Jak ktoś chce to mam dojazdówkę do ufo 15" lub 16" oryginały. Więcej info na [email protected]
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Koło zapasowe / dojazdówka do VIIIgen
Collapse
X
-
Zależy jakie masz tarcze kotwiczne (osłony tarcz hamulcowych) - w dieslach chyba różnie to bywało. Temat o nich masz tu: https://www.civicforum.pl/showthread...cz-hamulcowych
Jak masz te małe co ledwo wystają ponad tarcze, możesz mieć i 15 i 16 i 17 (takowe też były), obydwa podejdą. Jeśli masz te duże tarcze jak Type R (takie co wystają parę cm wokół tarczy hamulcowej, zdjęcia masz w powyższym temacie), musisz mieć co najmniej 16'' bo inaczej będzie ocierać. Jak się nie mylę to co do 16'' to rozmiar T135/80D16 101M, ale głowy urwać sobie nie dam.............................C I V I C
.. generacje . wersje usportowione ..silniki
.
.
Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO
Comment
-
Sprawdzone na sobie - małe podsumowanie kwestii dojazdówek:
Uwaga na początek, bo to pytanie ludzie w kółko zadają - NIE MA ZNACZENIA, czy jeździsz na 15, 16, 17, 18 czy 19 calowych felgach na co dzień, stalowych czy aluminiowych, jakich na lato, jakich na zimę itp. dla rozmiaru koła dojazdowego - kompletnie żadnego!!! Ważne jest jedynie, jaki masz wyjściowo model auta, w sensie jaka jest tam zastosowana piasta i zestaw hamulców. Tak więc do rzeczy:
Standardowa dojazdówka do większości 8gen to T135/90D15 100M, występuje w wersjach benzynowych poza 2.0 (Type R). W wersji diesel oraz na niektóre rynki w innych wersjach, co zależy od rodzaju tarcz kotwicznych hamulców (patrz 3 posty wyżej), występowała dojazdówka T135/80D16 101M. Pewnym zakupem pasującym do każdego 8gen jest wersja 16'' jeżeli ktoś nie jest pewny, jakie ma hamulce. Dojazdówki mają rozstaw śrub 5x114,3 i otwór centralny 64,1mm, producent opony OEM to z reguły Bridgestone. Raczej nie ma kłopotów z zakupem takiego koła - jeżeli ktoś by potrzebował (wiele sprowadzanych z "Zachodu" modeli nie ma dojazdówki), koszt z rynku wtórnego na dziś to ok. 200pln za 15'' i zwykle trochę drożej za 16''; od razu powiem, że ceny w ASO idiotyczne - czterocyfrowe... Jak ktoś miałby kłopot z zakupem w PL, takie kółka nazywają się "space saver spare wheel" (np. eBay)Dodatkowa wskazówka dla chcących zakupić 16'': identyczne zapasy występowały też w niektórych wersjach Accorda
Oczywiście, zgodnie z nazwą, dojazdówki te mieszczą się bezproblemowo w adekwatnej wnęce bagażnika. W komplecie Honda dawała też elegancką wykładzinę na koło wypełniającą wnękę (sorry, że zarzucona pierdołami, ale mam nadzieję fotka jakiś tam pogląd daje
):
Natomiast samo koło jest mocowane do podłogi wnęki taką śrubą (identyczna w Civic od 25 lat bo mam taką samą w żelazku, dostępne za grosze na Allegro - z tego co wiem, można brać od którejkolwiek generacji):
Inną możliwością jest klasyczny pokrowiec na zapas (koszt już od 20 zł, mój zakupiłem tu: https://dojazdowe.pl/ , mają też wybór alternatywnych aftermarketowych zapasów oraz... ich wypożyczalnię):
Takie pokrowce zwykle sa z rzepem, wiec stabilizuja kolo we wnece.
------------------------------------------------------------------------
Osobny temat to zapas w Type R. Seryjnie nie miały one dojazdówek. Można używać 16'' takiej jak w innych wersjach Civic (15'' nie wejdą) - osobiście mam zestaw hamulcowy identyczny jak w Type R i T135/80R16 wchodzą bez problemów. Natomiast ASO wg. VIN do FN2 proponuje zapas 17'' w cenie dochodzącej do 1700pln (sic!), na rynku wtórnym takowe praktycznie nie istnieją... więcej na ten temat powiedzieć nie potrafię, wiem, że niektórzy Rkowicze korzystają z tych 16''. Jeszcze bardziej skomplikowany problem jest z wersjami specjalnymi Type R jak np. Championship White - tam bywają rozstawy śrub 5x120, więc opcja z dojazdówką od innych wersji Civic odpada.
