Ja z kolei jeżdżę od dwóch lat na Nokian WR A4 (Honda IX 1.8) i nic się nie dzieje. Auto trzyma się idealnie drogi, szczególnie zakrętów. Przy poprzednich fabrycznych zimówkach nie szło jechać Hondą, a auto na zakrętach po prostu uciekało. Na tych oponach jeździ się idealnie, podczas deszczu jedzie się jak po suchej nawierzchni.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Zimowe opony, zimówki do VIIIgen
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Ja mam za soba kilka zakupow Nokianow, w tym made in Russia i sa to swietne opony. Pytanie czy opony o ktorych piszesz nie byly pierwszej swiezosci albo po prostu skladowane w jakichs wyjatkowo trefnych warunkach, bo to zasadniczo dobra firma. Zimowki robi jedne z najlepszych na rynku od ladnych paru lat. Ja wybieralem ostatnio miedzy Nokian A3/4 i Michelin PA4 po zawiedzeniu sie Continentalem TS850P, na obydwu jechalem w wyjatkowo wymagajacym aucie jakim sa Type R FK2 i musze powiedziec, ze jak na opone za 2/3 ceny Michelinow - Nokiany sa doskonala oferta bo tylko minimalnie im ustepuja, bedac dla mnie o niebo lepsze od takich niby premiun opon jak Conti TS850P czy Goodyear UG Performance 2. Eksploatacyjnie tez nie slyszalem o problemach, wrecz przeciwnie kolegi Nokiany A3 znosily lepiej nasze ekscesy na granicy przyczepnosci niz moje nieszczesne Conti. Tzn. wiek i przebieg mamy ten sam aut, ja juz zimowe zmienilem, a On jeszcze ten sezon chce na Nokianach zrobic.Last edited by Alix; 03-10-2018, 16:16.............................C I V I C
.. generacje . wersje usportowione ..silniki
.
.
Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO
Comment
-
Zamieszczone przez Alix Zobacz postakolegi Nokiany A3 znosily lepiej nasze ekscesy na granicy przyczepnosci niz moje nieszczesne Conti.
Comment
-
Zdecydowanie zareklamowac. Niestety znajac zycie importer bedzie sie wil jak wegorz byle sie nie przyznac. Co nie znaczy, ze nalezy odpuszczac.
A3 jezdzilismy nie tylko po parkingu po sniegu, ale i po górkach na ostro. Dawaly rade. Chociaz jak ktos mieszka w mocno nieodsniezanej okolicy, lepiej z tej firmy wziac "śniegową" D3/D4. Niestety jest ona odczuwalnie slabsza i mniej precyzyjna na asfalcie, na ktorym ja spedzam ponad 90% zimy.Last edited by Alix; 04-10-2018, 07:15.............................C I V I C
.
.
Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO
Comment
-
Oczywiście rodzaj opony lepiej dobrać do warunków użytkowania.
Alix ma we Wrocławiu zimę zdecydowanie łagodniejszą i odśnieżone bardziej jezdnie.
Moje warunki zdecydowanie bliżej gór i słabo odśnieżone drogi podczas dojazdu do pracy.
Dlatego wybrałem D4. Mam nadzieję że nie trafię na takie jak kolega.
Comment
-
Nokian D4 made in Russia z maja 2015 - po trzech sezonach stan gumy bez zastrzeżeń tak jak i wrażenia z jazdy po przejechaniu na nich w warunkach zimowych ok 20kkm.
IMG_20181004_172850.jpg
IMG_20181004_172859.jpg
IMG_20181004_172910.jpg
IMG_20181004_173029.jpg
był: Accord CL7 2004 Royal Ruby Red Pearl
jest: Civic FK2 Sport 2015 Brilliant Sporty Blue Metallic
sigpic
http://www.civicforum.pl/showthread....y-Blue-Metalic
Comment
-
MarcelWro wy to macie szczęście do zimy.
U mnie tak dobrze nie jest.
Parę lat wstecz spadło w ciągu popołudnia tyle śniegu.
Że zastanawialiśmy się z kolegami, czy nie będziemy musieli nocowac w pracyale jakoś udało się przedrzeć do domu.
Bo z jazdą to nie miało wiele wspólnego.
Comment
-
Dobrze wiedzieć że nie każde są jak moje, a na jakim profilu jeździsz?
Tym bardziej jestem przekonany do złożenia reklamacji. Podobno Nokian i tu już DUUUUUUŻY PLUS daje na swoje Opony 5 lat gwarancji od daty produkcji, bez względu na to czy ma się dowód zakupu czy nie.
Zobaczymy co będzie dalej i jak podejdzie do mojego problemu Nokian.
Jutro oddaje opony i składam oficjalne pismo.
Comment
-
Reklamuj, bo zdecydowanie za szybko Ci się biodegradują
Ja mam 205/55/16 H.był: Accord CL7 2004 Royal Ruby Red Pearl
jest: Civic FK2 Sport 2015 Brilliant Sporty Blue Metallic
sigpic
http://www.civicforum.pl/showthread....y-Blue-Metalic
Comment
-
Witam Panowie.
Zmieniam opony zimowe w swojej Hondzie w rozmiarze 225 45 r17. Które z poniższych polecacie? Bardzo dziękuję za fachową radę.
UniroyalMS Plus 77225/45 R1794 V XL E | C | 71dB
FuldaKristall Control HP2225/45 R1794 V XL C | C | 72dB
Firestone Winterhawk 3225/45 R1794 V XL E | C | 71dB
BridgestoneBlizzak LM001225/45 R1794 V E | B | 72dB
Comment
-
Wybor dla mnie prosty - nie rozwazal bym w zasadzie zadnej z wymienionych poza Uniroyal. Najkulturalniejsza i najbardziej zrownowazona opona z tej sredniej polki, ktora tu wymieniasz.
Bridgestone to teoretycznie opona premium w tym towarzystwie, ale ta firma od lat nie wypuscila naprawde dobrej zimowki, rozwazal bym jako premium tylko jej letnie produkty. Tym bardziej wiec trudno polecic jej budzetowy koncernowy odpowiednik jak Firestone. Fulda, czyli budzetowy Goodyear daje niby dobre biezniki z serii UltraGrip... ale mocno oszczedza na mieszankach przez co uzytkowo opony te wypadaja zwykle srednio.
Uniroyal jak to mają w Continentalu jest dosc zrownowazony, to czego nim niewiele to sportowej zylki (precyzja prowadzenia, feedback, progresywnosc), ale do nieusportowionego auta sa inne priorytety. Pamietajmy ze to wciaz srednia polka, nie mozna miec wszystkiego.Last edited by Alix; 07-10-2018, 09:51.............................C I V I C
.
.
Comment
Comment