Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"Pływanie" przy większych prędkościach

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Sprawdź więc jeszcze górne mocowania kolumn zawieszenia przedniego (tzw łożyska z tulejami kolumny). Skrajny przypadek zużycia to ruch górnej części koła na boki i po otwarciu maski widoczne ruchy mocowania. Mały luz sprawdza się tak: jedna osoba kręci kierownicą a druga trzyma saprężynę lewą a potem prawą.
    Jak mocowanie ma luz będzie czuć drżenie i ruchy sprężyny.

Objawy, które opisałeś pasują a na tzw trzepakach to nie wychodzi.

Pozdrawiam
    Łukasz

Comment

Witam. Odświeżę temat.
      Kupiłem niedawno civica 1.8 5d 2007r w wersji sport. Auto z polskiego salonu 120 tys przebiegu na dwóch kompletach (letnie i zimowe) 225/45 r17. Opony niestety były już zjechane, a że przyszła zima to stwierdziłem, że kupie nowe opony. Postawiłem na 205/55 r 16 plus nowe felgi, gdyż są wąższe i myślałem, że będą lepiej amortyzować. Za nim kupiłem jedanak zimowki to miałem wrażenie, że na letnich r17 bardzo prowadza mnie w koleinach. Ale ze względu, że na stacji wyszedł brak zbieżności, to postanowiłem najpierw załatwić tą sprawę. Opony były zdarte od środka. Troche się poprawiło, ale na bardzo nierównych drogach dalej max predkosc to bylo 60-70km/h. Ze względu, że musiałem jeszcze wymienić olej to auto stało w garażu, a ja jeździłem drugim. Po wymianie oleju wymieniłem opony już na nowe zimowe. I tu zaczynają się ciekawe odczucia. O ile na r17 w koleinach prowadzało autem to r16 trzymają się raczej normalnie. Jednak teraz mam problem na trasach szybkiego ruchu i autostradach. Co jakiś czas ni stąd ni zowąd przy prędkości od 120km/h w górę zarzuca autem. Nie jeździłem dużo na tych letnich ale wydaje mi się, że tak nie było. Tzn puki zbieżności nie było to też prowadzało ale później raczej auto się trzymało i przy wyprzedzaniu tira nawet nie bujnęło. Jakie jest wasze odczucie z prowadzenia tego auta? Może tak po prostu ma, a ja jestem przewrażliwiony. Na jakich oponach jeździcie? I jakiej marki opony polecacie na lato, też muszę kupić nowy komplet a nie mogę się zdecydować. P.S. Moje zimówki to Dębica Frigo HP2

Comment

Working...
      X