Zamieszczone przez Radon
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Zimowe opony, zimówki do VIIIgen
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
-
Zamieszczone przez Alix Zobacz postaprzy tym nagłym manewrze scianka boczna jednej opony wytrzyma a druga się jednak ugnie
Comment
-
Jak to nie ma. Jest full 16" w V. Wlacznie z wielosezonami.............................C I V I C
.. generacje . wersje usportowione ..silniki
.
.
Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO
Comment
-
Honda w IX rekomenduje opony 205 R16 o indeksie 91H.. i moim zdaniem rekomendacja ta jest dosyć sensowna, zimą temperatury są niskie, nawierzchnia może być grząska, niestabilna, błoto, śnieg, woda ze śniegiem, w takim przypadku opona o miększych bokach będzie lepiej pracowała, dostosowywała się szybciej, lepiej amortyzując, do takiej nawierzchni... nie wiem po co komu zimą opony o wysokim indeksie zachowujące się jak twarde klocki.. żeby lepiej zgarniać bokiem w poślizgu śnieg ? Latem to co innego.. 16' jak najbardziej z indeksem V.Last edited by Grzechu; 27-11-2017, 20:38.
Comment
-
Zamieszczone przez Alix Zobacz postaJak to nie ma. Jest full 16" w V. Wlacznie z wielosezonami.Last edited by sawekw; 01-12-2017, 21:59.
Comment
-
pisałem parę postów wcześniej iż wybierałem nowe zimówki...kupiłem Nokiany WR D4. Przejechane już około 1000km (dwa baki paliwa) Producent oznaczył je C - oszczędność, A- hamowanie na mokrym i 69dB - cisza... i powiem Wam iż miałem obawy... ale hamowanie na mokrej nawierzchni blisko zera... trzymają się drogi jak gekon szyby... lepsze (to subiektywne odczucie) wydają się od letnich GY V1, przy uwzględnieni warunków temp... naprawdę trudno je zerwać startując z miejsca...da się ale trzeba nieźle depnąć. Nieźle trzymają na łukach, koleinach z wodą, mokrym śniegu na drodze, nawet bardzo dobrze jeśli weźmie się pod uwagę iż to 16 i H, dają się dobrze wyczuć kiedy mogą się urwać.. daje się słyszeć"mruczenie" że chcą się wypuścić.. spalanie..nie widzę większej różnicy niż do letnich... 1000km i licznik stoi na średnim 7,5 (cykl mieszany z przewagą miasta wawa i z wyliczeń mniej więcej tyle wychodzi może bliżej 8) co do hałasu... to go nie ma...znów zacząłem słyszeć tylko pomruki silniczka i wiew wiatru. Ale żeby nie było kolorowo.. cóż coś za coś, są miękkie i okolicach 10 stopni "lepią" się a przy wyższej temp trzeba będzie z nimi szybko uciekać... ot taka opinia jakby ktoś rozważał...aha bieżnik mają 8,5 mm i całkiem ładny wzorek zostawiają na śniegu.
Comment
-
Na Nokianach WRD4 przejeździłem poprzednim Civiciem dwie zimy, a że rocznie robiłem jakieś 40 tysi to pewnie w te zimy zrobiłem na nich łącznie jakieś 35 tys. km. Opony naprawdę rewelacyjne: stabilne w każdych warunkach zarówno na śniegu, błocie pośniegowym, mokrym od deszczu i suchym, bardzo ciche (letnie Dunlopy Sport Maxx były dużo głośniejsze). Nie straszne im koleiny pełne wody. ABS praktycznie wcale nie reagował a i VSC rzadko się świeciło kiedy mocniej się depnęło w kiepskich warunkach. Naprawdę opona godna polecenia. Dobry wybór
Comment
-
Ktoś posiada, poleca, jakieś opinie?
Opony:
- Continental WinterContact TS 860 (https://www.oponeo.pl/dane-opony/con...v-xl#173517952)
- Goodyear UG Performance G1 (https://www.oponeo.pl/dane-opony/goo...v-xl#164671270)
Comment
-
Cześć.
TS 860 to zwycięzca wszystkich gazetowych testów. Z uwagi na dobre parametry na sucho "pozamiatał" nawet czołówkę opon wielosezonowych. Godna polecenia także z uwagi na faktyczne opinie użytkowników. Pytanie czy za to warto wydać fortunę (bo inaczej nie da się określić tej ceny), pozostawiam do indywidualnej oceny.
Pozdrawiam
ŁukaszLast edited by uki145; 27-01-2018, 21:20.
Comment
-
Witam
Mam zamiar kupić nowe opony zimowe na nadchodzący sezon bo moje 8 letnie Dunlopy raczej sobie nie poradza w nadchodzącym sezonie. Tu moja prosba polecieć mi godne opony a rozmiar moich starych opon to 205 55 R16
Już nieco przeglądałem internet mój typ padł na Goodyer Ultra Grip 9
Comment
-
Zamieszczone przez Tom40303 Zobacz postaWitam
Mam zamiar kupić nowe opony zimowe na nadchodzący sezon bo moje 8 letnie Dunlopy raczej sobie nie poradza w nadchodzącym sezonie. Tu moja prosba polecieć mi godne opony a rozmiar moich starych opon to 205 55 R16
Już nieco przeglądałem internet mój typ padł na Goodyer Ultra Grip 9
Comment
-
Contin miałem w poprzednim aucie mianowicie w passacie były wporzadku
Przekonuja mnie goodyer mój tata miał swojego czasu i gryzły snieg niesamowicie
Jednak rożne testy juz obejzałem i mój typ nigdzie nie jest na pierwszym miejscu stąd moja prosba od użytkowników jak jezdzi sie na waszych typach opon
Mam letnie goodyery 3 2 sezon i sprawuja sie dobrze mianowicie na deszczu miszczowskie ale na suchym buja przy ostrzejszej jezdzie. A jakie sa zimówki???4
Comment
Comment