Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Koło zapasowe / dojazdówka do VIIIgen

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Witam przeczytałem cały wątek i trochę mam mętlik z tym kołem dojazdowym mam Hondę civic 8 FK2 1.8 140km 2008r. wyczytałem, że dojazdowe koło to T135/90D15 100M lub T135/80D16 101M na allegro znalazłem aukcje gdzie jest koło dojazdowe 125/85R16 https://allegro.pl/oferta/kolo-dojaz...005-8900853150 czy te koło będzie pasować i zmieści się do wnęki w mojej wersji samochodu?
    P.s tarcze z tyłu mam takie https://ibb.co/vhYRxRH a z przodu takie https://ibb.co/fvZcBbV
    Dzięki za odpowiedź.
    Last edited by Mar80; 17-07-2020, 15:29.

Comment

• Witam
      Zastanawiam się czy do Civic 1.8 Sport z 2009 wejdzie taka dojazdowa?
      125/70/R17 5x114.3 dunlop
      Proszę o pomoc

Comment

• wejść to ona wejdzie, pytanie czy szerokość 120 jest odpowiednia i zapewni bezpieczeństwo podczas jazdy? Musisz rozważyć czy zleży ci na bezpieczeństwie czy na tym czy wejdzie.
        Żadna rozmiarówka dla koła zapasowego nie przewiduje 120: Opony i Felgi do Civic 8gen - Kompendium
        Kierownik Działu Diesla

Comment

• Dzięki
          Okazało się, że mam takie koła. Czy muszę kupić jednak 16?

bcd1ffc73a9ce98b1f88dabe1b923760.0.jpg

Comment

• Oczywiście, zgodnie z nazwą, dojazdówki te mieszczą się bezproblemowo w adekwatnej wnęce bagażnika. W komplecie Honda dawała też elegancką wykładzinę na koło wypełniającą wnękę (sorry, że zarzucona pierdołami, ale mam nadzieję fotka jakiś tam pogląd daje ):

A ja wożę we wnęce obok koła po prawej stronie trójkąt, zapasowe żarówki i paczkę ręczników papierowych, zaś po lewej szczotkę zimową (zimą wożę ją pod nogami pasażera). Natomiast na tej miękkiej pokrywce mam skrobaczkę (nie używam, była w zestawie ze szczotką) oraz smar długozalegający, by 2 razy w roku psiknąć na sprężynę powrotną pedału sprzęgła w kabinie, jak już zaczyna skrzypieć przy puszczaniu pedału). Na zdjęciu widać parasol -- też chyba się skuszę, chociaż w bagazniku mam pełnowymiarowe koryto, więc otwarcie klapy to cała logistyka.
            Mam też siatkę podłogową w bagażniku -- jeszcze więcej zabawy przy zdejmowaniu, bo się uwielbia plątać.

Natomiast widzę na tym zdjęciu gasnicę -- to BŁAGANIE się o kłopoty. Gaśnica spoko stoi w prawej tylnej wnęce, tam jest nawet specjalny pasek wyprowadzony fabrycznie szczelinami NA ZEWNĄTRZ skrytki (w której to skrytce doskonale mieści się apteczka Hondy).
            W lewej skrytce są narzędzia i tam pasek jest w srodku, pod klapką.
            Last edited by tomaszszymacha; 29-10-2021, 14:22.

Comment

• Zamieszczone przez Paluch Zobacz posta
              Witam, Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jakie wymiary ma koło dojazdowe z Hondzie civic VIII 5D ?? bo nie mam takiego a wolałbym mieć.
              Ja w swoim mam pełnowymiarowe koło zapasowe, no ale to sedan. Sorry za pisanie nie na temat.

Comment

• Obadałem u siebie i NIECO odstające osłonki tarcz mam na przedniej osi. Ale nawet tu (na oko) 15" powinna się zmiescić.

