Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki olej do Civica 8gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez dareq Zobacz posta
    ok. nikt nie jezdzil albo nikomu sie nie chce napisac, dobra, spoko, wleje jakikolwiek 0w30 a3 i sam sobie odpowiem czy warto.pozdr. i dzięki
    Chyba nikt Total nie stosuje.

Marka nie zła , Schella będzie się tańszy a jakość co najmniej ta sama

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka

Comment

• Hej,
      zdecydowałem się jednak na Ravenol sso 0W30 A3/B4. Jeśli zauważę jakieś zmiany w stosunku do Ravenol ssl 0w40 A3/B4, na kórym zrobiłem trzy interwały po 8-10 kkm i będą to jakieś wartościowe spostrzeżenia, pochwalę się na forum.
      pozdr
      dareq

Comment

• płuczesz silnik? czemu tak małe interwały na tych olejach?
        Kierownik Działu Diesla

Comment

• Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
          płuczesz silnik? czemu tak małe interwały na tych olejach?
          Dzięki za pytanie
          Już odpowiadam. Moje odcinki codzienne to 4-8 km i już stygnie motor i tak kilka razy dziennie, bardzo rzadko trasy robię akurat tym autkiem, teren mam górzysty-Karkonosze, ostre podjazdy i zjazdy i to często jeszcze na zimnym motorze-czyli trudne warunki-może za trudne. Instrukcja mówi wtedy o wymianie oleju co 6 miesiecy lub 10 kkm dla takich warunków, a dla krajów pozą unią nawet co 5 kkm.
          W pół roku akurat robię ok. 8-10 kkm i wtedy zrzucam stary olej. Jeśli proponujesz inne rozwiązanie w kwestii interwału wymiany oleju lub jego rodzaju dla takiej eksploatacji, to z wdzięcznością poczytam i posłucham i dziękuje oczywiście za zainteresowanie.

Comment

• Instrukcja mówi wtedy o wymianie oleju co 6 miesiecy lub 10 kkm dla takich warunków
            też wyznaję taką religię i z racji tych krótkich odcinków oraz niskich przebiegów rocznych wymieniam sezonowo raz na zimę i raz na lato razem ze zmianą opon.
            4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
            Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
            https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide

Comment

• Zamieszczone przez dareq Zobacz posta
              Jeśli proponujesz inne rozwiązanie w kwestii interwału wymiany oleju lub jego rodzaju dla takiej eksploatacji, to z wdzięcznością poczytam i posłucham i dziękuje oczywiście za zainteresowanie.
              wszystko jasne, nie mam nic do dodania .
              Kierownik Działu Diesla

Comment

• Instrukcja to jedno a ten komputer w nowych 1,5. 2018 zachowuje się dziwnie.

Po serwisie wyświetl 150 dni , podkręciłem w pl i dojechałem autostradą do DE do pracy, spadło na 130 . Najszybciej spada na autostradzie . Teraz po 2 tygodniach dojazdu do pracy po 6 km raczej Eco znów pokazuje 150 dni ,???
                Okazuje się , że ecojazdy nie jest groźna dla oleju a ciągła 140-160 autostradą bo wtedy są obroty i opory powietrza to razem daje większe obciążenia silnika , niż turlanie 80 kmh . Ważne tylko żeby na zimnym oleju nie cisnąć .
                To nie wiem , czy dobrze kombinujesz.
                Honda przygotowała algorytm zużycia oleju na zasadzie obciążenia i prędkości .

P.s to Ty masz ten domek w Karkonoszach co film w YT [emoji16].

Też mam dwa podjazdy nie długie 11%, skrzyżowanie, ronda , światła .
                W trasie do DE bardzo długie podjazdy na bawarskiej autbahnie , że trzeba do piątki redukować.

Jutro zadzwonię do Tomka co z tym testem oleju Hondy , bo jestem ciekaw.

Comment

• Zamieszczone przez Bodex1 Zobacz posta
                  To nie wiem , czy dobrze kombinujesz.
                  Dobrze kombinuje.
                  Zważ na to, że dareq pisze o jeździe na krótkich odcinkach, czyli olej silnikowy może nie osiągać temperatury roboczej, a tym samym nie zdąży z niego odparować paliwo oraz woda. To z kolei będzie powodowało niekorzystne zmiany w parametrach i lepkości oleju.
                  Last edited by Okonio; 19-11-2018, 23:08.

