Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Silnik 1.4 100 KM - jaki jest?

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Silnik 1.4 100 KM - jaki jest?

Witam wszystkich na tym forum!

Właśnie się waham przy zakupie nowego samochodu (civic 5D) z silnikiem i-vtec 1.4. Kasa ma znaczenie, ale też nie chciałbym kupić mułowatego samochodu.
    1. Jak samochód sprawuje się podczas włączania się w ruchliwą drogę, gdy trzeba dobrze przyspieszyć 'od zera'?
    2. Jak podczas wyprzedzania na trasie, gdy TIRek ciągnie te swoje 80-90? Z góry dzięki za wszelkie spostrzeżenia!
    Last edited by Alix; 26-08-2013, 21:32.

Nie miałem okazji jechać tym Civicem ja mam starszą wersję 1.4 i-DSi bez zmiennych faz rozrządu na pojedynczym wałku. A tamten to 16v ze zmiennymi fazami rozrządu na podwójnym wałku. Depniecie tak na moje oko to na pewno ma 16v o wiele lepiej się zwija. 190km/h przymknie,ale to będzie jego ostatnie słowo.
    Pozdrawiam

Comment

miałem okazję jechać civic-iem 1,4 (posiadam 1,8 sport). 1,4 wydaje się nieco mułowaty, w porównaniu do 1,8. Ja lubię dynamiczną jazdę, zatem przyspieszanie ma dla mnie większe znaczenie. Jeśli nastawiasz się na taką jazdę to pomyśl raczej o tych 140KM.
      Myślę, że nie zrobisz źle, jeśli przejedziesz się jednym i drugim przed zakupem, wtedy podejmiesz decyzję zgodnie z tym co Ci odpowiada... Gdy kupowałem swoją Hanię, to dealer mówił, że te z silnikiem 1,4 się nie sprawdziły i klienci później przychodzili do niego i mówili, że mogli wybrać model 1,8.

Comment

Jeździłem w nowym City tym silniczkiem. Na jazdę miejską wystarczy, ale na trasie słabo jeżeli chodzi o wyprzedzanie. Jeżeli jeździsz troszkę w trasie to będziesz żałował jak nie kupisz 1.8, bo jak w 1.4 zapakujesz pasażerów to będzie ciężko Hani. Najlepiej idź na jazdy testowe i sam sprawdź, czy dasz radę 1.4. Mam wersję 5d 1.4 i 4d 1.8. Żałuję zakupu 1.4. Pozdrawiam

Comment

Ale mówimy o nowym 1.4 i-VTEC. 1.8 jest dobry i szybki,ale dużo pali ;-/ nie oszukujmy się 9l w mieście bez problemu. Jak coś to polecam w to miejsce rocznego krajowego 2.2i-CTDi jest o wiel bardziej oszczędny w jeździe,a osiągi kapkę lepsze od 1.8. Można jeszcze se potem chipa zrobić np. do 170KM
          Last edited by Lucas.FK2; 21-08-2009, 10:42.

Comment

Zamieszczone przez Lucas.FK2 Zobacz posta
            Ale mówimy o nowym 1.4 i-VTEC. 1.8 jest dobry i szybki,ale dużo pali ;-/ nie oszukujmy się 9l w mieście bez problemu.
            oczywiście mówimy o i-VTEC-u. 9l to jeszcze nie tak dużo, ale przynajmniej nie denerwujesz się podczas wyprzedzania

Comment

... 1.8 jest dobry i szybki,ale dużo pali ;-/ nie oszukujmy się 9l w mieście bez problemu...
              heh, bez przesady... spalnie 1.8 (i 140 kucy) wcalenie nie jest duże. porównywalne z 1.6 innych marek przy tym samym stylu jazdy, przynajmniej przy racjonalnej jeździe. Duże spalanie to się robi jak zaczniesz się bawić (a nie oszukujmy się, jest czym i sprawia dużo frajdy), ale wtedy to i mniejsze silniki żłopią paliwo i nie ma tyle frajdy. Kolega z pracy ma Mazdę 3 1.6, autko też fajne, ale dochodzenie do odcinki sprawia wrażenie bolesnego w odróżnieniu od Hani, ktorej to nie robi
              1.8 5D Sport

Comment

Ale mówimy o nowym 1.4 i-VTEC. 1.8 jest dobry i szybki,ale dużo pali ;-/ nie oszukujmy się 9l w mieście bez problemu. Jak coś to polecam w to miejsce rocznego krajowego 2.2i-CTDi jest o wiel bardziej oszczędny w jeździe,a osiągi kapkę lepsze od 1.8. Można jeszcze se potem chipa zrobić np. do 170KM
                No to załóżmy oba nowe 1,4 benz. i 2,2 diesel (wszystko książkowo/instrukcja - dla uproszczenia):

Ceny (odpowiednio): 61.400 i 85.400

Średnie spalanie: 5,9 i 5,1

Aktualnie średnie ceny; 95 = 4,47 i ON = 3,75

Wychodzi, że różnica w cenie zwróci się po... jakichś 330.000 km... Nawet jeśli weźmiemy pod uwagę nieco inne spalanie, to różnica jest znaczna...

