Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki olej do Civica 8gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Jaki olej do Civica 8gen

Witam
    zbliża mi się pierwszy przeglkąd po 20 ooo. Jaki polecacie olej do silniczka.
    Mam civic2007 sedan, 1,8.
    pozdrawiam
    Last edited by Alix; 26-08-2013, 17:43.

Ja do mojego civica 1.6 vtec 02r. leję Mobil 1 5W50
    sigpic

Comment

Ja z mobila nie jestem zadowolony. Przy następnej wymianie zainwestuje w castrol lub total

Comment

Zamieszczone przez sollers Zobacz posta
        Jaki polecacie olej do silniczka.
        Mam civic2007 sedan, 1,8.
        pozdrawiam
        Pisze się silnika a nie "silniczka", bo jak silniczka, to powinieneś pytać o "olejek", no nie?
        Silnik i-vtec 1,8 Hondy Civic zalewany jest "fabrycznie" olejem 0w20. Taki tez olej zaleca Honda do normalnej eksploatacji. Jesli chcesz zaoszczedzić dosłownie parę złotych, to wlej Helix Ultra Racing 10w60. To też jest syntetyk i też leją go ASO Hondy. Oleje - pierwszy lub ten drugi kup "z beczki" w ASO Hondy, wyjdzie najtaniej i masz pewność co kupileś.

[poniżej prostuję frazę "...0w20. Taki tez olej zaleca Honda do normalnej eksploatacji"]
        Olejem 0w20 należy uzupełniać ubytki przed pierwszą wymianą, natomiast drugie i kolejne zalanie oraz dalsza eksploatacja silnika to ww. Helix 10w60. W ASO Hondy możesz też kupić dedykowane oleje 5W40 sprzedawane w pojemnikach z Hondą na etykiecie.

Pozdrawiam
        Last edited by Gość; 09-02-2009, 08:46.

Comment

Witam.
          Ja w swoim civicu 1.8 4d pokusiłem się na pierwszą wymianę oleju przy przebiegu <5 tyś. km. W swoim poprzednim samochodzie też tak zrobiłem i na pewno mu to nie zaszkodziło
          Co do oleju to z różnych źródeł wiem, że fabrycznie honda wlewa olej mineralny (ponoć lepsze właściwości w okresie "docierania"). Teraz wlałem Shell Helix Ultra 5W40.

Pozdrawiam
          Tomek

Comment

tylko i wyłącznie motul.
            ewentualnie mobil.
            Ale motul jak poczytacie na innych forach jest najczęściej wybieranym olejem w civikach, zwłaszcza w ctr'kach.

z tego co pamiętam najlepszy to ten:

ps:
            nie jestem sprzedawcą motula
            tylko też mam wymianę za miesiąc i się zorientowałem w temacie.

tyle.

Comment

"kup "z beczki" w ASO Hondy"
              A jaką masz pewność że do beczki kierownik działu technicznego nie kazał wlać np. minerała bo 15 litrów poszło dla przyjaciół cichaczem?Wiem jakie wałki robią niektóre autoryzowane stacje. Lepiej kupić w ASO ale nową bąńkę z datą.

Comment

Zamieszczone przez bunet Zobacz posta
                tylko i wyłącznie motul.
                ewentualnie mobil.
                Ale motul jak poczytacie na innych forach jest najczęściej wybieranym olejem w civikach, zwłaszcza w ctr'kach.
                Nooo, niekoniecznie. Poczytaj o olejach na:
                Civinfo - Honda Civic Forum

Doktorat można zrobić.

Comment

wiem,że doktorat mnożna zrobić.do 13 marca muszę udać się na przegląd.
                  Czytałem dużo na innym forum

i naprawdę polecają ten olej.
                  Jest tam nawet kilku użytkowników handlujących olejami motul.
                  pozdr.
                  Last edited by Gość; 13-02-2009, 08:37.