Comment

• Benzyna raczej szybciej niż ON paruje .
                    A pisze że czasem jedzie w trasę .
                    Na pewno częstsze wymiany mu nie zaszkodzą

Comment

• Dzień dobry, właśnie nabyłem Civica VIII gen. 1,8, r. prod. 2006.
                      Wcześnniej jeździłem Octavią, 1,9 TDI i byłem aktywny na forum OCP pod tym samym nickiem. Na OCP wątek o olejach do silników benzynowych ma na dziś 785 stron, do diesli podobnie.
                      Ale do rzeczy: tutejszy wątek przeczytałem i prośba do userów o info / poradę:
                      1. Czy 1,8 R18A2 (spoddziewam się, że taki tam jest, bo auta jeszcze nie mam u siebie) jest, potocznie mówiąc "ciasno spasowany"?
                      2. Jesli chodzi o olej to preferuję ochronę silnika (cylindry, panewki, krzywki, łańcuch, łożyska) ponad normami eko. Dlatego jeśli jest taka możliwość zalałbym olejem z A3/B4, 0W40 lub 5W40.
                      3. Preferuję producentów europejskich nie tzw. nie mainstremowych jeśli chodzi o polski rynek (np. Ravenol, Neste, Millers, Fuchs) oraz polskich (Specol na którym do tej pory jeździłem oraz Lotos).
                      Prośba do doświadczonych użytkowników o poradę. Dziękuję.
                      http://www.dadrl.org.uk
                      http://www.lightmare.org

Comment

• Zamieszczone przez dragster Zobacz posta
                        jeśli jest taka możliwość zalałbym olejem z A3/B4, 0W40 lub 5W40.
                        Tak właściwie, to wszytko już napisałeś. Kwestia doboru bazy olejowej, HC, czy full, PAO.. a więc ile zamierzasz wydać na olej
                        Moja łódka Civic..
                        Mój "klekocik" Ceed..
                        New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                        Coś na temat olejów..

Comment

• Słyszałem niejednokrotnie, że dobry HC nie jest zły.
                          W tych silnikach łańcuch pracuje w kąpieli olejowej, to pewnie i napinacz łańcucha również. Napęd rozrządu łańcuchem jest dla mnie nowością.
                          Czy są jakieś szczególne wskazania w temacie olej a łańcuch napędu rozrządu?
                          Olej w aucie wymieniałem zawsze jesienią, akurat wypadał przebieg 12 - 15 kkm i tak też planuję robić teraz.

Comment

• Sam sobie odpowiedziałeś. Stosuj któryś z powyższych a bedzie wszystko ok. Ja leje 0W30 Neste a teraz kupiłem 0W30 Ravenol.

Comment

• Zamieszczone przez dragster Zobacz posta
                              1. Czy 1,8 R18A2 (...) jest, potocznie mówiąc "ciasno spasowany"?
                              a twoja Skoda była luźno spasowana? , aby się nie powtarzać, a widzę interesuje Cię pojęcie "ciasno spasowanego silnika" to poczytaj od wpisu #1129 ten wątek: https://www.civicforum.pl/showthread...-X-gen/page113
                              kilkanaście stron jest pisane w tym kontekście.
                              Honda nie wspomina w żadnym miejscu IO na temat "ciasnych silników" to jest ukuty slang językowy niczym nie poparty, bardzo dobrze się to przyjęło, i "każdy wie że Honda jest lepiej zrobiona niż Skoda" mimo że 99% ludzi nie widziało ani jednego ani drugiego silnika od środka . Podaję zawsze przykład Nissana Nismo GTR jest ciasno? czy luźno spasowany? a Japończyk...
                              Honda również nie wspomina w żadnym miejscu IO w sprawie olejów HC czy PAO, olej ma spełniać ACEA i SAE, wg. zaleceń: Instrukcja Obsługi Honda Civic - Oleje zalecane IX-gen, X-gen, R-Type: FK2, FK8.
                              widzę że masz dobry ogląd olejowy po forum Skody więc krzywdy Hondzie nie zrobisz .
                              Zamieszczone przez dragster Zobacz posta
                              Czy są jakieś szczególne wskazania w temacie olej a łańcuch napędu rozrządu?
                              nie ma.
                              Kierownik Działu Diesla

Comment

• A teraz na wesoło: na OCP dyskutowaliśmy kiedyś o zapachach oliw Z mojej strony w temacie wrażeń organoleptycznych ; żaden olej, z tych które miałem (M1, Lotos, Orlen, Specol, Xado) nie pachniał tak jak Neste - ten to już miał blisko płynów do płukania prania do pralki, M1 też nie najgorzej czuć. Nie wiem, czy to ma jakiekolwiek znaczenie, czy lepij pachną Estry, czy PAO, a może HC... kto wie...

Comment

Working...
                                X