Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Skrzynia bez ... oleju

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Skrzynia bez ... oleju

Opowiem wam po krótce co mi się przydarzyło .Pojechałem do ASO na wymianę oleju w skrzyni bo auto ma 12 lat ,przebieg 60 tkm więc myślę sobie wymienię.Zrobili,przy okazju wymienili simering na półosi z lewej strony w skrzyni,zapłaciłem pojechałem do Monachium 700 km stamtąd do Makarskiej 1000 km i to samo spowrotem .W sumie wyszło ok 5 tys razem. Po wymianie jakiś tydzień moż później coś zaczęło szurać jakby blacha o blachę trała,może łożysko na sprzęgle myślę bo takie objawy były. Jade spowrotem do ASO,auto na podnośnik ,mówię żeby sprawdzili ojej w skrzyni. Panie na pewno łożysko, no dobra ale sprawdzić mówię.Odkręcił korek a tam......100 gr może 150 oleju spłyneło !!! i to starego !! Gdzie jest olej pytam, przecież nalaliście ! No my nie wiemy panie,,,ale to niemożliwe żeby mechanik zapomniał ,dwóch robiło moje autko i tak się stało, jeden spuścił drugi zakręcił korki i gitara Dwa łożyska do wymiany ,oczywiście na ich koszt naprawa W życiu bym nie pomyślał żeby tam nie było oleju ,przecież to nie silnik i nikt tego codziennie nie sprawdza . Powiedziałem im tylko że powinni tą skrzynie wystawić jako reklamę z jakiego materiału zrobiona jest skrzynia Hondy ... 5 tys km bez oleju

Trochę to przykre, bo tak na prawdę, pracowały w tej skrzyni, wszystkie obracające się i trące o siebie, elementy, bez oleju, wszystkie przekładnie, wszystkie łożyska, a wiadomo z czym to się wiąże... a "oni" wymieniają Ci raptem dwa łożyska!? Powinni wszystkie przekładnie, koła zębate, synchronizatory i łożyska, zostać wymienione. Zrobisz ze 20tys. km i zaraz odezwą się kolejne łożyska, albo okaże się, że biegi wchodzą ze zgrzytem... Trochę smutna dla Ciebie historia, obnażająca, ludzką nieudolność.. jak to się mówi - każdy może się pomylić i tutaj chłopaki mechanicy dali plamę.. i dziwić się czasem, że niektórzy chcą obserwować, jak mechanik wykonuje naprawę.. kiedyś mój tato miało podobną sytuację, tylko, z olejem do silnika, gostek spuścił, olej, wymienił filtr, zakręcił korek, gdzieś na chwilę poszedł, potem przyszedł i wsiadł z zamiarem odpalenia auta.. tyle, że akurat to widzieliśmy i w czas się "krzyknęło"...
    Last edited by Grzechu; 14-11-2022, 07:18.
    Moja łódka Civic..
    Mój "klekocik" Ceed..
    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
    Coś na temat olejów..

Comment

Tak jak pisze Grzechu - tam zaraz się pewnie coś sypnie dalej. Skrzynia to nie są tylko 2 łożyska- to mechanizm gdzie części na siebie oddziałują. Nawet nie mam pomysłu jak to pracowało. Ja bym żądał wymiany całej skrzyni a ta jeżeli jest dobra to niech sobie ją wezmą.
      A jak nie wymienia i z nią zostaniesz to od razu był lał XADO.
      Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
      Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

tak też chciałem ale uparli się że naprawią,pokazywali mi zdjęcia jak była rozkręcona na części , nie wyglądało to źle może zdjęcie nie oddaje stanu ale pocieszam się tym że dali rok gwarancji w każdym razie chodzi cichutko jak przed "wymianą" oleju być może miałem trochę szczęścia ? co by nie mówić takie coś w ASO nie powinno mieć miejsca ale tak to jest jak dwóch speców bierze się do takiej roboty,kolega po tym co mu opowiedziałem od razu zapytał czy czasem dwóch tego nie robiło

Comment

Working...
        X