Podpowiedzcie mi proszę, czy siłowe wrzucanie biegu, kiedy jest zimna skrzynia, powoduje jakieś zagrożenie dla niej? Muszę się spieszyć z naprawą?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Cieżko wchodzi 2-gi bieg
Collapse
X
-
Nic sie nie martw ze jest zacięcie przy redukcji z 3 na 2 przy zimnym oleju bo problem jest znany a synchronizator zostawiłbym w spokoju jeśli przy wciśniętym sprzągle do końca nie ma zgrzytów. Zapewne dzieje sie tak tylko pierwsze kilka minut? Tez mam ten niby problem ale to olałem. Na angielskim forum nikt tego problemu nie rozwiązał a Hania jest tutaj bardzo popularna. Wymuszona wymiana synchronizatora w serwisie zupełnie nic nie poprawiała, czytając opinie tych którzy sie na to zdecydowali. Jeszcze jedno pytanie, w którym miejscu "bierze" sprzęgło? Jeśli jest zaraz przy podłodze i sa zgrzyty to raczej pompa sprzęgła do regulacji albo do wymiany.
I raczej na sile nie wrzucaj biegu bo to nie jest zdrowe nie tyle dla skrzyni co dla elementów przenoszących ruch lewarka do skrzyni (ciegna itp.)Last edited by rybacbr; 27-01-2014, 20:27.
Comment
-
W pewnym sensie mnie pociszeszyłeś. To oczywiście nie zmienia mojej sytuacji, ale skoro wymiana synchro nic nie daje, to przynajmniej tego nie będę naprawiał.
Sprzęgło bierze od samego dołu, no może z 1-1.5cm od podłogi, a pompa była wymieniana na nową jeszcze na gwarancji, bo się skończyła.
To prawda, że opór przy redukcji szybko przemija - po zdecydowanym nadrzaniu skrzyni biegów, potem jest "masło".
Lekutki zgrzyt pojawia się czasem przy szybkiej zmianie biegu z 1 na 2. Ja nazywam to "zgrzytem", choć ktoś mógłby powiedzieć, że dwójka czasem nie wchodzi tak "czysto" jak pozostałe.
Z tym siłowaniem się z lewarkiem chodzi tylko o to, że często trzeba zredukować z 3 na 2 i wtedy nie ma wyjścia
Comment
-
No to może regulacja by pomogła bo w mojej ocenie troszkę za nisko sprzęgło bierze i to tez może być powodem utrudnionej zmiany biegów tym bardziej ze wystepuje zgrzyt od czasu do czasu. Z tego co wiem prawidłowo sprzęgło powino działać na wysokości 1/3 i może dlatego czasami nie wysprzegla przy pospiesznej zmianie biegu. Niektórzy pisali że po zamontowaniu short shifta (skrócony ruch lewarka w pozycjach góra-dół) dolegliwość zmiany biegu na 2 byla mniej wyczuwalna.Last edited by rybacbr; 28-01-2014, 09:45.
Comment
-
Witam tuz po wymianie oleju w skrzyni. Na goraca moge stwierdzic, ze jest duzo lepiej. Biegi wchodza duzo pewniej. Mechanik zaniepokoił sie bardzo czarnym, spuszczonym olejem. Przypomne, ze potwierdzony przebieg to 34 kkm i 5 lat ma auto. A jak wchodzi ,,dwójka" po redukcji z trójki na zimnej skrzyni? Potwierdzę jutro bo dziś nie miałem możliwości.
Wysłane z mojego HUAWEI P6-U06 przy użyciu Tapatalka
Comment
-
Odświeżę trochę temat bo chyba znalazłem rozwiązanie problemu z haczącym 2 biegiem w Civicu 5D.
Od jakiegoś czasu podczas zmiany biegów coś mi pykało w okolicach konsoli centralnej na dole i był przy tym wyczuwalny leciutki przeskok lewarka zmiany biegów (tak jak bym miał pęknięty jakiś plastik od mocowania linki lub coś w tym stylu).