Comment

Nie powiedziałem o nowym civic-u tylko rocznym 2.2i-CTDi

Comment

Panowie, dzięki za Wasze wypowiedzi, coś rozjaśniają w głowie. Chętnie przeczytam każdą dalszą wypowiedź w tym temacie, a myślę że nie tylko ja.
                    Też spotkałem się z opinią, że Civici 1.4 nie bardzo im schodzą. Pewnie dlatego Honda coś tam zmieniła w tych silnikach w obecnej zliftingowanej wersji i zwiększyła moc do 100 KM.
                    rabi22, Ty masz Hankę z tym podżyłowanym silnikiem?

Comment

Ja mam 1,8 5D. Autko bardzo przyjemne - dynamiczne, ciche, spalanie - trasa 5,5-6 l, jazda po mieście około 8. Może lepiej poszukać autka rocznego, ale z mocniejszym silnikiem i lepszym wyposażeniem? Jeżeli jeździsz bardzo spokojnie to 1,4 pewnie będzie ok, jeżeli oczekujesz od auta czegoś więcej, to lepiej 1,8 lub 2,2.

Comment

A' propos zakupu rocznego 2.2 cdti, jako alternatywę mogę polecić zakup demo cara, czasami mają atrakcyjne upusty na takie auta. Osobiście kupiłem 2.2 cdti właśnie w ten sposób i zaoszczędziłem jakieś 20 koła. Autko miało przejechane 8tyś. km, co jak na diesla to raczej mało. Zaletą jest minimalne ryzyko zakupu felernego auta.

Comment

Dziś miałem okazję przejechać się Civiciem 1.8 (140 KM) oraz Hyundaiem i30 z silnikiem 1.6 diesla (115 KM). Jestem zaskoczony, gdyż odczuwalnie bardziej dynamicznie sprawował się Hyundai. Zawsze sądziłem, że ilość koni o tym decyduje i że żwawsze są silniki benzynowe. A tu Hyundai ze słabszym silnikiem brykał jak Tygrysek. Teraz dopiero mam zgryza, bo wizualnie Hanka bije i30 na głowę (moim zdaniem), ponadto Honda to Honda. Ale frajdę z jazdy miałem wyraźnie większą na Koreańcu. Wiem jedno na pewno- nie wezmę Civica z silnikiem 1.4 nawet gdyby mi dali duuży rabat. Nie ma siły, ale po mojej dotychczasowej Fabii potrzebuję czuć, że samochód rwie, a nie snuje się po drodze. 1.4 musi być tylko dla kogoś, kto jeździ po mieście i z rzadka rusza w trasę, a i wtedy ma czas i krzywdy mu nie robi jak zajedzie później. No po tej mojej Skodzie z 60 KM wiem jedno: nigdy więcej mulaka! Kogo stać na 1.8, niech się nie zastanawia, bo to, co piszecie tu Panowie, to święta prawda
                          Last edited by Gość; 22-08-2009, 16:06.

Comment

Zamieszczone przez Yary12 Zobacz posta
                            Dziś miałem okazję przejechać się Civiciem 1.8 (140 KM) oraz Hyundaiem i30 z silnikiem 1.6 diesla (115 KM). Jestem zaskoczony, gdyż odczuwalnie bardziej dynamicznie sprawował się Hyundai.
                            Jeżeli jechałeś civiciem pierwszy raz najprawdopodobniej nie przekraczałes 4tys obrotów a honda mniej więcej od tego zakresu obrotów zaczyna jechać
                            ja podobnie wczesniej posiadałem peugota 307 75KM i też myślałem że jak będę miał 140 kuców to będzie w fotel wciskało, a niestety nie do końca tak jest i nawet uważam że peugot do 60-70 km/h się lepiej zbierał czyli do miasta nie był zły za to w trasie tragedia a wyprzedzanie civicem nie sprawia żadnego kłopotu
                            nie wiem ile hundai z tym silnikiem kosztuje i jak jest wyposażony ale jeżeli miałby być tańszy z 20 tys i miał dobre wyposarzenie wybrałbym chyba hundaia bo honda to bardzo ładny samochód ale jezeli chodzi jakość wykończenia to naprawde zostawia wiele do życzenia

Comment

Civica 5d mam w tej słabszej wersji, a le jezdzilem nowym modelem city z tym nowym silnikiem i szalu nie ma. Dlatego polecam zakup silnika 1.8. Wrazenia z jazdy sa wedlug mnie lepsze dieselem, bo moment obrotowy jest znacznie wiekszy i silnim ciągnie juz od 1700 obr/min. Tez mialem Fabie wczesniej z dieselem 130 KM i 320Nm. Gdyby nie brak juz srodkow to na pewno kupilbym diesla. Po zakupie benzyny 1.8 140KM potwierdzily sie moje przypuszczenia, że aby żwawo tym jeżdzic trzeba czesto redukować i trzymac wysoko obroty. W Fabii wyprzedzalem na 5 bez najmniejszych problemow, a tu na 3-jce. Taki urok tego silnika. Wysokoobrotowy. Jeden z najlepszych polskich tuningowców silników twierdzi na swoim forum, że silnik Hondy (diesel) jest trzecim najlepszym silnikiem diesla na swiecie. Wierze mu, bo facet naprawde ma doswiadczenie.

Comment

Working...
                              X