Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wyczuwalne wewnątrz auta drżenie silnika

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Zamieszczone przez rabi22 Zobacz posta
    Miałem Skodę 1.9 TDi i takich numerów na biegu jałowym podczas postoju nie było. Chodzi o to, że to drżenie jest nierównomierne. Czuć zmianę obrotów silnika, chodziaż obrotomierz tego nie wskazuje. Raz czuć mocniej, a raz mniej. Do przyjemności to nie należy. Tym bardziej, że dosyć mocno przenosi się na kierownicę i fotel.
    Twoja Hania chce Ci pokzać że stanie w miejscu to nie jej natura i jej się to zdecydownanie nie podoba

Może Skoda miała silnik 'dalej od kierowcy', lepsze wytłumienie na poduszkach albo poprostu inaczej ustawione wtryski/kąty/sprężanie etc etc.

A co do odczuwalnych zmian obrotów (ale nie na obrotomierzu) to może Ci się klima załącza/rozłancza jesli massz ustawioną na 'auto'.
    1.8 5D Sport

Comment

Witam.
      U mnie obroty na rozgrzanym silniku są normalne to znaczy 700 obrotów
      a to że tobie drży silnik i odczuwasz to w kabinie auta to pewnie masz do wymiany poduszki na silniku!!!

Comment

Czy ustawienie klimy na auto powoduje jej ciągłe właczanie i wyłączanie ?? Nie wydaje mi się. Klima według mnie cały czas chodzi przy ustawieniu na auto.
        To jest pierwszy samochód, w którym spotkałem się z takim drżeniem. Samochody klasę niżej tak się nie zachowywały.

Comment

Moim zdaniem tak, powoduje włączanie i wyłączanie kompresora. Ja mam 1.8 i ewidentnie słychać moment załączania - słychać jak silnik ma większe obciążenie. I proszę mi nie tłumaczyć ze to inna moc etc, bo przy 700-800 rpm to każdy ma mocy tyle co nic.

W starszych samochodach drżenie można było zniwelować ustawiając wolne obroty (w gaźnikowych nawet śrubką) żeby buda nie wpadała w rezonans. W Hani może w serwisie mogą to ustawić na CPU na troszkę wyższe.
          1.8 5D Sport

Comment

Civic Sedan Silnik dziwnie pracuje

Mam sedana 1,8 z 2007r , przejechane 12000km i mam pytanie do posiadaczy takiego modelu. Czy podczas jazdy w przedziale pomiędzy 2000-3500 obr/min nie odczuwacie jakby chwilowej " dziury mocy" coś podobnego jak podczas włączenia klimatyzacji, Wciskasz pedał gazu silnik wchodzi na obroty ale w pewnym momencie na dosłownie chwilkę "zastanawia się"czy przyspieszać trwa to dosłownie chwilę może jestem przewrażliwiony ale bardzo mi to przeszkadza. Serwis zmienił oprogramowanie ale to nic nie dało, powiem szczerze że nie pamiętam jak to było w samochodzie testowym. Może wy macie podobną sytuację , aaaa
            jeszcze przy okazji jedna sprawa. Zauważyłem że mój Sedan nie ma od nowości plastikowej wstawki pod zderzakiem patrz zdjędie -strzałka , czy to jest normalne ? Przyszła mi myśl że moje auto nie ma nowego zderzaka i mogło być poturbowane.
            Załączone pliki

Comment

A nie chodzi ci o takie zachowanie jak opisałem w tym wątku?

https://www.civicforum.pl/viii-2006/...pieszaniu.html

Comment

Dokładnie tak jak opisałeś ale ja wyczuwam tylko jedno "szarpnięcie" - to znaczy że nie jestem zbyt wrażliwy. Ale co to może być , po e-mailu do Hondy Polska skierowali mnie do ASO - oczywiście ASO zrobiło wielkie oczy i nie zrobiło nic oprócz wgrania oprogramowania i sprawdzenia na kompie.

Comment

Przeważnie jest jedno szarpniecie, choć ja czasem wyczuwam 2 lub nawet 3 ale to pierwsze jest wyraźne i a te następne jak się pojawią to są lekkie. Spróbuj ich trochę nacisnąć, że jest to problem powtarzający się w wielu Civicach, ale na pewno nie jest to rzecz normalna w stylu ten typ tak ma, bo nie chodzi tu o kwestię zejścia na zbyt niskie obroty, rzędu 1500 czy jeszcze mniej i dodanie mocne gazu, ale wystarcza leciutkie dodanie gazu przy obrotach nawet pod 3000 i wówczas potrafi to wystąpić. Są to dziwne zachowania nie występujące w innych samochodach. Ja jak będę w ASO to też im to zgłoszę i zobaczę co będą mówić. Może by tak wysłać pismo do Honda Polska z zapytaniem o takie zachowanie...?

Rozumiem, że po wgraniu oprogramowania nic się nie zmieniło, a komp nie pokazał żadnych błędów?

Comment

Ja jak już napisałem wysłałem maila do HONDY POLSKA oni nic nie odpisali a po dwóch dniach zadzwonił ASO z umówieniem na termin wizyty. A reszta tak jak opisałem nic,nic,nic. Mam jeszcze jedną nadzieję - kolega mojego kolegi pracuje w ASO muszę się umówić i niech sam zobaczy co to może być.

Comment

ale to jest przez klime. zauważ że jesli klima jest wyłączona to tego sie nie odczuwa.(czegoś takiego jak by paliwo nie dochodziło, albo silnik nie palił na jeden gar)trzeba być naprawdę wyczulonym aby to poczuć, no i nie dzieje sie to powyżej 3,5tyś obrotów tak jakby obroty silnika miały coś do działania klimy.
                      jedni to czują a inni nie po prostu taki juz urok tych modeli.
                      i nic Ci nie poprawi nikt nigdzie.
                      Last edited by Gość; 30-05-2009, 12:26.

Comment

nie ma to nic wspólnego z klima, przy wyłączonej tez jest. klima wpływa na nieco wieksze drżenie silnika na wolnych obrotach ale nie na takie chwilowe jakby zadławienie sie silnika i szarpnięcie nawet przy lekkim dodaniu gazu.

Comment

Chciałbym potwierdzić że nie ma to nic wspólnego z klimą sam sprawdzałem w maju 2008r, wyłączyłem kimę i całą wentylację dla pewności i nic to nie dało ---kicha . To nie jest to.

Comment

no ja niestety odczuwam to tylko gdy klimatyzacja jest włączona.
                            po prostu patrząc z innej strony Hania lubi wysokie obroty

Comment

Włączanie się klimy to ja tez odczuwam, ale to jak np. jadę na 6tce spokojnie powiedzmy 115 km/h i w pewnym momencie czuje jakby pojawił się dodatkowy opór, jakby np silny przedni wiatr je pojawił, coś mnie leciutko przyhamowuje i wtedy muszę minimalnie dotknąć gazu żeby utrzymać tę prędkość, inaczej spadnie ona o kilka (3-4)km/h. I to jest zrozumiałe, bo włączenie klimy daje dodatkowy opór silnikowi, czy inaczej mówiąc zabiera mu parę koników mocy, ale to nie jest to co odczuwam jako szarpnięcie przy lekkim dodawaniu gazu w zakresie do 3000 obr.

Comment

ja też to odczuwam niezależnie od klimy jak jeżdże spokojnie,
                                ale przeważnie na 1 biegu piłuje do 4k i wtedy problemu nie ma

Comment

Working...
                                X