Dziękuję Paluch za odpowiedź rozjaśniłeś mi sytuację.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Opony i Felgi do Civic 8gen - Kompendium
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Witam
Przeleciałem parę stron i nic nie widziałem. W więc tak..
Jeżdżę na letnich 225/45/17 Barum BRAVURIS i muszę zmienić tylko na przodzie.
I czy mogę założyć asymetryczne? Czy takie muszą być wszystkie?
I co sądzicie o tych asymetrycznych?
Comment
-
Zamieszczone przez kubaaa30 Zobacz postaI czy mogę założyć asymetryczne? Czy takie muszą być wszystkie?
Opony asymetryczne (w porównaniu do symetrycznych) cechuje lepsza stabilność tj. lepszym rozkładzie sił podczas hamowania, przyspieszania, i zakrętach. Gorsza natomiast bywa pod względem głośności szczególnie jak się nieco już zużyje i nieco gorsza pod względem oszczędzania paliwa.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
to robota związana z odkręcaniem nakrętki zabezpieczającej, zgubił ją, albo zapodział. Felga jak strukturalnie nie jest uderzona jest cała to nawet jak nie zakręcisz tej nakrętki to na pozostałych 4 będzie się trzymać mocno. Tu bardziej chodzi o estetykę, ale są warsztaty co się tym zajmują i zrobią to dobrze. Felge pewnie po naprawie trzeba będzie całą pomalować i nie wiem , ale chyba będzie różniła się po malowaniu od pozostałych. Wiec chyba wszystkie trzeba malować. No i jak odkręcił pozostałe 3 zabezpieczenia ?
Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Podejrzewam, że gość ma rację, bo sedany Civica zawsze miały pełne koło zapasowe, a hatchbacki (i później Tourer) miały tylko dojazdówki. I np. ta dojazdówka w Tourerze wchodzi we wnękę idealnie na styk, a pełne koło raczej ma troszkę większą średnicę, więc już się tam nie zmieści.Jest: 1985 Fiat 126p 650E, 2019 Jeep Compass 4x4 1.4t
Były: 2002 Honda Civic Sedan 1.6 VTEC, 2015 Honda Civic Tourer 1.8 i-VTEC
Comment
-
Felgi i opony
Witam, to mój drugi post na tym forum (pierwszy to było powitanie
Jestem posiadaczem UFO 2006 1.4 benz 83 KM (8 gen).
Za niedługi czas muszę dokupić felgi i opony. Kolega doradza i jeździł na oponach 225/45/17 i widzę że na forum dużo osób jeździło ? Jakie wrażenia? O spalanie mi nie chodzi tylko o "ciężkość" jazdy, hałas. Można śmiało takie zakupić? Kolega miał disla 2.2 140 km to miał moc a jak to się ma w moim przypadku?
Ponadto chyba w Kompendium wiedzy o felgach i oponach na naszym forum jest błąd:
Rozmiar felgi Średnica: 17"
Szerokość: 7J
Rozstaw szpilek: 5x114.3mm
Osadzenie ET: 54
Otwór centrujący: 64,1mm
Fabryczna opona NOMINALNA: 225/45/17 - 91Y
Nie ma ET 54. Wg mnie ma być 55? Na allegro nic nie znajdziemy z ET 54 w takich parametrach.
Dziękuję z góry za porady.
Comment
-
Hej!
Mam Jazza z tym silnikiem więc wiem jakie ma możliwości... W budzie UFO ma do wykonania jeszcze cięższą pracę, moim zdaniem nie ma sensu dorzucać mu na plecy wora ziemniaków w postaci szerszych opon (opory toczenia!) i większej masy (17" będą wyraźnie cięższe niż 16"). Twój kolega spokojnie mógł sobie pozwolić na 225/45R17 bo w porównaniu z L13 jego diesel jest silny jak tur i wiadrami dostarcza moc i moment obrotowy.
Tak, na 16 calach Civic nie będzie wyglądał tak dobrze jak na 17". Nie będzie się tak dobrze prowadził ALE zyskujesz nieco komfortu i deczko tniesz koszty (niższe spalanie, tańsze opony). Możliwe, że odczujesz że na 16" lepiej się "odpycha" niż na 17".
Natomiast jeśli koniecznie chcesz wpakować 17" żeby UFO wyglądało, to możesz rozważyć oponę 205/50R17 - dopuszczalny zamiennik do 225/45R17 i 205/55R16. Masa felgi zostanie, ale opona węższa więc opory toczenia będą (powinny być) niższe.
Na koniec: faktycznie w kompendium powinno być ET55.
Comment
-
Zamieszczone przez wojnecki Zobacz postamuszę dokupić felgi i opony.
Zamieszczone przez wojnecki Zobacz postaPonadto chyba w Kompendium wiedzy o felgach i oponach na naszym forum jest błąd:
Opony i Felgi do Civic 8gen - Kompendium
kompendium (to przepisane dane z Instrukcji Obsługi - skopiowane) ET powinno być takie samo jak dla dojazdówki:
Rozmiar felgi Średnica: 17"
Szerokość: 7J
Osadzenie ET: 55
Fabryczna opona NOMINALNA: 225/45/17 - 91Y
Alternatywny rozmiar (nieoficjalny!): 205/50/17
Rozmiar felgi ZAPAS - dojazdówka
T/135/80/D16 101M
Osadzenie ET: 55
Ciśnienie 4,2MpaKierownik Działu Diesla
Comment
-
-
Wybrałeś parametry najbliższe feldze fabrycznej więc nie będzie problemów.
Możesz nawet delikatnie podbić wygląd zmniejszając ET do 40-45 (bo widzę ze są takie warianty) albo brać felgę o szerokości 7,5 cala, też jest i wg wszystkich poradników szerokość 7,5 jest zalecana do opony 225.
Jak nie zrobisz będzie dobrze.
Powinni dodawać do kompletu pierścienie centrujące.
Natomiast nakrętki do tych felg powinny być stożkowe, ale M12x1,5 - a w opisie tych z linku jest M12x1,25 (za to na zdjęciach z aukcji już x1.50), musisz na to zwrócić uwagę przy zamówieniu.
Last edited by Pete; 12-02-2021, 11:08.
Comment
-
Zamieszczone przez karol__w Zobacz postaczy ET35 będzie OK do tego autka?
Wydaje mi się, że przy 7,5 cala i ET35 felga może wystawać poza obrys ale to musiałby ktoś potwierdzić.
Comment
Comment