Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Światła/żarówki w X-gen - kompendium.

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Światła/żarówki w X-gen - kompendium.

W dziesiątej generacji Civic'a hatchback zastosowane zostały następujące typy świateł/żarówek:

Przód:
    Światła mijania - LED (w wersjach 1.0T Executive, 1.5T Sport, Sport+ oraz Prestige) lub H11 55W (w pozostałych wersjach)
    Światła drogowe - LED (w wersjach 1.0T Executive, 1.5T Sport, Sport+ oraz Prestige) lub HB3 60W (w pozostałych wersjach)
    Światła pozycyjne - LED (dla wszystkich wersji)
    Kierunkowskazy - LED (w wersjach 1.0T Executive, 1.5T Sport, Sport+ oraz Prestige) lub WY21W 21W (w pozostałych wersjach, wymiana przez nadkole gratis )
    Kierunkowskazy boczne - LED, zintegrowane w lusterkach (dla wszystkich wersji)
    Światła przeciwmgielne - LED (w wersjach 1.0T Executive, 1.5T Sport, Sport+ oraz Prestige) lub H8 35W (w pozostałych wersjach)
    Światła obrysowe - WY5W 5W

Front.jpg

Front2.PNG

Tył (dla wszystkich wersji):
    Światła mijania/pozycyjne - LED
    Światła stop - W21W 21W
    Trzecie światło stop - LED
    Kierunkowskazy - WY21W 21W
    Światło przeciwmgielne - LED
    Światła cofania - W16W 16W
    Oświetlenie tablicy rejestracyjnej - LED

Rear1.jpg

1.jpg

Rear2.PNG

Wnętrze (dla wszystkich wersji):
    Oświetlenie bagażnika - W5W 5W
    Oświetlenie lusterek w daszkach przeciwsłonecznych - 29mm T2.5 2W
    Oświetlenie wnętrza - W8W 8W
    Oświetlenie schowka - T3 3.4W
    Nastrojowe oświetlenie drążka zmiany biegów - LED
    Oświetlenie półki na telefon - LED
    Last edited by Lukas; 09-04-2017, 15:19. Powód: Dodanie fotek

O to chodziło, dzięki wielkie.
    Moja Honda
    https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

Tradycyjne żarówki H11 (mijania) i HB3 (drogowe) dla halogenowych reflektorów są zintegrowane z mocowaniem i gniazdem zasilania. Sprytne rozwiązanie, bo łatwiej można wymienić taką żarówkę. Wystarczy odpiąć wtyczkę, przekręcić żarówkę i wyjąć z obudowy lampy. Żarówki kosztują w zasadzie tyle co standardowe H7/H1.

Comment

Cześć
        Może mi ktoś powiedzieć czy światła powitania po otwarciu pojazdu powinny zapalac się zawsze nawet kiedy jest widno i słonecznie czy tylko w ciemniejsze dni
        Światła automatyczne mam Led
        U mnie zapalają się kiedy chcą
        Czy tak ma być?

Comment

Można przestawić z poziomu : ustawienia , pojazd

Comment

Witam mam na imię Jarek i jestem nowy na forum, mam pytanie o przednie światła led w Xgenie, ilość dającego świetła, porównanie do Xenonów czy innych marek wyposażonych w led. Odbiór samochodu SPORT+ mam dopiero w ostatnim tygodniu sierpnia, a nie mogę znaleźć żadnych informacji na ten temat. Dzięki za odp.
            Last edited by Jarek.X; 27-07-2017, 12:08.

Comment

Miałem xenony w VIII a teraz w X mam ledy i są znacznie lepsze , widoczność w nocy jest bardzo dobra.

Comment

W poprzednim samochodzie miałem ksenony fabryczne i powiem szczerze że byłem bardziej zadowolony z ich skuteczności świecenia - Jednolite światło po całej szerokości. Były tam soczewki. Natomiast w światłach led Civica światło wygląda jak ze zwykłych samochodów bez soczewek - i nie ma jednolitej prawie linii tylko jest pochylona z jednego i drugiego reflektora. Jest poziomowanie itd....Wrzucam link do testu lecz Civica sprzedawanego za oceanem..Dla mnie średniawka - szał na Ledy się zaczął...

The Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) is an independent, nonprofit scientific and educational organization dedicated to reducing deaths, injuries and property damage from motor vehicle crashes through research and evaluation and through education of consumers, policymakers and safety professionals.

Zakładka po lewej stronie na dole - Headlights

Comment

Czy ktoś z Was testował już funkcję automatycznego przełączania świateł drogowych i mijania?

Comment

Nieustannie Działa lepiej niż w Superbie.

Comment

Ja też testowałem i zauważyłem, że czasami nie zmieniał z drogowych na mijania jak jechały przede mną samochody w odległości takiej, że je oslepialo we wstecznym lusterku. Ale ogólnie fajna sprawa, zwłaszcza na drogach o mniejszym ruchu.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
                      Moja Honda

Comment

Pytanko czy włączanie się świateł "powitania", po włożeniu kluczyka do stacyjki jest obligatoryjne czy można to jakoś ustawić? Jeśli można to prośba o podpowiedz jak i gdzie.
                        Zależy mi na tym żeby światła włączały się dopiero po odpaleniu silnika, a nie wtedy gdy wsiadam do auta (szkoda mi akumulatora i obciążania Ledów podczas zapłonu)

Comment

Bez przesady z tym obciążaniem, akumulator na pewno za bardzo tego nie odczuje w końcu to ledy, a ledy tym bardziej. Próbowałeś ręcznie włączać światła na dzienne zanim włożysz kluczyk, może wtedy będzie ok, popatrz też w ustawieniach, nie pamiętam ale jest tam opcja ustawienia świateł, tylko nie wiem czy tylko przy zamykaniu czy przy otwieraniu też to zadziała.
                          Moja Honda

Comment

No własnie nie wiadomo (chyba) jak reagują Ledy na spadek napięcia podczas odpalania?! Zwykłe żarówki tego nie lubią (takie też występują w X-genie ) Co do świateł to można je wyłączyć po zgaszeniu silnika, lub po "zaciągnięciu" ręcznego.
                            Natomiast nawet jeśli wyłączając auto na ręcznym zgaszę światła, lub zgaszą się same to w momencie gdy po otwarciu auta włożę kluczyk do stacyjki same się zapalają. Auto parkuję w garażu gdzie nie jest super jasno, wiec odpala się cały komplet lamp

Comment

Wiem, mam tak samo, ale chodzi mi o to czy jak ręcznie zmienisz na ledy dzienne to też jest tak jak opisujesz?
                              Moja Honda

Comment

Working...
                              X