Zamieszczone przez mareckiabc
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Świece zapłonowe 1,8 V-tec. Wymiana świec w silniku 1,8 (2009 rok)
Collapse
X
-
Moja ko-Hankahttp://www.civicforum.pl/showthread....ck-Mój-TYPE-R
Szerszeń by grzes41gthttps://www.civicforum.pl/showthread...�-by-grzes41gt
sigpic
-
Wymieniłem świece na te wzmocnione to myślę że są OK i nie ma co kombinować.
Nie mam pojęcia jak wyglądają inne po takim przebiegu, w każdym razie do samego końca działały be zarzutu i trzymam je jeszcze w razie czego do szybkiej awaryjnej wymiany.
A pisząc "zmiana ciepłoty" masz na myśli jakieś konkretne modele?
Comment
-
eee, te świece jeszcze nie były takie złe, niektórzy takie to dopiero zakładają, przeczyszczą i zakładają
. Zważywszy że latały tez na LPG to w mojej ocenie całkiem niezły stan.
Co do Irydowych, sensu nie ma tao fakt. Irydowe może przy wyczynowej jeździe lub do silnika motocyklowego osiągającego 16000 obr/min to może bym się zastanowił, ale i to niekoniecznie.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Panowie sorry, ale z tej dyskusji nic nie wynika. Jedni piszą, że w silniku R18A2 są fabrycznie irydowe świece, kto inny, że zwykłe... WTF? Serwisówka mówi, że mają być irydowe NGK albo Denso. Czy ktoś jeździ na zwykłych? Sam będę wymieniał świece w moim UFO z 2007 1.8 - przebieg 125000. Mam założone NGK irydowe i wyglądają sporo lepiej niż te co Trafo wrzucił i chyba siędzą od nowości. Na różnych stronach sklepów z częściami wychodzi, że mają być tylko irydowe. Osobiście nie chce kombinować ze zwykłymi, bo wcale irydy nie kosztują 400zł tylko poniżej 200 za komplet NGK, a jeśli wybrać świece Beru Z275 lub Champion OE239 to koszt około 100 zł za komplet i wygląda, że też są to świece irydowe. Może ktoś się wypowie, kto faktycznie założył inne świece niż zalecane NGK, czy Denso do silnika R18A2?
Comment
-
Zamieszczone przez pablo85 Zobacz postaz tej dyskusji nic nie wynika. (...) Mam założone NGK irydowe (...) i chyba siędzą od nowości.
Zamieszczone przez pablo85 Zobacz postaSerwisówka mówi, że mają być irydowe NGK albo DensoKierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postajak możesz zrób skan Instrukcji Obsługi w tym zakresie tam pisze na 100% Model i symbol świecy.
swiece.jpg
a to zdjęcie mojej książki serwisowej
IMAG2.jpg
Wychodzi z tego, że zwykłe świece idą tylko do Accorda 2.0
U mnie są NGK i wątpię, że ktoś je wymieniał bo dopiero przy tym przebiegu co mam powinny być wymienione. Trafo też miał fabrycznie wsadzone takie same, więc chyba nie idą zwykłe świece do silnika R18A2.Last edited by pablo85; 20-04-2016, 16:44.
Comment
-
Zamieszczone przez TRAFO Zobacz postado samego końca działały be zarzutu
Zamieszczone przez TRAFO Zobacz postamasz na myśli jakieś konkretne modele?
Druga sprawa,to jazda na gazie.Nikt nie zwraca uwagi na to ze świece dedykowane do danego silnika,ale zagazowanego,mają mniejszą przerwę-to nie jest bez znaczenia.
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postaeee, te świece jeszcze nie były takie złe, niektórzy takie to dopiero zakładająale one są już do wymiany od dawna bo : przerwa,ewidentne przegrzanie.
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postaZważywszy że latały tez na LPG
Ta lepsza jest wyjęta po eksploatacji na benie(duzo ponad 100 tysi upalania),a ta uwalona to mój jeden przejazd po S8 na gazie.Fakt że cały czas ponad 200,ale to i tak nie powinno się zdarzyć.Od tego czasu przetestowałem kilka rodzai i wkońcu znalazłem takie co się nie palą ,ale osiągają jescze temperaturę samowypalania nagaru.
Zamieszczone przez pablo85 Zobacz postaMam założone NGK irydowe i wyglądają sporo lepiej niż te co Trafo wrzucił i chyba siędzą od nowości.Last edited by m26; 20-04-2016, 19:06.
Comment
-
Zamieszczone przez pablo85 Zobacz postaTrafo też miał fabrycznie wsadzone takie same, więc chyba nie idą zwykłe świece do silnika R18A2.
