Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Uszkodzone łożysko - czy aby na pewno?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Banzaj Zobacz posta

Po 300m zapaliły się kontrolki ABS i VSA. Byłem już lekko spóźniony więc postanowiłem dojechać na miejsce zamiast wracać do pierwotnego mechanika. Teraz pomijając serię rozmów zarówno w warsztacie jak i przez telefon... na koniec dnia dostałem diagnozę, że koledzy z pierwszego oddziału nie mogli nic zepsuć, bo padło łożysko, a przy wymianie tulei nie dotykali przecież tarcz, piasty ani tym bardziej łożyska czy czujnika pod łożyskiem.
    U mnie w IX gen. w przeciągu ostatniego miesiąca też już dwa razy zapaliły się podczas jazdy kontrolki ABS i VSA z komunikatem "check system". Po ponownym uruchomieniu silnika już się nie świeciły. Komputer nie wykazał błędów, a przynajmniej nie pokazał ich interfejs diagnostyczny podłączony do gniazda OBD.
    Podpowiedzi są, że może to któryś z czujników przy kołach przestał stykać... Przy okazji bliskiej wymiany tarcz trzeba będzie posprawdzać i przeczyścić.

Comment

Zamieszczone przez Banzaj Zobacz posta
      jak samochód odstał trochę na parkingu to przy niskiej prędkości (<10 km/h) i skrętach kierownicą o ~180 st. (w obie strony) pojawił się dziwny dźwięk, jakby tarcie dwóch metalowych powierzchni
      w ostatnim czasie trochę pada, lub leje deszcz, nieco korodują (zachodzą patyną) tarcze pierwsze hamowania przy tak niskiej prędkości daje taki efekt, pojeździsz i przejdzie.
      Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez m26 Zobacz posta
        To nie jest żadna kosmiczna technologia,ale rozwiązanie które jest mniej awaryjne i dodatkowo pozwala na określenie przez czujnik kierunku obrotu koła,bo czujnik tak na prawdę to dwa czujniki Halla zatopione w jewdnej obudowie.
        Mało tego że takie rozwiązanie istnieje ,to jeszcze możesz sobie je pooglądać jak masz czym,a we wspomnianej sytuacji to wręcz konieczne przed podjęciem decyzji o wymianie łożyska.
        Oooo w takim razie zwracam honor skoro takie rozwiązanie istnieje. Do tej pory szczęśliwie nie miałem problemów z tym elementem, praktycznie w żadnym aucie a krążąc po internetach, forach itp jeszcze się nie spotkałem z czymś takim, do dziś
        Zamieszczone przez m26 Zobacz posta
        Słyszałem o wymianie oleju w tłumiku
        A wiesz że coś takiego istnieje?
        No co Wy, Chrisa Kubeczko nie oglądacie :P?

Comment

Był kiedyś taki pojazd,chyba norweski czy jakiś tam,gdzie ogrzewanie było na olej ogrzewany w tłumiku.
          Jak dla mnie to bez sensu

Comment

No dobra, dzięki wszystkim za pomoc, szczególnie m26. Pojeżdżę, posłucham, ale mam nadzieję, że problemy już za mną. Jakby ktoś chciał jeszcze pomóc to zapraszam do tematu w dziale Silnik

Comment

Working...
            X