Zgadzam się. Więcej hałasuje niż jedzie.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Silnik 1.4 100 KM - jaki jest?
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Zamieszczone przez rabi22 Zobacz postaNie zgadzam się. Jak w Hondzie 130 będzie na 6-tce to nie masz szans z TDi 130KM lub 140 KM. A zapakuj jeszcze 4 osoby do Hondy i włacz klimę to zobaczymy czy dasz radę bez redukcji.
Comment
-
Robiłem jazdę testową nową Hondą City z takim silnikiem.Wydawało mi się że nawet nieźle się jeżdzi.Bo wcześniej jeździłem z jeszcze mniejszym silnikiem.Ale jak wsiadłem do Civica z 1,8 to juz wiedziałem co wezmę.Zdecydowanie polecam silnik 1,8.I nawet dużo nie pali.W trasie przy spokojnej jeździe komputer pokazywał ok. 4.7-5l.Myślałem że jest uszkodzony.A w mieście przy niezbyt dużym ruchu 6-6,5l.Tak że nie jest tragicznie ,a jazda daje wiele przyjemności.
Comment
-
Zamieszczone przez dejv667 Zobacz postaNic dziwnego w tym nie ma. Ciężko wymagać żeby krowa ważąca prawie 1300kg, mająca tylko 140KM i skrzynie ze stopniowana tak żeby oszczędzać paliwo była jakimś demonem przyspieszenia. Nawet redukcja wiele tu nie pomoże.sigpic
Comment
-
Zamieszczone przez jacek65 Zobacz postaW trasie przy spokojnej jeździe komputer pokazywał ok. 4.7-5l.Myślałem że jest uszkodzony.A w mieście przy niezbyt dużym ruchu 6-6,5l.Tak że nie jest tragicznie ,a jazda daje wiele przyjemności.
Mnie jazda również sprawia przyjemność ale płacę za nią pod dystrybutorem. Wszystko przez ten obrotomierz
Comment
-
Kiedyś już o tym pisałem że chyba koputer zaniża spalanie.Jechałem 150 km i własnie komputer pokazywał coś ok.4,7-5,2l.Owszem jechałem spokojnie.Obroty zazwyczaj nie większe niż 3tyś.No i włączałem biegi jak mi autko sugerowało.
Obecnie po mieście w niedużym ruchu pokazuje mi 6,2-6,3l.Może faktycznie źle pokazuje
.Co ty na to?
Comment
-
Ostatnio przejechałem się tym silniczkiem 1.4 100KM, bo mój znajomy się przymierza i chciał żebym porównał i mu powiedział. I sprawa wygląda tak, że jedzie dość przyzwoicie, po mieście całkiem fajnie, choć już na trójce na tym silniku poczułem ciężar tego samochodu, Gorzej pewnie wygląda już kwestia wyprzedzania na trasie no i jazda z 3-4 osobami to już będzie znacznie odczuwalna. Ogólnie powiem że za tę różnice w cenie nie skusiłbym sie za żadne skarby na 1.4. Taka moja opinia.
Comment
-
Zamieszczone przez Niki Zobacz postaNie tyle waga (jest porownywalna np. passat wazy ponad 1400kg), co moment obrotowy robi roznice. 2,0TDI ma 320 Nm i w tym szczegole tkwi diabelTyle, ze dyskusja na temat elastyczności klekota i benzyny to temat stary jak świat i raczej nie ma sensu go wywlekać. W każdym razie jeśli jeździłeś 1.8 to na pewno zgodzisz się z tym, ze ze stopniowanie skrzyni tez robi swoje. Jakby nie patrzeć to żeby ten samochód jako tako się zebrał przy tych 130kmh to pasuje zeskoczyć do 4 biegu.
Comment
-
Zamieszczone przez dejv667 Zobacz postaŚmiałbym polemizowaćTyle, ze dyskusja na temat elastyczności klekota i benzyny to temat stary jak świat i raczej nie ma sensu go wywlekać. W każdym razie jeśli jeździłeś 1.8 to na pewno zgodzisz się z tym, ze ze stopniowanie skrzyni tez robi swoje. Jakby nie patrzeć to żeby ten samochód jako tako się zebrał przy tych 130kmh to pasuje zeskoczyć do 4 biegu.
Jest jeszcze kwestia inna bardzo ważna, silniki diesla są z turbo a silnik benzynowy w Hani nie ma turbo - gdyby miał turbinę odpowiednią to na pewno miałby większą moc i zwłaszcza moment no i na dodatek to silnik wysokoobrotowy, i-vtec załącza przy ok 4000 obrotów.
Każdy rodzaj silnika ma swoje plusy i minusy, tak to już jest.
Comment
-
Zamieszczone przez jacek65 Zobacz postaKiedyś już o tym pisałem że chyba koputer zaniża spalanie.Jechałem 150 km i własnie komputer pokazywał coś ok.4,7-5,2l.Owszem jechałem spokojnie.Obroty zazwyczaj nie większe niż 3tyś.No i włączałem biegi jak mi autko sugerowało.
