U mnie po zmianie czasem po zmianie biegu z 1 na 2 szarpnie/kangurzy czasami. Czy upatrywać winy w przepustnicy? Przebieg 30 tyś.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Czyszczenie i regulacja przepustnicy w 1.8
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Zamieszczone przez pietryk Zobacz postaMnie spadają czasem do 500 i lekko zadrży, co byś polecił na to?? mechanik z hondy powiedział mi że to normalne...
2.Sprawdzić filtr powietrza
3.Czyszczenie przepustnicy
4.Adaptacja biegu jałowego
Ja miałem podobnie albo gorzej przy brudnej przepustnicy -spadały obroty nawet poniżej 500 i silnik gasł kilka razy dziennie....
Teraz to naprawdę rzadko się zdarza by obroty spadły poniżej 600...przeważnie to jest okolice 660ob.min.CIVIC 1.8 I-VTEC Executive I-SHIFT
LPG Stag 300 Premium +Hana
Comment
-
Zamieszczone przez GT-3000 Zobacz postaWykasowałem TP
Wyzerowałem ECM
Uruchomiłem silnik,obroty na 3500 aż osiągnął 102st C.
Puściłem pedał gazu i rozpoczęło się nauczanie biegu jałowego -ok 7 min obroty spadły na 660-670 ,przepustnica 0,8% i nauka biegu jałowego ZAKOŃCZONA
Stwierdziłem że zaryzykuję i spróbuję jeszcze raz zrobić naukę, może opadanie do 500 usunę...
Po wykasowaniu TP wyzerowałem ECM i wyskoczyło, że trzeba zrobić naukę.
Temperatura poskoczyła do 100 stopni (do 102 nie dochodzi bo wentylator się włącza i studzi silnik), puściłem gaz i na HDSie pokazało że zaczęła się nauka i na tym tyle.
Po pół godziny pracy na jałowym kąt przepustnicy to 2,7 stopnia. Podejrzewam że tutaj właśnie jest problem, bo wcześniej było 3 stopnie.
Na całe szczęście nic się z samochodem nie dzieje, obroty jałowe jak były są na ok. 670 obr., obroty nie falują a przy wyhamowywaniu dalej spadają do ok. 500.
Gdyby nie HDS to nawet bym nie wiedział że coś jest nie tak
Może głupie pytanie, ale gdzie jest opisane położenie przepustnicy w %-ach, bo u mnie jakoś tylko widzę w stopniach.
Comment
-
Na ile się orientuję to nie wszyscy, dlatego chodzi mi jeszcze po głowie zmiana softu.
Mój ma chyba pierwszą wersję a na pewno były już aktualizacje.
Pewnie za jakiś czas się skuszę na zmianę, może też dlatego mam problemy z nauką jałowego.
Comment
-
Zamieszczone przez pietryk Zobacz postaJa mam najnowszy soft i jest dalej to samo. Najlepsze ze kolega z hondy mi powiedział ze to normalne w tych hondachMOJA CZARNULA - http://www.civicforum.pl/showthread....455#post240455
Comment
-
Normalnie jakiś cud. Nie wiem jak to się stało ale udało mi się zrobić naukę jałowego.
Ostatnio nie miałem czasu więc uczenie chyba dokończyłem dzisiaj. Było to tak;
Przez noc miałem odpięty akumulator bo był rozładowany i włożyłem go na prostownik.
Wcześniej jak miałem nauczone obroty to kąt przepustnicy miał 3 stopnie a przy ostatnim uczeniu tylko 2,7, więc postanowiłem sztucznie zwiększyć kąt i dodatkowo naukę zrobić na zasilaniu LPG. Kąt chciałem zwiększyć wpinając prosto na aku. jakieś żarówki, żeby zwiększyć obciążenie silnika, a żeby komputer nie widział włączonych odbiorników...
W każdym razie, po nagrzaniu silnika, i puszczeniu gazu na obroty jałowe (cały czas na LPG) zanim wysiadłem z auta i przesunąłem w komputerze pasek programu HDSa do miejsca gdzie jest kolorowe kółeczko od nauki jałowego, to tam już było napisane że nauka zakończona.
I zgłupiałem. Co i kiedy? Czy dziś po naładowaniu aku? Czy kiedyś wcześniej jak stałem w korku i miałem auto na luzie z zaciągniętym ręcznym?
Co prawda obroty dalej lecą do 500 (ale nie już niżej jak wcześniej po skasowaniu TP) ale mam wrażenie że jakby silnik wpadał w mniejsze drgania.
Na razie za szybko żeby to potwierdzić na 100%, ale jak jeszcze trochę pojeżdżę to zobaczę.
Comment
-
No mi tez spadaj do 500 tragedii nie ma bo slinik drży minimalnie.
==========================================
Nie chce jeszcze przesądzać ale wydaje mi się że dzieje mi się tak tylko przy włączonej klimie, to może przyczyn szukać w klimie?
================================================== =================================
A czy myślicie że sama wymiana przepustnicy może w tej kwestii pomóc?
Comment
-
Wnioski jakie wyciągnąłem z adaptacji biegu jałowego to takie ,że silnik musi mieć odpowiednie warunki pracy.
Gdy koledze Piotrowi z forum robiłem adaptacje to od pierwszej nauki nie dało się tego zrobić.Co ciekawe podczas nauki gdy wentylator się włączał od chłodnicy to przerywało naukę i wznawiało od momentu wyłączenia wentylatora.Po dłuższym czasie efekt się powtarzał a nauczanie nie przebiegało pomyślnie.
Ponowiłem procedurę resetu TP + reset EPM ,ale tym razem zrobiłem mały wybieg-gdy rozpoczęła się nauka biegu jałowego po wyłączeniu wentylatora to włączyłem lekko ogrzewanie na Hi zakres 2-3 dmuchawy (oczywiście bez AC) i pilnowałem by temperatura nie przekroczyła 100 st...bo przy 102-103st C. włączały się wentylatory (które przerywały naukę ). W takim stanie nauka biegu jałowego trwała ok 10-15 min,żaden wentylator się nie włączył i efekt był taki ,że pojawił się komunikat NAUKA -biegu jał.-ZAKOŃCZIONA Czujnik TP kąt 1,06 ST otwarcia.
Myślę ,że komputer ECU ma określony czas na naukę biegu jałowego,gdy w tym czasie nie uda mu się w trybie -bez przerwy- złapać na stawów biegu jałowego -bo np wentylatory się włączą to po prostu nie nauczy się i koniec.Powtarzanie procedury to kwestia przypadku ,że się uda.Wpływ otoczenia i temperatury zewnętrznej wpływa na częstotliwość włączania wentylatorów,dlatego najlepiej prowadzić procedurę od zera-czyli nagrzewamy auto od np 20st i zrobić naukę według procedury.CIVIC 1.8 I-VTEC Executive I-SHIFT
LPG Stag 300 Premium +Hana
Comment
-
Zamieszczone przez pietryk Zobacz postaNo mi tez spadaj do 500 tragedii nie ma bo slinik drży minimalnie.
==========================================
Nie chce jeszcze przesądzać ale wydaje mi się że dzieje mi się tak tylko przy włączonej klimie, to może przyczyn szukać w klimie?
================================================== =================================
A czy myślicie że sama wymiana przepustnicy może w tej kwestii pomóc?
Comment
Comment