Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki olej do Civica 8gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez kaczor222
    Witam. Nie bardzo rozumiem po co eksperymentować z różnymi rodzajami olejów, skoro Honda od początku leje 0W20. Ja w swoim UFO 1,8 TYPE-S zawsze wymieniam na oryginalny Honda Engine Oil 0W20 Type 2.0 zwłaszcza, że w tym samy oleju pracuje łańcuszek rozrządu, który potrzebuje dość rzadkiego oleju żeby jak najszybciej do niego dotrzeć po uruchomieniu silnika. Więc jeżeli nie chcesz narazić się na kosztowną wymianę łańcuszka rozrządu to polecam 0W20.
    Chyba powielasz bzdury. To wymiana oleju na czas a nie niska lepkość wpływa na żywotność rozrządu(i jeszcze kilka innych czynników). Ja tam leje 5w40 do r20a3 i wysunięcie napinacza (8mm)ciągle na tym samym poziomie od 80 tys km, obecny przebieg to 260 tys km
    Last edited by gkill; 26-01-2025, 22:55.

Comment

• Akurat niska lepkość oleju dla łańcucha to nic dobrego... a to, że daje radę na 0W20, to jest tylko zasługą dobrej jakości materiału.
      Moja łódka Civic..
      Mój "klekocik" Ceed..
      New... "Japończyk" e:Hev 2.0
      Coś na temat olejów..

Comment

• Proszę Was ... litości nie prujcie powietrza, na takie wpisy nie reagujcie.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

• Zestaw wiosenny:

olej i filtr.jpg
          http://www.dadrl.org.uk
          http://www.lightmare.org

Comment

• Jan nie mam zaufania do rodzimego przemysłu.
            Co prawda w filtronie mam kolegę ktory sobie chwali produkty tego jiemieckiego producenta ( ! ) ale orlenowi nie potrafię zaufać..
            Tym bardziej, że mój od lat wypróbowany zachodni olej potrafi być w tej samej cenie co orlenowski.

Comment

• Zamieszczone przez dragster Zobacz posta
              Zestaw wiosenny:
              Kupiłem identyczny . 5W30 mniej ubywa.

Comment

• Zamieszczone przez zadra Zobacz posta
                nie mam zaufania do rodzimego przemysłu.
                Co prawda w filtronie mam kolegę ktory sobie chwali produkty tego jiemieckiego producenta ( ! ) ale orlenowi nie potrafię zaufać..
                Też tak mam, dlatego nie kupuje Orlenowskiego oleju skoro mam dostęp do wszelkiej maści innego oleju, ale ... jak już pisałem moje doświadczenia z olejami z Orlenu są takie, że wszystkie moje auta flotowe jeżdżą na Orlenowskim oleju
                Mało tego od nowości 2019 jeździ na nim Kia Niro - bo taki Orlenowski leją w ASO KIA chodź ostatnio jakiegoś Sachs`a nalali. ... i??? ...no zero uwag i branie oleju w okolicach 0,5L na 15 tys km. auto flotowe- więc lekko nie ma.
                Nalepki na silniku i wklejki do Książki 90% wpisów to Orlen.
                Czy jest specjalny olej do Hybrydy…?
                a, i kilka Hultajów i-30 od 2016 roku tylko widzą Orlen (ten z półki co na stacjach stoi), lejemy 5W-40 i jest bardzo dobrze. (pisze na nim "Clasic synthetic" w czerwonym opakowaniu).
                Last edited by rambo7; 14-04-2025, 09:50.
                Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
                X