Comment

Zamieszczone przez zunio Zobacz posta
                    "kup "z beczki" w ASO Hondy"
                    A jaką masz pewność że do beczki kierownik działu technicznego nie kazał wlać np. minerała bo 15 litrów poszło dla przyjaciół cichaczem?Wiem jakie wałki robią niektóre autoryzowane stacje. Lepiej kupić w ASO ale nową bąńkę z datą.
                    Wpisz w wyszukiwarkę "podróbki olejów" - może ta bańka z datą też nie do końca będzie pewna? Jakoś nie mogę uwierzyć, że w stacji na którą właściciel wydał majątek chrzci się olej, przecież to grosze w stosunku do np. cen części.

Comment

grosz do grosza i.....
                      przecież jest kryzys.

Comment

Właśnie zmieniłem na Mobile 1 5W50 i jest git.... W drugim japońcu też jeżdżę na Mobil 1 i jest git...

Comment

Zamieszczone przez PPMaks Zobacz posta
                          Pisze się silnika a nie "silniczka", bo jak silniczka, to powinieneś pytać o "olejek", no nie?
                          Silnik i-vtec 1,8 Hondy Civic zalewany jest "fabrycznie" olejem 0w20. Taki tez olej zaleca Honda do normalnej eksploatacji. Jesli chcesz zaoszczedzić dosłownie parę złotych, to wlej Helix Ultra Racing 10w60. To też jest syntetyk i też leją go ASO Hondy. Oleje - pierwszy lub ten drugi kup "z beczki" w ASO Hondy, wyjdzie najtaniej i masz pewność co kupileś.

[poniżej prostuję frazę "...0w20. Taki tez olej zaleca Honda do normalnej eksploatacji"]
                          Olejem 0w20 należy uzupełniać ubytki przed pierwszą wymianą, natomiast drugie i kolejne zalanie oraz dalsza eksploatacja silnika to ww. Helix 10w60. W ASO Hondy możesz też kupić dedykowane oleje 5W40 sprzedawane w pojemnikach z Hondą na etykiecie.

Pozdrawiam
                          Witam,
                          to wszystko prawda co piszesz o tych olejach. Mam wobec tego takie pytania:
                          Od nowości przejechałem 4 tyś. km(wersja 3d type r) i jest pół stanu oleju a było zalane do pełna. Czyli spalił ok. 0,3-0,4l oleju czy to normalne?. W ASO mówią że tak bo właśnie olej 0W20 jest rzadki i nowy silnik może tyle spalić, a po zalaniu 10W60 (pewnie Shell) to się uspokoji i silnik nie będzie "brał" oleju,
                          I drugie jaka jest cena tego oleju dedykowanego 5W40 bo w ASO litr 0W20 kosztuje 74 PLN.. Będę wdzięczny za odpowiedź.
                          Pozdrawiam.

Comment

Zamieszczone przez 1z1 Zobacz posta
                            I drugie jaka jest cena tego oleju dedykowanego 5W40 bo w ASO litr 0W20 kosztuje 74 PLN..
                            Nie pamiętam, ale też coś koło 70 PLN
                            Ahe, jeśli chodzi o spalanie oleju, to w mojej instrukcji (4d VIII gen) pisze w 2 miejscach, że możliwe jest branie oleju nawet do 1l/1000km. To jest pewnie taki asekuracyjny zapis Hondy "na wypadek" gdyby komuś rzeczywiście tyle wzięła. Civic 5d 2007 brał koledze przez pierwsze 5000 nawet ok. 0,4/1000km, potem coraz mniej a po przejechaniu 15 tyś przestał - praktycznie nie bierze nic.
                            Last edited by Gość; 06-03-2009, 08:55.

Comment

Panowie ja bede wymienial olej. NIestety poprzedni klient jezdzil autem tylko 2 miesiace i nie wymienial, auto sprowadzone z ITalii. jaki mi proponujecie? civic 1.4 iS
                              1.4 iS 90 KM 1998 r. 3d

Comment

Working...
                              X