Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Drżenie przy ruszaniu i cofaniu

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Drżenie przy ruszaniu i cofaniu

Witam,

jest taki problem... Podczas cofania i ruszania na 1 biegu samochodem zaczyna "telepać", drży cała buda, jeśli dodam więcej gazu w okolice 2000 rpm wszystko to ustępuje. Dodam jeszcze że te objawy nasilają się jeśli próbuje cofać bądź ruszać z 1 biegu pod wzgórek. Co to może być?

To mogą być zmęczone poduszki silnika. Pozdrawiam

Comment

Albo zaczynają odlatywać okładziny sprzęgła,albo pęka sprężyna w docisku,albo tarcza ma wyrobioną piastę na wieloklinie,albo luźne nity.
      Drży czy szarpie budą?

Comment

Najpierw sprawdź poduszki, bo to nie wymaga głębszej znajomości tematu. Opis i zdjęcia są TUTAJ.
        Potem weź pod uwagę to co napisał "m26".

Comment

Zamieszczone przez TRAFO Zobacz posta
          Najpierw sprawdź poduszki, bo to nie wymaga głębszej znajomości tematu
          Oczywiście tylko tak i nie inaczej W myśl zasady "zaczynaj od najprostrzego"

Comment

Przepraszam że tak późno odpisuje. Więc tak... poduszka wygląda na dobrą, guma nie jest popękana, ani ten bolec nie leży na tej gumie tak jak na zdjęciach od TRAFO. Tak więc to nie to? Czyli wychodzi że to sprzęgło? Czytałem że może to być jeszcze koło zamachowe?

Comment

Zamieszczone przez m26 Zobacz posta
              Drży czy szarpie budą?
              Pytanie dalej w mocy.

Comment

Zamieszczone przez IVTEC Zobacz posta
                Witam,

jest taki problem... Podczas cofania i ruszania na 1 biegu samochodem zaczyna "telepać", drży cała buda, jeśli dodam więcej gazu w okolice 2000 rpm wszystko to ustępuje. Dodam jeszcze że te objawy nasilają się jeśli próbuje cofać bądź ruszać z 1 biegu pod wzgórek. Co to może być?
                Miałem podobne objawy , sporo przemyśleń i sporo ludzi zaglądało do auta . W ostateczności padło że sprzęgło , już miałem kupować ale w ostatniej chwili gdzieś wyczytałem że może być to wina aku , dziwne ale u mnie się to sprawdziło . Nie kupiłem sprzęgła pojeździłem kilka dni bo chciałem sprawę przemyśleć i co ... w któryś dzień auto nie odpaliło , po ładowaniu aku 12 godzin dalej nic , zwarcie . Zakup aku i drżenie ustało . Z tekstu który gdzieś obił mi się o uszy w internecie wychodziło że alternator nie dawał rady a że nasze auta też mają napchaną elektronike to chyba tak wyszło . Może i nie prawdziwe ale u mnie się sprawdziło , a może to tylko przypadek . Do dzisiaj jeżdżę na sprzęgle które nie zostało wymienione i nic się nie dzieje .

Comment

Zamieszczone przez m26 Zobacz posta
                  Pytanie dalej w mocy.
                  Wiesz co.. to jest tak: Wyjeżdżam z garażu na pół sprzęgle, dodaję troche gazu i zaraz jest takie cos: " Bu... Bu...Bu..." tak szybko, deska się trzesie a nawet i ja Jeśli dodam gazu do ok. 2000rpm takie coś nie ma miejsca... ALBO... gdy wyjadę na sprzęgle w początkowej fazie "brania" pomału.

Comment

To raczej sprzęgło.Auta nie widziałem ,ale z tego co piszesz to prawdopodobnie jest do wymiany.

Comment

Witam co do wymiany sprzęgła to raczej nie ja mam to samo /drżenie przy wyjeździe z garażu pod górkę/ mam założone nowe sprzęgło i dwu-mas i do tego nowy rozrząd założony jakieś 5000 km temu

Comment

"Raczej" to nie na pewno.Nie widziałem auta,nie siedziałem i nie powoziłem.Czasem taki sam objaw może być spowodowany różnymi usterkami,które rozróżni po szczegołach tylko ktoś wiedzący OCB.Każda jedna porada w zakresie diagnostyki , moze być na forum jedynie sugestią wymagającą potwierdzenia.
                        Nic na to nie poradzisz że przez internet niczego nie czuć,niczego nie słychać w pełnym zakresie,ani nie widać tego co najistotniejsze.To czego się dowiesz to tylko przekaz ,a każdy tworzy go inaczej i nie zawsze jest on czytelny.
                        Można kogoś jedynie nakierować na postrzeganie pewnych rzeczy inaczej i nic poza tym.
                        Szkoda,ale tak jest.

Comment

witajcie!
                          Udało się komuś rozwiązać ten problem znaleźć przyczynę ? Mam to samo sprzegla wymienione niedawno, drży buda podczas cofania pod górkę lub podczas końcowej fazy puszczania sprzęgła czasem.

Comment

Zamieszczone przez krzysiekopdu Zobacz posta
                            witajcie!
                            Udało się komuś rozwiązać ten problem znaleźć przyczynę ? Mam to samo sprzegla wymienione niedawno, drży buda podczas cofania pod górkę lub podczas końcowej fazy puszczania sprzęgła czasem.
                            Ja mam to samo od 5-6 lat. Jeżdżę na tym samym sprzęgle i tez potwierdzam że jak miałem nowy aku albo doładowany to jakby przez kilka dni tego nie było czuć. Najczęściej odczuwalne jest to zimą, może dlatego że aku wtedy jest słabszy? sam już nie wiem. Myślę już o wymianie sprzęgła, tylko skoro piszecie że to nic nie daje to jeszcze bardziej mam dylemat. Jeden mechanik mówił mi że miał już takie przypadki z civicami u osób które często ruszają pod górkę np wyjazd z garażu podziemnego i że to wina jakichś sprężyn tłumiących w sprzęgle, że są rozciągnięte - nie wiem o co dokładnie mu chodziło, ale gdyby to było to co mówił to wymiana sprzęgła by coś pomogła. Może to wina tej pompy czy siłownika sprzęgła co tak często poskrzypuje...?

Comment

Witajcie, czytam ten wątek i mogę się wypowiedzieć na temat ew. wymiany sprzęgła. Zrobiłem to u siebie gdy zauważyłem podobne poszarpywanie przy ruszaniu. Problem jakby ustąpił ale nie całkowicie, dodam że komplet wymieniony na Exedit, z tego co kojarzę idzie to na montaż do Hondy przez fabrykę. Co dalej, mimo tej wymiany zdarza się że auto poszarpuje, dzieje się to według moich obserwacji przy niewielkiej ilości gazu, tak jakby silnik nie miał wystarczających obrotów przy ruszaniu. Wcześniej jeździłem dieslami i tam można ruszać puszczając sprzęgło. Wiem że to banał ale może weźcie też to pod uwagę? Co do wstecznego, to ten objaw jest znacznie bardziej wyczuwalny, trzeba podbić gaz i cofać na pół sprzęgle, wtedy unikam drżenia auta, silnik pracuje miękko.

Comment

Working...
                              X