Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zimowe opony, zimówki do VIIIgen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez Radon Zobacz posta
    zersza opona = większa stabilność na szybkich łukach i nagłych zmianach kierunku jazdy.
    i słusznie... też tak wolę. Widać czasem jak co niektórzy się męczą na łukach...a tu idzie jak po prostej..nawet nie kiwnie się na bok. Ale to też zależy od zawieszenia, jego zestrojenia... czyli wiele czynników. A jednym z nich jest stan drogi. Jeśli masz dobrą drogę jest zaj.... ok. ale jeśli masz koleiny to jest ciut niewygodnie z tymi 18.. o dziurach nie wspominając. Wszak nawet na 35-45 można mieć komfort..zależny to min od opon, chociażby np. porównać niejakie tandetne przereklamowane michle z goodyerami V1, przy tym samym profilu a różnica że ho. ale to letnie...zima mam to do siebie że jest zimą, inny styl jazdy, inne warunki.... a ci co sobie tak dynamicznie zimowa porą jeżdżą to pierwsi są klientami warsztatów lub co gorsza sorów... zanim oczywiście im nie zaświta że nastąpiła zmiana pory roku... cóż jak zawsze wszystko jest wypadkową ...wszystkiego ;-)

Comment

• Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
      przy tym nagłym manewrze scianka boczna jednej opony wytrzyma a druga się jednak ugnie
      i dlatego trzeba mieć dobre, a nie g... made in prc... a test łosia w zimie ciężko przejśc...jak woda, śnieg lub lód na drodze.zdaje się iz oponka nie zdąży się ugiąć, tylko całe auto od razu leci bokiem no cóż w zasadzie lepiej mieć więcej niż mniej lepiej V niż H..ale jak nie ma? z 16 znalazłem tylko barumy...

Comment

• Jak to nie ma. Jest full 16" w V. Wlacznie z wielosezonami.
        ............................C I V I C
        .. generacje . wersje usportowione ..silniki
        . .
        Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Gdzie masz ten full. Na oponeo tylko kilka i to chyba w klasie ekonomicznej

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Comment

• Honda w IX rekomenduje opony 205 R16 o indeksie 91H.. i moim zdaniem rekomendacja ta jest dosyć sensowna, zimą temperatury są niskie, nawierzchnia może być grząska, niestabilna, błoto, śnieg, woda ze śniegiem, w takim przypadku opona o miększych bokach będzie lepiej pracowała, dostosowywała się szybciej, lepiej amortyzując, do takiej nawierzchni... nie wiem po co komu zimą opony o wysokim indeksie zachowujące się jak twarde klocki.. żeby lepiej zgarniać bokiem w poślizgu śnieg ? Latem to co innego.. 16' jak najbardziej z indeksem V.
            Last edited by Grzechu; 27-11-2017, 20:38.
            Moja łódka Civic..
            Mój "klekocik" Ceed..
            New... "Japończyk" e:Hev 2.0
            Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
              Jak to nie ma. Jest full 16" w V. Wlacznie z wielosezonami.
              to proszę wrzuć ten full zimówek...jakaś lista? owszem są...made of prc? V nie ma bo mało kto je kupuje, sklepy (nawet internetowe) nie robią zapasów bo potem z nimi zostają. Tak wielosezonowe są... np GY 4 season...ale czekałem na sprowadzenie (do opla też 16) ich z za Odry 36 dni... bo w tym kraju ich nie było...a tam był taki popyt, że nie nadążali z produkcją... czyżby Niemcy zmądrzeli i przesiadają się na wielosezonowe? I ciekawe, sobie poczytałem instrukcję i to rozmiar 16/55 V jest standardem (dopuszcza się H ), a dopiero 17/45 V i 18/40 V to opcja... dopiero przy wprowadzaniu na rynek producent zdecydował że "puści" jako standard 17.. szczegołnie w wyższych opcjach np. od sport. zupełnie inna spawa z type R.
              Last edited by sawekw; 01-12-2017, 21:59.

