Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Koło zapasowe / dojazdówka do VIIIgen

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

UFO - kompletowanie koła zapasowego

Witam
    Czy ktoś z forumowiczów posiadających pełne koło zapasowe (u mnie jest niestety zestaw naprawczy). Mógłby mi udzielić informacji:
    - Jaki rozmiar koła zapasowego jest w ufo 1.8
    - co poza kołem się znajduje we wnęce jakieś wypełnienie itp

Ja mam pustą wnękę a chciałbym je obsadzić kompletnym zapasem, mile widziane jakieś fotki jak to wygląda

Comment

Przeczytaj na spokojnie ten temat najpierw. Zobacz m. in. do tego posta: https://www.civicforum.pl/showthread...951#post220951
      ............................C I V I C
      .. generacje . wersje usportowione ..silniki
      . .
      Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Do VIII gen. musisz szukać z rozstawem śrub 5x114,3 mm i średnicą otworu 64,1 mm.
        był: Accord CL7 2004 Royal Ruby Red Pearl
        jest: Civic FK2 Sport 2015 Brilliant Sporty Blue Metallic
        sigpic
        http://www.civicforum.pl/showthread....y-Blue-Metalic

Comment

od jakiego jeszcze auta będzie pasować koło dojazdowe do 2.2 Citd? Moje heble wyglądają jak te powyżej na zdjęciu

ps:

Czy z Hondy ep3 będzie pasować ?
          Last edited by Derry; 25-05-2016, 21:51.

Comment

Zamieszczone przez Gallus Zobacz posta
            Czy gdybym kupił dojazdówke np. od Nissana o tych samych parametrach... czy da się dołożyć do tego pierścień centrujący? czy to tylko w alufelgach taki myk szło zrobić?
            Tak, da się. Pamiętaj tylko, że otwór centralny w tej feldze musi być oczywiście taki sam lub większy (wtedy dorzucamy pierścień) - ja tak mam w moim Type R, bo z uwagi na rozstaw 5x120 mogłem dobrać zapas tylko od Legenda (zero sztuk na rynku i nawet nie do końca jest jak sprawdzić jaki rozmiar) i od BMW - wybrałem tą drugą opcję + pierścień centrujący (w BMW jest większy otwór). Nie wiem akurat jaki jest ten otwór centralny w Nissanie.

Zamieszczone przez Derry Zobacz posta
            od jakiego jeszcze auta będzie pasować koło dojazdowe do 2.2 Citd? Moje heble wyglądają jak te powyżej na zdjęciu
            Szukaj po rozmiarze. Powinno być to koło T135/80D16 z rozstawem 5x114,3 - w zasadzie jedyna sensowna opcja z tego co wiem. Z Hond z tego co wiem poza Civic 8th (a w niej to rzadko) takie koła występowały też w Accord, bodajże w poprzedniej 7gen jak sądzę (produkowane 2002-2008). Bywają na Allegro, można też podpytać na dużych szrotach specjalizujących się w autach japońskich. Można się też popytać w różnych specjalistycznych sklepach z kołami dojazdowymi od czego można jeszcze dobrać innego (może w/w Nissan?), często mają takie koła w gotowej ofercie, nowe jak i odnowione używane. Mi tak dobrali to koło od BMW (ja tu kupowałem: https://dojazdowe.pl ).

Zamieszczone przez Derry Zobacz posta
            Czy z Hondy ep3 będzie pasować ?
            Nie wiem, jakie koło jest w EP3. Być może by podeszło, bo tam z przodu są heble jak w FN2, więc chyba też jest 16. Ale generalnie w EPkach wszystkie kółka były o mniejszym o stopień obwodzie niż w 8gen, więc jest szansa, że dojazdówka będzie miała też mniejszą średnicę. Już ta normalna dojazdówka w 8gen jest sporo mniejsza (ok. 2cm) od normalnego koła, jeszcze mniejsze kółeczko to już byłby hardcore...
            Last edited by Alix; 02-06-2016, 21:58.
            ............................C I V I C
            .. generacje . wersje usportowione ..silniki
            . .
            Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Kupowałem dojazdówke dwa dni temu dla kolegi do civica IX gen. Tanio nie jest bo podaż na rynku niewielka. Koło jest nowe i do tego dopasowali odpowiednią torbę. Na alledrogo albo sklep Beretta.pl