Na tylnej osi natomiast osłonki są w zasadzie na styk z tarczą, nadto sama tarcza dużo mniejsza. Tu 15 jak znalazł. Nie wiem, jaka musiałaby być ta większa osłona, by się nie wcisnęło. Przy feldzie 17" tam jest z 10 cm odstępu w najwęższym miejscu!

Wprawdzie tego w instrukcji nie znalazłem explicite, ale jak byk stoi, że rozmiar dojazdówki jest inny niż pozostałych kół i czujnik ciśnienia będzie na to reagował. To oznacza tylko jedno - że dojazdówkę trzeba ZAWSZE na tył zakładać i już. Problem 15-16 cali jest - IMHO - całkowicie WYDUMANY.
                Last edited by tomaszszymacha; 30-10-2021, 20:00.

Comment

• Cześć,
                  135/90/D16 mieści się bez problemu do wnęki w samochodzie.

Comment

• Też się zastanawiam, czy warto jeść tę żabę, czyli 16". Dojazdówka jest zalecana czy wręcz wymagana do założenia na tył, a tam 15" wchodzi, przymierzałem na razie od Mazdy i było ok.
                    Skoro już jednak zafiksować się na 16", to czy felga koła dojazdowego od Accorda ma taki sam kształt jak w ufo? Można brać?

Comment

• Zamieszczone przez Odyn1ec Zobacz posta
                      Też się zastanawiam, czy warto jeść tę żabę, czyli 16". Dojazdówka jest zalecana czy wręcz wymagana do założenia na tył, a tam 15" wchodzi, przymierzałem na razie od Mazdy i było ok.
                      Skoro już jednak zafiksować się na 16", to czy felga koła dojazdowego od Accorda ma taki sam kształt jak w ufo? Można brać?
                      Felga 16 honda dojazdówka z accorda ma taki kształt, że bez problemu wchodzi na zacisk z tarczą nawet z przodu w Xgen. A tam jest 280mm w moim przypadku. Wg mnie wejdzie też wiec na VIIIgen. Dojazdówki z Xgen są w chorych pieniądzach wiec kupiłem z accorda za 100zł i sprawdziłem. Pasuje
                      Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
                      Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

• Panowie, a czy kolo od fr-v będzie pasowało? Chodzi mi o sam kształt felgi 15". Rozmiar 135/90/15, 5 śrub, z przeznaczeniem na tył gdzie nie mam dużych osłon.

Comment

• Nadszedł czas zakupu zapasowego koła do mojego Civica 2009 - 5D 1.8. - polift.
                          I teraz tak, mam opony 225/45R17 94W i z tego co tutaj wyczytałem, to powinno pasować T135/80D16 - czy aby na pewno 16' zapasówka da radę zastąpić 17' normalną oponę?
                          Inna opcja, jaką mi wyświetla sklep to zapasówka 17' - i ze zdjęcia wyczytuję T135/90R17 (https://www.autonotrad.de/p/notrad-h...7-5x114-3x64-1). Czy ktoś w ogóle zna opcję z 17' kołem zapasowym?

Comment

• Zamieszczone przez Cirdanoss Zobacz posta
                            225/45R17 94W i z tego co tutaj wyczytałem, to powinno pasować T135/80D16 - czy aby na pewno 16' zapasówka da radę zastąpić 17' normalną oponę?
                            oczywiście że da - to jest tylko dojazdówka - nie licz na trakcje tylko na pomoc w sytuacji awaryjnej. Szukanie 17stka dojazdówki jest bezcelowe - mega droga poza tym nie wiem czy się mieści we wnękę. 16stka jest w IX i X genie, w accordzie wiec dlaczego nie miałaby rady dać w zwykłym 5d 1.8 z małymi hamulcami.?
                            Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
                            Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

• A jeszcze z ciekawosci, wozicie zawsze zapas nakretek razem z kolem dojazdowym i czy normalne nakretki beda pasowac do dojazdowki ?

Comment

• U mnie jest normalne koło.

Comment

Working...
                                X