Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Piszczenie / trzeszczenie przy skręcaniu

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Wczoraj konsultowalem sie z moim mechaniorem i on rowniez stwierdzil aby poczedkac az temperatura wzrosnie ..gdyz narazie owe dolegliwosci moga wlasnie wynikac z powodu niskich temperatur...jesli dalej beda wystepowac lub sie nasilac zajmie sie tym...
    Wiec narazie jestem spokojny....czas pokaze...

Comment

miałem ten sam problem w swojej type-rce.skończyło sie wymianą wspomagania oczywiście gwarancyjnie.probloem w tym modelu polega na tym ze honda zasosowała w niej wspomaganie elektryczne a nie hydrauliczne(jak to mają wczaśniejsze civiki).rozmawiałem o tym z serwisantem w aso.chyba nie dopracowali tej technologii

Comment

brakuje smaru w przekladni kierowniczej, dlatego przy delikatnych ruchach lewo-prawo slychac piszczenie, jak by guma o gume ocierala. problem znany rowniez w 7gen. wystarczy przesmarowac przekladnie i problem znika. polecam smar shell hdx2
        sigpic

IT Architekt - obsługa informatyczna, strony WWW, pozycjonowanie, CMS, webhosting, tworzenie oprogramowanie, monitoring GPS, lokalizacja pojazdów, Gdańsk, Gdynia, Sopot, Trójmiasto
        http://itarchitekt.eu

Comment

niestety musze Was zmartwić, miałem juz dwa razy podobne objawy tzn przy powolnym toczeniu się samochodu na parkingu po skrecie kierownicą słychać było dziwne stuki z okolic zawiesznia, w serwisie wymienili jakieś tuleje i na chwile przestało, po kilku tysiącach km jest to samo teraz czekam znowu na wymianę

Comment

może sam ich naprowadź co to może być. Ja trzeszczenie podczas skręcania. Wymieniłem poduszki macpersona z łożyskami (kompletne) i od tamtej pory jest cicho pozdrawiam

Comment

Witam,
              gdzie wymieniałeś łożyska? i ile taka zabawa kosztuje. pozdrawiam

Comment

a mi to wymieniali znajomi mechanicy w 1 lepszym warsztacie ci to zrobia tylko części niestety w ASO nie pamietam ile kosztowały ale nie był to jakoś strasznie drogi interes

Comment

Witam. Nie wiem czy ten wątek będzie odpowiedni dla mojej przypadłości ale....
                  Od kilku dni nasilił mi się odgłos przypominający "terkotanie" podczas kręcenia kierownicą na postoju. Podczas jazdy jest to niesłyszalne. Na postoju również nie każde ucho to wychwyci - raz za sprawą, że nie zawsze ma to miejsce a dwa: generowany dźwięk rzadko jest tej samej "mocy". Sprawdziłem, że pojawia się zarówno przy działającym wspomaganiu układu kierowniczego jak i bez niego. Myślałem, że sypie się przekładnia ale dźwięk jest słyszalny ewidentnie z lewej strony gdzieś pod przednią szybą. Pojechałem bez umawiania się do ASO gdzie oczywiście podczas demonstrowania Panu o co mi chodzi panowała niczym nie zmącona cisza Pan jednak podszedł do sprawy bardzo fachowo i pomimo, że miał komplet samochodów na warsztacie obejrzał moją hondzię od spodu, pokręcił kołami, sprawdził namacalnie przednie zawieszenie i po opuszczeniu samochodu na ziemię wspomniany odgłos dał o sobie znać. Diagnoza była jednoznaczna i jak na razie dla mnie całkiem logiczna. Zdaniem mechanika padło łożysko kolumny mcphersona po stronie kierowcy. Pokrywa się to z moją nasłuchową lokalizacją źródła dźwięku Jestem umówiony w środę na wymianę. Cieszy fakt życzliwego i fachowego podejścia do klienta. Przyjechałem bez umawiania się a zostałem od ręki zdiagnozowany. Czy trafnie - okaże się w środę

Comment

Zamieszczone przez pan_tom Zobacz posta
                    Witam. Nie wiem czy ten wątek będzie odpowiedni dla mojej przypadłości ale....
                    Od kilku dni nasilił mi się odgłos przypominający "terkotanie" podczas kręcenia kierownicą na postoju. Podczas jazdy jest to niesłyszalne. Na postoju również nie każde ucho to wychwyci - raz za sprawą, że nie zawsze ma to miejsce a dwa: generowany dźwięk rzadko jest tej samej "mocy". Sprawdziłem, że pojawia się zarówno przy działającym wspomaganiu układu kierowniczego jak i bez niego. Myślałem, że sypie się przekładnia ale dźwięk jest słyszalny ewidentnie z lewej strony gdzieś pod przednią szybą. Pojechałem bez umawiania się do ASO gdzie oczywiście podczas demonstrowania Panu o co mi chodzi panowała niczym nie zmącona cisza Pan jednak podszedł do sprawy bardzo fachowo i pomimo, że miał komplet samochodów na warsztacie obejrzał moją hondzię od spodu, pokręcił kołami, sprawdził namacalnie przednie zawieszenie i po opuszczeniu samochodu na ziemię wspomniany odgłos dał o sobie znać. Diagnoza była jednoznaczna i jak na razie dla mnie całkiem logiczna. Zdaniem mechanika padło łożysko kolumny mcphersona po stronie kierowcy. Pokrywa się to z moją nasłuchową lokalizacją źródła dźwięku Jestem umówiony w środę na wymianę. Cieszy fakt życzliwego i fachowego podejścia do klienta. Przyjechałem bez umawiania się a zostałem od ręki zdiagnozowany. Czy trafnie - okaże się w środę
                    Witam ,Ja od tygodnia to samo słyszę w moim sedanie i sam tak pomyślałem że to łożysko pod kolumną macphersona napisz proszę jak poszła wymiana ile zapłaciłeś za części i robotę pozdrawiam.