Występowało to tylko podczas ruchu lewarkiem góra-dół kiedy lewarek natrafiał na lekki opór, bez znaczenia, który bieg chciałem włączyć.
Myślałem, ze problem leży gdzieś pod lewarkiem zmiany biegów pod konsola centralna wiec dobrałem się do tego i ku mojemu zdziwieniu wszystko było w należytym porządku. Pomyślałem, ze skoro odgłos pykania nie pochodzi z wnętrza auta (a dałbym sobie rękę uciąć, ze to tam) dobrałem się do drugiego końca cięgien przy skrzyni biegów (musiałem wymontować obudowę filtra powietrza).
Na pierwszy rzut oka wszystko spoko a podczas zmiany biegów nadal słychać pykanie ale teraz wyraźnie przy mocowaniu cięgna do skrzyni wiec chwyciłem pancerz jednej linki zacząłem ruszać i okazało się, ze pykanie pochodzi z miejsca zaznaczonego mniejsza niebieska strzałka na zdjęciu niżej.
Popryskałem wskazane miejsca smarem w sprayu i pykanie ustało natychmiastowo.
Skoro dostęp już jest wiec zacząłem zastanawiać się nad haczącym drugim biegiem.
Uwagę moja zwróciła śruba zaznaczona strzałka czerwona, była tak jakby lekko przyrysowana i jakoś bardzo blisko wybieraka (wybierak w pozycji 2 biegu)
Wykręciłem ta śrubę, zeszlifowałem łepek, wkręciłem z powrotem i od trzech dni ani razu nie miałem problemu z włączeniem 2 biegu.
Nie wiem co bardziej pomogło czy smarowanie czy szlifowanie czy te dwie czynności na raz ale do dnia dzisiejszego nic nie pyka i nie haczy.
Wesołych Świąt i mokrego Dyngusa
20140416_1812301.jpg zdjęcie wersji angielskiejLast edited by rybacbr; 18-04-2014, 20:52.
Comment
-
Twój post - opis uleczenia problemów drugiego biegu, bardzo mnie zaciekawił.
Zastanawia mnie, jakiego typu kłopoty miałeś z "dwójką" w swoim aucie i jak to może się mieć do oporu, jaki stawia mój lewarek na zimnej skrzyni biegów.
Czy koledzy forumowicze, którzy Ci podziękowali za rozwiązanie problemu, także zechcą się ustosunkować
Głównie mnie interesuje różnica redukcji drugiego biegu na zimnej skrzyni...Last edited by djslavoll; 21-04-2014, 10:52.
Comment
-
Zamieszczone przez djslavoll Zobacz postaZastanawia mnie, jakiego typu kłopoty miałeś z "dwójką" w swoim aucie i jak to może się mieć do oporu, jaki stawia mój lewarek na zimnej skrzyni biegów.
Comment
-
Rozumiem. W takiej sytuacji nie mam co dłużej zwlekać.
Ciekawe, czy w "tradycyjnej" (nie angielskiej) wersji, układ felernej śruby będzie również kolidował z wodzikiem...
Oczywiście, nic prostszego, pójść do auta i zobaczyć. Jednak sam się tego nie podejmę, stąd takie wnikliwe badania
Comment
-
Zamieszczone przez djslavoll Zobacz postaOczywiście, nic prostszego, pójść do auta i zobaczyć. Jednak sam się tego nie podejmę, stąd takie wnikliwe badaniaLast edited by rybacbr; 21-04-2014, 22:16.
Comment
-
A smarowanko miejsca zaznaczonego niebieska strzałą wykonał? Mi pomogło i zaciec brak a to juz pare tygodni. Tak jak pisałem wcześniej nie wiem tylko co bardziej pomogło.
P.S Nie wiem czy godne uwagi ale jeszcze nasmarowałem te śrubę po szlifowaniu.Last edited by rybacbr; 11-05-2014, 18:22.
Comment
Comment