Założyłem Denso Iridium Tough "VK20G" - te świece polecali mi koledzy z forum i wiem, że kilka osób też na nich jeździ.
Zamieszczone przez m26 Zobacz postaNo właśnie o tym mowa,bo może chwilę wcześniej wyglądały ekstra,a z powodu gazu są jakie są.
Ta lepsza jest wyjęta po eksploatacji na benie(duzo ponad 100 tysi upalania),a ta uwalona to mój jeden przejazd po S8 na gazie.Fakt że cały czas ponad 200,ale to i tak nie powinno się zdarzyć.Od tego czasu przetestowałem kilka rodzai i wkońcu znalazłem takie co się nie palą ,ale osiągają jescze temperaturę samowypalania nagaru.
Czy mógłbyś podać dokładnie (firma, model) jakie to były świece i model tych z których jesteś zadowolony?
Podaj jakiś konkret...
Comment
-
Najpierw jeździłem na tych z lewej,jak je wkładałem to nie były nowe i miały już swoje nalatane,potem założyłem te z prawej które co prawda też nie były nowe,bo wyjąłem je z silnika który rok stał przed garażem,ale nie miały nawet tysiaca przebiegu i mialy nawet wewnętrzny izolator koloru snieżnobiałego.
To są takie same swiece,tylko że ta z lewej ma już spory przelot i górna elektroda się po prostu już utleniła,ta z prawej ma górną elektrodę bardziej zbliżoną do nominału,ale irydowa igła wyparowała z powodu temperatury.Teraz nie pamiętam co mam tam wsadzone,ale nie sa to irydy, tylko zwykłe świece na których fabrycznie wychodzi zagazowana Dacia bodajże Sandero (niedługo będę tam zaglądał to napiszę,ale najprawdopodobniej Beru) jednak raczej do Twojego silnika mogą nie pasić-ja mam silnik z lat 90-tych.
EDIT:te irydowe to NGKLast edited by m26; 20-04-2016, 21:10.
Comment
-
Witam.
Ja osobiście do swojego CIVIC'a zamontowałem DENSO SKJ20DR-M11S.
Poprzedni właściciel wymienił na takie same przy przebiegu 90tyś, ja wymieniłem przy 179tyś.
Szczerze powiem, że po wykręceniu z silnika wyglądały jeszcze całkiem dobrze.
Świece te można kupić na portalach aukcyjnych w cenie ok. 42zł za sztukę.
Polecam.
Comment
-
Możesz ewentualnie sprawdzić odstęp elektrody szczelinomierzem, ale fabrycznie są ustawione na: 043" / 1.1mm
Świadczy o tym też liczba kodowa w oznaczeniu świecy "11" , DENSO SKJ20DR-M11S, NGK IZFR6K-11S
Autodata melduje, że odstęp świecy może być od 1.0 do 1.1 mm. Niektórzy zmiejszają delikatnie odstęp przy LPG np do 0,8. Ja osobiście nie polecam, jeździłem całe życie na LPG i nie było potrzeby zmieniać odstępu.
Co do zamienników to można też zastosować następujące 2x tańsze od zalecanych, nie wspomnianych w instrukcji obsługi choć dobrych pod nasz silnik:
BOSCH 0 242 240 675
BERU Z275
CHAMPION OE239
ISKRA SFE65LRS-11
szczelinomierz_20_listkowy_0_05_1mm.jpgLast edited by rat4; 09-08-2016, 20:53.4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide
Comment
-
Tak informacyjnie jak ktoś chce zamontować zamiennik to najtaniej wychodzi BERU Z275, komplet wraz z przesyłką do wyrwania za 76 zł. Można powiedzieć, że za cenę jednej świecy DENSO dostajemy 4x świece Beru
https://fims.bazarek.pl/opis/id,6512066/
Inne opcje świec dla silnika 1,8 SOHC R18A2, R18A1:
DENSO: SKJ20DR-M11S 3432 S41 1,1 - IK20G I52 VK20G
NPS: NPS IK20G VK20G SKJ20DR-M11
MAGNETI MARELLI Kod: 062111830312
BOSH: 0242240675 0242245571 FR6LPP300X FR6LPP330X
BRISK: DR15YP-1, DR15SXC, DR15YS-9, DR14ZC
AC DELCO: 41-806
AUTOLITE: XP5224, APP5224, AP5224, 5224
NGK: IZFR6K-11S IZFR6K-11NS
CHAMPION: RC8ZPYPB, RC8ZWYPB4
PULSTAR: BE1H10 PlasmaCoreLast edited by rat4; 18-08-2016, 09:33.4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide
Comment
Comment