Obecnie po mieście w niedużym ruchu pokazuje mi 6,2-6,3l.Może faktycznie źle pokazuje
.Co ty na to?
Spalanie wg kompa - 7.6
Spalanie po podliczeniu - 8.2
Zaniżył o 0.6l/100km. Ostatnio doliczyłem się różnicy 0.4l
Comment
-
Zamieszczone przez marcinus Zobacz posta... no i na dodatek to silnik wysokoobrotowy, i-vtec załącza przy ok 4000 obrotów.
poza tym załącza się tylko w pewnych określonych warunkach, a tak to to normalnie działający silnik jest.1.8 5D Sport
Comment
-
Zamieszczone przez Niki Zobacz postaNie tyle waga (jest porownywalna np. passat wazy ponad 1400kg), co moment obrotowy robi roznice. 2,0TDI ma 320 Nm i w tym szczegole tkwi diabel
Czas w sprincie na kilometr tez jest praktycznie identyczny.
Zamieszczone przez marcinus Zobacz postaNo fakt, że to dyskusja stara jak świat i faktem jest tez że moment odgrywa decydująca rolę przy przyśpieszaniu, moc raczej o max. prędkości ale ważne jest przy jakich obrotach osiągany jest max. moment i max moc, a najważniejsze jak wygląda cały wykres (krzywa) momentu i mocy - ważne aby w jak najszerszym zakresie osiągał silnik jak największa wartość momentu i mocy.
Według tego co piszesz TypeR powinien jechać 250 ale przyspieszać wolniej od 2,2. Jakby nie patrzeć ma tylko 201Nm. Ta wartość jakoś nie poraża w porównaniu do diesla, prawda?
Pozwolę sobie Wam podpowiedzieć. Moc na kolach odgrywa decydującą role.
Wszystko rozbija się o skrzynie i jej przełożenia.
Zamieszczone przez marcinus Zobacz postaJest jeszcze kwestia inna bardzo ważna, silniki diesla są z turbo a silnik benzynowy w Hani nie ma turbo - gdyby miał turbinę odpowiednią to na pewno miałby większą moc i zwłaszcza moment no i na dodatek to silnik wysokoobrotowy, i-vtec załącza przy ok 4000 obrotów.
Każdy rodzaj silnika ma swoje plusy i minusy, tak to już jest.
Pod względem jakoś ten silnik nie wybija się ponad konkurencje. W moim poprzednim aucie dwu litrowy silnik pamiętający czasy pana Lamperdiego (czyli okolice '70) kręcił się do 6700. W jeszcze starszym konstrukcyjnie silniku fiata, który miałem pod maska w innym aucie dało się kręcić wyżej.
Majace teraz ponad 20 lat silniki Uno Turbo kręciły się do 8000RPM.
Współczesne silniki tez jakoś nie boja się 7000RPM.
Nie wciągajmy w to doładowania bo ono jest tu bez znaczenia.
Zamieszczone przez radmac Zobacz postanastępna sprawa dyskusyjna... ja bym powiedział że przy 4000 ( a może i 3500?) się i-Vtec wyłącza
poza tym załącza się tylko w pewnych określonych warunkach, a tak to to normalnie działający silnik jest.
Sam system zmiennych faz rozrządu to tez nie jest żaden ewenement. Na chwile obecna maja go niemal wszystkie silniki.
Comment
-
Zamieszczone przez dejv667 Zobacz postamówisz? To wytłumacz mi dlaczego Civic 2,2 mający 340Nm (1,8 ma tylko 175) przyspiesza do setki w tym samym czasie co 1,8? Rożnica jest rzędu 0,2 sekundy podczas gdy klekot ma prawie 2x więcej momentu.
Czas w sprincie na kilometr tez jest praktycznie identyczny.Jak w Hondzie 130 będzie na 6-tce to nie masz szans z TDi 130KM lub 140 KM
ps. TypeR ma 201KM i 193NmLast edited by Niki; 04-12-2009, 10:20.sigpic
Comment
-
Do dejv667
Kolego upraszczasz bardzo pewne rzeczy, co innego wyprzedzania na wysokim biegu przy wiekszych prędkościach, a całkiem co innego czas od 0 do 100. Przy wyprzedzaniu na wyższym biegu (nadbiegu) przy 120-130 choćby najważniejszy będzie moment obrotowy, a przy przyspieszaniu do 100 rolę odgrywają różne aspekty: przełożenia w skrzyni, charakterystyka momentu, moc itd, co z tego że diesel ma większy moment skoro szybko go traci wchodząc na wyższe obroty, musi byc wtedy inaczej dobrane przełożenie w skrzyni itd co w konsekwencji przekłada sie że do 100 może byc nawet gorzej niż benzynie, ale przy 120 na nadbiegu trafiasz w okolice jego max momentu obrotowego i wtedy bez redukcji pójdzie a w naszej benzynce przy 120 na 6 biegu to jesteś na (strzelam z głowy) 60% max momentu i 65% max mocy a to tak jakbyś miał do dyspozycji nie 140KM i 170Nm tylko 90KM i 100Nm. W takiej sytuacji bez redukcji i to znaczącej się nie obędzie...
Comment
Comment