Comment

• pisałem parę postów wcześniej iż wybierałem nowe zimówki...kupiłem Nokiany WR D4. Przejechane już około 1000km (dwa baki paliwa) Producent oznaczył je C - oszczędność, A- hamowanie na mokrym i 69dB - cisza... i powiem Wam iż miałem obawy... ale hamowanie na mokrej nawierzchni blisko zera... trzymają się drogi jak gekon szyby... lepsze (to subiektywne odczucie) wydają się od letnich GY V1, przy uwzględnieni warunków temp... naprawdę trudno je zerwać startując z miejsca...da się ale trzeba nieźle depnąć. Nieźle trzymają na łukach, koleinach z wodą, mokrym śniegu na drodze, nawet bardzo dobrze jeśli weźmie się pod uwagę iż to 16 i H, dają się dobrze wyczuć kiedy mogą się urwać.. daje się słyszeć "mruczenie" że chcą się wypuścić.. spalanie..nie widzę większej różnicy niż do letnich... 1000km i licznik stoi na średnim 7,5 (cykl mieszany z przewagą miasta wawa i z wyliczeń mniej więcej tyle wychodzi może bliżej 8) co do hałasu... to go nie ma...znów zacząłem słyszeć tylko pomruki silniczka i wiew wiatru. Ale żeby nie było kolorowo.. cóż coś za coś, są miękkie i okolicach 10 stopni "lepią" się a przy wyższej temp trzeba będzie z nimi szybko uciekać... ot taka opinia jakby ktoś rozważał...aha bieżnik mają 8,5 mm i całkiem ładny wzorek zostawiają na śniegu.

Comment

• Na Nokianach WRD4 przejeździłem poprzednim Civiciem dwie zimy, a że rocznie robiłem jakieś 40 tysi to pewnie w te zimy zrobiłem na nich łącznie jakieś 35 tys. km. Opony naprawdę rewelacyjne: stabilne w każdych warunkach zarówno na śniegu, błocie pośniegowym, mokrym od deszczu i suchym, bardzo ciche (letnie Dunlopy Sport Maxx były dużo głośniejsze). Nie straszne im koleiny pełne wody. ABS praktycznie wcale nie reagował a i VSC rzadko się świeciło kiedy mocniej się depnęło w kiepskich warunkach. Naprawdę opona godna polecenia. Dobry wybór
                  Moja Hania
                  http://www.civicforum.pl/showthread....-MT-Rallye-Red

Comment

• Ktoś posiada, poleca, jakieś opinie?

Opony:
                    - Continental WinterContact TS 860 (https://www.oponeo.pl/dane-opony/con...v-xl#173517952)
                    - Goodyear UG Performance G1 (https://www.oponeo.pl/dane-opony/goo...v-xl#164671270)

Comment

• Cześć.

TS 860 to zwycięzca wszystkich gazetowych testów. Z uwagi na dobre parametry na sucho "pozamiatał" nawet czołówkę opon wielosezonowych. Godna polecenia także z uwagi na faktyczne opinie użytkowników. Pytanie czy za to warto wydać fortunę (bo inaczej nie da się określić tej ceny), pozostawiam do indywidualnej oceny.

Pozdrawiam
                      Łukasz
                      Last edited by uki145; 27-01-2018, 21:20.

Comment

• Wybór padł na Nokian WR A4 205/55 R16 94 V XL. Zobaczymy jak się będą spisywały (na pewno lepiej od jedenastoletnich Michelin ).

Comment

• Witam
                          Mam zamiar kupić nowe opony zimowe na nadchodzący sezon bo moje 8 letnie Dunlopy raczej sobie nie poradza w nadchodzącym sezonie. Tu moja prosba polecieć mi godne opony a rozmiar moich starych opon to 205 55 R16
                          Już nieco przeglądałem internet mój typ padł na Goodyer Ultra Grip 9

Comment

• Zamieszczone przez Tom40303 Zobacz posta
                            Witam
                            Mam zamiar kupić nowe opony zimowe na nadchodzący sezon bo moje 8 letnie Dunlopy raczej sobie nie poradza w nadchodzącym sezonie. Tu moja prosba polecieć mi godne opony a rozmiar moich starych opon to 205 55 R16
                            Już nieco przeglądałem internet mój typ padł na Goodyer Ultra Grip 9
                            Ja wszedłem w Conti TS860 po pozytywnych recenzjach mojego kumpla co lubi dynamicznie jeździć.

Comment

• UltraGripy poprzednich generacji miałem w innych autach. Były na 5, w 5 stopniowej skali.
                              Nowe będą najwyżej lepsze. Dla mnie był by to pierwszy wybór.

Comment

• Contin miałem w poprzednim aucie mianowicie w passacie były wporzadku
                                Przekonuja mnie goodyer mój tata miał swojego czasu i gryzły snieg niesamowicie
                                Jednak rożne testy juz obejzałem i mój typ nigdzie nie jest na pierwszym miejscu stąd moja prosba od użytkowników jak jezdzi sie na waszych typach opon
                                Mam letnie goodyery 3 2 sezon i sprawuja sie dobrze mianowicie na deszczu miszczowskie ale na suchym buja przy ostrzejszej jezdzie. A jakie sa zimówki???4

Comment

Working...
                                X