Jest na forum kilka osób, które mają wersję z silnikami 1,3 Hybrid. Jakich olejów używacie do swoich silników?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jaki olej do Civica 8gen
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
-
nie ma znaczenia jaki to silnik najlepsze oleje to motul lub valvoline kazdy silnik działa na tej samej zasadzie i potrzebuje odpowiedniego smarowania i nie ma znaczenia czy to jest vtec czy jakis tdi musi byc odpowiednia lepkosc i gestosc proporcjonalnie do przebiegu auta. A wszystkie bajki o olejach dedykowanych i tym podobne sluzą jedynie do zwabienia klienta.
Comment
-
Ma znaczenie jaki olej. Ale zależy nie tyle od pojemności czy marki silnika a stylu jazdy. Do diesla też nie lałbym tego samego co do benzyny bo w dieslu olej robi się szybko czarny więc różnica w warunkach jest. Parametry oleju dobiera się wg stylu jazdy i klimatu. Ja np mam priorytet, że obroty do odcinki w Hondzie muszą być na porządku dziennym więc leję 5W50 do silnika 1.3 IMA właśnie (VII gen 2004r). Jak ktoś nie przekracza 3000 obrotów to może lać 0W30 a nawet 0W20. Ale NAJważniejsze to zmieniać jaki by nie był olej, co 10 - 15 tys km.
Comment
-
Zamieszczone przez mimex44 Zobacz postanie ma znaczenia jaki to silnik najlepsze oleje to motul lub valvoline kazdy silnik działa na tej samej zasadzie i potrzebuje odpowiedniego smarowania i nie ma znaczenia czy to jest vtec czy jakis tdi musi byc odpowiednia lepkosc i gestosc proporcjonalnie do przebiegu auta. A wszystkie bajki o olejach dedykowanych i tym podobne sluzą jedynie do zwabienia klienta.
Comment
-
pytanie jest po to aby pogadać o niczym bo merytorycznie w tym wpisie nic ciekawego nie ma, wymienił producentów, ale o olejach nie wspominał słowem. Każdy ma swoje najlepsze.
Kto trochę posiedział w tematach olejowych to wie że najlepszy olej to właściwe dobrany, nie ma lepszych.Last edited by rambo7; 28-03-2018, 10:17.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Oleje to faktycznie taki temat, gdzie pomimo setek godzin analiz, rozmów, tabelek, testów - na końcu niczego nie można być pewnym i ktoś rzuci-"a mój olej jest najlepszy" i już.
Niestety zostaje tylko zaufanie do producenta, normy, jakieś amatorskie testy i własne, subiektywne, nieporównywalne odczucia.
Zużycie silnika na dystansie 1000 czy 10000 km jest tak niewielkie, że nikt jakoś niczego -jakiegoś porównania nigdy na realnym silniku nie zaprezentował
Temat można ciągnąć w nieskończoność
To że komuś bierze olej lub nie, to jeszcze w to wychodzi mnóstwo zmiennych, które mogły mieć na to wpływ: okres "docierania", styl jazdy na zimnym silniku, jazda na wysokich obrotach, długotrwała jazda z dużymi obciążeniami, interwały wymiany, rodzaj filtra oleju, zachowanie czystości przy wymianie oleju/regulacji zaworów/napraw silnikowych, itd.
Comment
-
Aktualnie jeżdżę na Castrol Magnatec Stop-Start 5W-30 A3/B4. Oczywiście chciałbym zostać przy A3/B4 ale ze zmianą na 5w40 i chciałem potwierdzić, czy ten Ravenol z linków niżej będzie w porządku, czy może w tej cenie warto pójść w co innego?
Niby symbol ze strony producenta nie zgadza się z symbolem z aukcji, ale wg specyfikacji to jest ten sam olej.
Z góry dzięki za pomocLast edited by Szczepanx; 29-03-2018, 01:04.
Comment
-
Zamieszczone przez gkill Zobacz posta
Od siebie dodam że jeżdżę na Ravenol ssl 0w40 (A3) od 3 kkm. Olej działa, smaruje i silnik się nie rozleciał. Olej jak olej, dobrze dobrany i zgodny z instrukcją obsługi do auta i warunków użytkowania kierowcy. Wcześniej lałem od lat LM 5w40 Synthoil High Tech (A3). Chciałem 0w40 A3 od LM ale ceną mnie przegonili. Często jeżdżę na krótkich i bardzo krótkich odcinkach, na niedogrzanym silniku, w górzystym i chłodnym terenie, więc mogę go tylko porównać w tym zakresie do LM. Fakt, 0w na zimnym silniku (nie ważne że nie ma -25 st.C na zewn., wystarczy że silnik nie ma temperatury roboczej) powoduje że jest mu nieco lżej, żwawiej reaguje na pedał gazu, i może deczko mniej spala-subiektywne odczucie ale jednak jakiś wniosek.
Czy polecam? Tak, każdemu, kto potrzebuje oleju SAE 0W40 w klasie ACEA A3
pozdr.
dareq
Comment
-
Zamieszczone przez gkill Zobacz postama (...) znacznie lepsze parametry.
Pytanie klasyka, "co autor miał na myśli?" mówiąc "lepsze".
Dzisiaj jest to niejednoznaczne do zdefiniowania, ponieważ w dzisiejszych czasach motoryzacji mamy do czynienia z szeroką gamą przeznaczenia olejów. Mamy oleje ekonomiczne pozwalające uzyskiwać niskie spalanie, oleje ekologiczne pozwalające chronić środowisko i oleje wytrzymałościowe pozwalające chronić silnik.
Dlatego polecając komuś olej należy by pisać: " ma znacznie lepsze parametry (przeznaczenie - tu wpisać jakie? które z tych trzech?).
Pojęcie "lepsze" (bez przeznaczenia) istniało do lat 90tych, wiadomo było że mówimy tylko o olejach wytrzymałościowych - innych nie było.
Dziś nie jest to takie oczywiste.
Dlatego to piszę, bo wiele czytających nie rozumie że olej o identycznej Normie, ale rożnym przeznaczeniu nie może być lepszy/gorszy.
(np. olej chroniący silnik może być fatalny pod względem ekonomiki spalania. Olej ekologiczny o najwyższych parametrach może być fatalny pod kątem ochrony silnika. Wszystkie one mogą mieć Super PAO i Ester IV i nie znaczy to że są super - absolutnie nie, stosowane niezgodnie z przeznaczeniem są fatalne! najgorsze z możliwych.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Witam, panowie prześledziłem w chu* postów i po takiej dawce wiedzy mam mętlik w głowie otóż moja hania ma na blacie 160tyś km kupiłem ją od 1-szego który lał 0w20 castrola od nowości, hania chodzi żwawo i teraz mam dylemat co zalać przy takim przebiegu czy nadal 0w20 castrola czy AMSOIL 0W30 Signature Series a może jakiegoś 5w30? Ogólnie hania lata po miescie czasem jakiś dłuższy przelot rzędu 100-150 km.
Silnik 1.8 rocznik 2008
Pierwszy wpis - witamy się w dziale powitań nie w dziale technicznym.
Comment
-
Zamieszczone przez kross2 Zobacz postaWitam mam pytanie. Ile litrów oleju wchodzi do silnika 1.8 ? Z góry dziękuję za pomoc.
Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka3.8L
Comment
Comment