Comment

Łożysko wymienione. Kosztów zero bo mam jeszcze gwarancję. Jak na razie diagnoza wydaje się być trafiona bo wspomniane "terkotanie" ustało. Mam teraz wrażenie, że kierownica jakby ciut ciężej "chodziła". Pojeździmy - zobaczymy.

Comment

Zamieszczone przez pan_tom Zobacz posta
                        Łożysko wymienione. Kosztów zero bo mam jeszcze gwarancję. Jak na razie diagnoza wydaje się być trafiona bo wspomniane "terkotanie" ustało. Mam teraz wrażenie, że kierownica jakby ciut ciężej "chodziła". Pojeździmy - zobaczymy.
                        Witam wiem że temat dość stary ale nie ma co zakładać nowego.
                        Czy to łożysko pomogło na dłuższą metę?
                        mi tek lekko "tyrka" (zębatka z zapadką) na postoju i trochę przypomina tarcie gumy o gumę ale bardzo cicho.
                        Przekładnia była wymieniana na gwarancji w aso u Bieli przez poprzedniego właściciela.
                        Ciekawy jestem czy to co panu tam zrobili zdało egzamin i przetrwało próbę czasu?
                        Może ktoś wie jaka cena łożyska i nr. katalogowy tej części?
                        Pozdrawiam

Comment

Po odwiedzinach w serwisie z moim sedanem okazało się że to "Łożysko mocowania przedniego amortyzatora". Nr. 51726-SNA-013 koszt sztuki 125zł w ASO z robocizną i geometrią : 900zł po rabacie za obie strony. Więc zrobię to u kogoś innego
                          Może się komuś przyda.

Comment

Witajcie,
                            Dwa tygodnie temu kupiłem Honde Civic Ufo 1.8 z mam nadzieje oryginalnym przebiegiem 105 tys. Wg ksiazki serwisowej w aucie w przeciągu ostatnich 8 lat był wymieniany tylko olej, filtry i hamulce. Przez pierwsze 400km nie miałem żadnych problemów. Dzisiaj uslyszalem niepokojace trzeszcxenie przy skręcaniu kierowcy, jest ono słyszalne na postoju i podczas jazdy, szczególnie od momentu gdy obróci się kierownicę o wiecej niz 90 stopni. Czy pomogli byście zdiagnozować problem?
                            Nagralem dwa filmiki, poza szmerami mojej kurtki slyszalny jest taki dzwny dzwiek jaby sie cos łamało :/

https://youtu.be/lD_audl1kvA
                            https://youtu.be/QwIxDB9_iGo

Proszę o pomoc
                            Pozdrawiam
                            Hubert
                            Last edited by Feluch; 14-12-2015, 20:48.

Comment

U mnie to samo wystąpiło jak były mrozy. Przy skręcie w lewo, co świadczyło o napinaniu się poduszki górnej i łożyska amortyzatora górnego.
                              U mnie jeszcze puka przy jeździe po drodze mocna wyboistej. Jestem przed wymianą poduszek i łożysk oraz drążków i końcówek drążków kierowniczych. Zobaczymy jaki będzie efekt.

Comment

Od dobrych 2 miesięcy przy kręceniu kierownicą w lewo, z prawej strony samochodu (pasażer przód) dobiega skrzypienie guma o gumę: https://www.youtube.com/watch?v=oJXTdCEBZnU
                                Na nagraniu nie za bardzo to słychać, trzeba się wsłuchać. Znalazłem podobne nagranie: https://youtu.be/IxtMFp6za-I lecz u mnie nie skrzypi to aż tak bardzo, jest może 80% tego co na nagraniu. Na forum skąd pochodzi nagranie, ktoś użył wd40 i niby to rozwiązało problem. Skrzypienie dobiega z górnej części amortyzatora przy prawie maksymalnym skręcie w lewo. Pomoże jakieś smarowanie w tamtej okolicy? Dodatkowo wydaje mi się, że również skrzypi w tym samym miejscu na dziurach.

Czyżby łożysko amortyzatora?
                                Last edited by rderbis; 17-05-2016, 19:02.

Comment

Working...
                                X