Istotne uwagi praktyczne:
Zapasy mają ograniczenie do 80km/h i inną konstrukcję (jest to opona diagonalna a nie radialna, stąd D15/16 a nie R15/16). Oczywiscie pogarszają one właściwości jezdne auta, więc nie należy na nich szarżować. Między innymi z uwagi na 15-20mm mniejszą średnicę od standardowego koła należy je zgodnie z instrukcją Hondy montować tylko na tył (jeśli awaria dotyczy przedniego koła, należy najpierw zapas założyć na tył, a zdjęte sprawne normalne koło zamontować w miejsce uszkodzonego), gdyż na przodzie powodowałoby to ciągłe, nienaturalne obciążenie układu przeniesienia napędu (głównie mechanizmu różnicowego) oraz ze względu na istotną różnicę przyczepności - m.in. ryzyko "ściągania" w przypadku potrzeby awaryjnego hamowania. Zapas warto też okresowo dopompowywać, jeżeli nie wozimy pompki/kompresora, tym bardziej, że jest to niemałe ciśnienie (zwykle 420kPa / 4,2bar / 60psi - informacja, jakie ma być, jest umieszczona na oponie) - aby był w pełni sprawny w razie potrzeby użyciaNależy też zwrócić uwagę na nakrętki - jeżeli ktoś ma seryjne koła (obojętnie czy stalowe czy aluminiowe) z półkolistymi nakrętkami, to do zapasu wykorzystujemy te same. Ale jeżeli auto posiada koła z felgami aftermarketowymi to na 95% będą to nakrętki o profilu stożkowym, których nie należy stosować do zapasu! Dlatego wtedy należy wozić razem z kołem zapasowym komplet nakrętek, np. takich (M12x1,5 półkoliste, do kupienia po kilka złotych za sztukę z internetu lub w serwisach):
Last edited by Alix; 12-06-2017, 21:12.............................C I V I C
.
.
Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO
Comment
-
Zamieszczone przez kalat Zobacz postaCzy ktoś wie jakie są wymiary schowka pod podłogą bagażnika w wersji 2,2CTDi? Czy wejdzie tam dojazdówka T135/90D16? Właśnie przywiózł mi ją kurier do pracy i po wielkości dojazdówki ogarnął mnie lekki niepokójLast edited by Irek; 21-09-2014, 08:35.
Comment
-
Zamieszczone przez Irek Zobacz postaJa mam problem - nie mieści sie a niby orginał od Hanki VIII15'' czy 16''? Jak piętnastki to nic dziwnego (jak masz z resztą wyżej napisane). Do diesla (przynajmniej jak masz napisane w info o sobie) powinieneś mieć 16''. Masz takowe? Bo nie napisałeś...
Zamieszczone przez Alix Zobacz postaT135/80D16 101M
Polecam przeczytać jeszcze raz z uwagą mój post #37 i możliwie odnieść się do niego. Jeśli jakieś informacje są nieprawdziwe lub ich brakuje, a wiesz to z pierwszej ręki, chętnie go poprawię, aby na Forum był prawdziwy zestaw informacji............................C I V I C
.
.
Comment
-
Witam. Posiadam Civic type s 2007 1.8 silnik. Doradzisz mi czy coś takiego bedzie pasowało do mojego autka
Comment
-
Ta... tylko jak to na eBay'u bywa ludzie nie wykazują na tyle inteligencji, żeby podać rozstaw śrub, tylko link do katalogu, ale ten odpowiada:
This item does not fit Honda Civic 2007 MK VIII [2005-2014] 1.8.
Z kolei polski katalog na felgi.pl podpowiada że Mazda ma taki rozstaw jak Honda (5x114mm).
A tak generalnie to koło jest niby od 6 a napisał na nim ktoś białym, że od 323 (i patrząc po jego raczej tragiczno-zardzewiałej kondycji jest to nawet bardziej prawdopodobne).
Summa summarum - dla mnie ta oferta to "czeski film", ja bym tego nie zakupił. Szkoda że jesteś w UK, na Allegro dużo łatwiej się IMO poruszać po aukcjach motoryzacyjnych niż na eBayu............................C I V I C
.
.
Comment
-
20150725_120011.jpgZamieszczone przez rambo7 Zobacz postaDane z Servisówki:
3D / 5D 2006/2007
OPONY Rozmiar Przód i tył 205/55R16 91H, 205/55R16 91V, 225/45ZR17 91Y
Rozmiar Zapas T135/90D15 100M
100% pewności jak odczytasz z tabliczki znamionowej na Patrz naklejka z informacjami na słupku drzwi.
też mam problem z dobraniem dojazdówki do moich 17' (VIII 1.8 ben 5D)
Mówisz o tej naklejce? mi ona nic nie mówi czy ma być 16 czy 17 dojazdówka
czy może zamiast dojazdówki kupić stalówkę tylko jaka? założone mam teraz 17 oem hondy 225/45/R17 91Y
jakiś zapas by się przydał bo zestaw naprawczy jakoś mnie nie przekonuję
Comment
-
Przeczytaj post #37 tego watku na poprzedniej stronie jakie sa opcje. Konkretniej napisac nie potrafie... We wneke w bagazniku wchodzi tylko ta waska dojazdowka, zwyklej stalowki tam nie wsadzisz a i tansza nie bedzie. Poza tym normalne opony maja mniejsza trwalosc gumy od dojazdowek i szybciej parcieja. Moja 26 letnia dojazdowka w starszym Civicu jest mniej sparciala niz standardowa 7 letnia opona na aucie mojej zony.Last edited by Alix; 25-07-2015, 19:27.............................C I V I C
.
.
Comment
-
Zamieszczone przez Alix Zobacz postaMoja 26 letnia dojazdowka w starszym Civicu jest mniej sparciala niz standardowa 7 letnia opona na aucie mojej zony.
Comment
-
Alixa żona ma 7 letnią pełną oponę jako zapasówkę. Przynajmniej tak to zrozumiałem. Jakie UV? Jaka temperatura? Warunki w bagażnikach obie opony miały praktycznie takie same przecież.Front IC by FMIC, CG Motorsport Exclusive 8 Paddle Clutch Kit, CG Motorsport SMF kit, DPF out, front BBK K-Sport floating discs 330mm x8, rear BBK ARTMotorSport 280mm, Eibach Pro-Kit -25mm, Short Shifter, Poliuretany w zawieszeniu, forged wheels SSR-Type-C 17", a reszta to pierdoły
Comment
Comment