Comment

Zamieszczone przez Gallus Zobacz posta
                Okazuje się że dojazdówka t135/90 d16 nie wejdzie do miejsca w bagażniku, po przymiarce okazuje się że takie koło ma około 650mm a miejsca w bagażniku jest max 630mm
                Idealnie spasuje dojazdówka t135/80d16.
                A ja mam pytanie czy moge myśleć o dojazdówce 15" ?
                dodaję zdjęcia moich osłon hebli:
                [ATTACH=CONFIG]23192[/ATTACH]
                Dziwne, u mnie dojazdówka w tym rozmiarze 135/90D16 mieści się we wnęce. Co prawda jak jest prawidłowo napompowana (4,2 bara) to na wcisk wchodzi, ale wchodzi ;P20161001_111554.jpg
                Załączone pliki

Comment

Cześć!
                  Około 2 miesiące temu kupiłam Hondę, na razie mało jeżdżę więc dopiero teraz zainteresowałam się kupnem koła zapasowego (u mnie jest tylko ta pianka). W środę przeczytałam cały ten wątek - żeby ogarnąć sobie jakąś zapasówkę, zaś w czwartek miałam incydent na drodze. Otóż wjechałam na jakąś malusieńką metalową część, która uszkodziła oponę i zaczęło uciekać powietrze - na szczęście delikatnie, użyłam więc kompresora (w sumie nie ja tylko mój ojciec, sama nie wiem co bym zrobiła...) i dojechałam do najbliższego warsztatu. Pan powiedział, że bardzo dobrze że nie użyliśmy tej pianki.
                  I mam pytanie, czy zanim kupię dojazdówkę to warto w bagażniku wozić koło z zestawu letniego (w sensie że letnie opony na alufelgach)? To znaczy: czy ewentualnie/ostatecznie może być jedno koło na alufelgach a reszta nie?

Comment

Awaryjnie może być.
                    Tylko jeśli do alu masz inne nakrętki to warto też je mieć na okoliczność ewentualnego użycia takiego "zapasu".
                    był: Accord CL7 2004 Royal Ruby Red Pearl
                    jest: Civic FK2 Sport 2015 Brilliant Sporty Blue Metallic
                    sigpic
                    http://www.civicforum.pl/showthread....y-Blue-Metalic

Comment

Tak, tak dzięki
                      Aha, i jeszcze ten mechanik powiedział, że nie mógł znaleźć tego miejsca (wgłębienia) gdzie umieszcza się lewarek...
                      A co sądzicie o PODNOŚNIKU SŁUPKOWYM HYDRAULICZNYM? Jest stabilniejszy od lewarka?

Comment

Oryginalny podnośnik z VIII jest stabilny i wystarczający do tego auta, ale można stosować też inne, tylko trzeba uważać żeby nie poharatać sobie progu.. zabezpieczenia antykorozyjnego.. w IX schowek na podnośnik jest z lewej strony w ścianie zabudowy bagażnika. Nie wiem jak w VIII... ale na pewno ktoś zaraz napisze
                        Moja łódka Civic..
                        Mój "klekocik" Ceed..
                        New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                        Coś na temat olejów..

Comment

Tak samo - lewy schowek w bagażniku.
                          Front IC by FMIC, CG Motorsport Exclusive 8 Paddle Clutch Kit, CG Motorsport SMF kit, DPF out, front BBK K-Sport floating discs 330mm x8, rear BBK ARTMotorSport 280mm, Eibach Pro-Kit -25mm, Short Shifter, Poliuretany w zawieszeniu, forged wheels SSR-Type-C 17", a reszta to pierdoły

Comment

Oryginalnego podnośnika nie miałam w swoim UFO... Za to miałam dwie pianki
                            A jeśli chodzi o podnośnik słupkowy hydrauliczny to nie jest dla mojej wersji, jak złapię gumę to ten podnośnik nie wejdzie pod samochód.

Comment

on nawet nie wejdzie jak auto stoi na kołach napompowanych, jak Grzechu wspomniał, zdemolujesz rant progu co jest równoznaczne z rozpoczęciem procesu korozji, o wgniotach nie wspomnę.
                              Kierownik Działu Diesla

Comment

To samo mam. Dziś był test tego specyfiku. Kapeć był ale opona na pół zgięta. Płyn do koła i kompresor. Na razie jest git. Jutro jadę do wulkanizacji i zobaczymy co powie po ściągnięciu opony

Comment

Working...
                                X