Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nie można włączyć 1 biegu

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Brawo TY..

skąd zatem powietrze żeby pianę robić..
    Zasysalo otwieranym odpowietrznikiem czy co..

Comment

też to brałem pod uwagę, ale nie był to odpowietrznik, on jest szczelny. Gumki (uszczelki) tłoka wysprzeglika zasysały powietrze w momencie gdy dźwignia pedału sprzęgła wracała do góry. Następował wtedy owszem widoczny ubytek DOT4 w zbiorniczku wyrównawczym, ale ... niestety nie wiedziałem czy spadek lustra cieczy o 0,5cm czy o 1 cm to jest prawidłowe? ...bo trudno to określić ile tej cieczy zasysa pompa hamulcowa w momencie powrotu? ...a zasysać zasysała, poziom w zb. wyrównawczym opadał.
      Tyle że ... przy tej okazji również tłok (na foto wyżej, co ma 2 uszczelki gumowe) wracając do pozycji przed-roboczej ...również zasysał powietrze.
      Niestety tu jasnowidzenia nie posiadam . Więc opcje w takim przypadku są 2. Albo powietrze (przy powrocie dźwigni sprzęgła) zasysa pompa, albo tłok wysprzęgnika.

Postawiłem na to że to wina pompy bo: plastikowa, ma 20 lat, i takie coś zdarzyło mi się już kiedyś ale miała wyraźny wyciek pod wykładzinę. (tu dodatkowe utrudnienie było takie że - kompletnie wszędzie było sucho!). Pompa Japanparts 200zł. - Diagnoza nietrafiona, ale trudno.
      Zakupiłem uszczelki do tłoka wysprzeglika 20zł. Trafienie 100% pedał natychmiast po 2 depnięciach twardy. Po 6 cyklach deptania sam płyn już wypływał z odpowietrznika, zero powietrza.
      Jedna gumka robi ciśnienie cieczy druga pilnuje by nie zaciągało powietrza.

Tak tylko dla wyjaśnienia te 2 uszczelki (na foto) one są "brudne" bo po rozebraniu wysprzęglika i wyjęciu tłoka zgodne ze sztuką, wszystko wyczyściłem i nasmarowałem Pastą ATE do tłoczków (ta która może mieć kontakt z DOT4), sądziłem że to pomoże doszczelnić się tłoczysku.
      Niestety zrozumiałem co się dzieje gdy przyszły nowe gumki (uszczelki). Te brudne zeszły łatwo, a te nowe ledwo założyłem były bardzo jędrne, sztywne i solidnie gumowe. Od razu zrozumiałem że to będzie teraz z nowymi działać.
      W środku wysprzeglik bardzo podobnie wygląda.

wysp2.jpg
      Last edited by rambo7; 28-06-2024, 12:54.
      Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
      X