Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zimowe opony, zimówki do VIIIgen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez gieteo Zobacz posta
    2. Może ktoś miał nokiany wr a3 17'?
    3. To muszę przemyśleć kwestię pod kątem łańcuchów. Żona wolałaby by jeździć na 17' . ORI felgi są bardzo ładne.

Thx.
    Sprawa zakupu opon miała swój finał w tym tygodniu. Wybrałem 225/45/17. Zostałem na oryginalnych felgach.

Nokiany WR a3. Na razie po deszczu, jeździ się bardzo dobrze. Pod koniec stycznia wyjazd w góry. Zobaczymy jak sobie poradzą jak śnieg spadnie.

Comment

• Po wyjeździe w góry mogę powiedzieć, że rozmiar felg i opony są ok. Dobrze się jedzie po śniegu. Trochę buksują przy ruszaniu. Jak wyjeżdżałem to w nocy doszło pół metra śniegu. Opony dawały radę. Prześwit w hani już nie :-)

Comment

• kiedy w 2012 roku przymierzałem się do Hanki IX gen. w ASO proponowali zimowe na dokładkę między innymi FULDY, więc mimo, że to średniak jednak rekomendowany przez HONDĘ ... i tak jak koledzy wcześniej napisali opinie zbiera dobre.

Comment

• Miałem zimówki z Fuldy. Przy +5 się ślizgały, poniżej zera były za twarde. Nie polecam bo są kiepskie.

Comment

• Zamieszczone przez Mikael Zobacz posta
            kiedy w 2012 roku przymierzałem się do Hanki IX gen. w ASO proponowali zimowe na dokładkę między innymi FULDY, więc mimo, że to średniak jednak rekomendowany przez HONDĘ ... i tak jak koledzy wcześniej napisali opinie zbiera dobre.
            Raczej odpuść ich sugestie.Ich porady często wynikają z podpisanych umów z firmą x Oleje ,ogumienie itp
            pzdr

Comment

• Ja Fuld tez się nie dotknę. Miałem zimówki po poprzednim właścicielu - nie wiem jak on jeździł, ale były mocno poząbkowane, podczas jazdy dudniły, choć bieżnik był nadal głęboki. Sprzedałem bez żalu i od tej zimy mam Hankooki na 205/55/16. Śniegu nie ma tej zimy, więc trudno orzec jak się sprawują na nim, ale jeździ mi się chyba nawet lepiej niż na letnich Continentalach (też 16 cali)

Comment

• jakie wziąłeś te Hankooki? Ja mam model i*cept evo W310 czyli najwyższy zimowy model Hankooka i szczerze to opinie mam średnią. Na błocie pośniegowym VSA lubi pomigać przy przyspieszaniu ale ABS się nie włączy przy hamowaniu. Na lodzie puszczają, ale to każde puszczą. W deszczu na zakręcie zaufania do nich nie mam, na prostej hamowanie ok. Suche to wiadomo każde trzymają. Są dosyć głośne i spore opory toczenia (wzrost spalania). Możliwe, że w typowych zimowych warunkach (jazda po białym) będą ok - ale tego typu warunki od paru lat to rzadkość

Całkiem możliwe, że moje odczucia są trochę spowodowane tym, że odnoszę się do letnich Dunlopów SportMAXX RT z których jestem mega zadowolony, trzymają w każdych warunkach i można sobie na dużo pozwolić podczas szybkiej i dynamicznej jazdy

Comment

• Witam Panowie,

jestem już po zakupie opon letnich, niedługo przyjdą - chciałbym za jednym rzutem kupić zimówki. Hmm letnie 225/45 R17 - na felgach Hondy.

Co polecicie na zimę - profil 17 chyba raczej nie duży - chciałbym oczywiście kupić do tego stalowe felgi - co możecie polecić, czytałem że 15 mogą nie wejść więc raczej felga 16 no i opona, jaki polecicie profil ? i jak również firmę. Dodam że autem będzie jeździć moja Żona z dzieckiem w foteliku, więc szarże odpadają. Zależy mi bardziej na komforcie i bezpieczeństwie.

Kumpel poleca mi: NOKIAN WR D4 205/55/16 - Waszym zdaniem wybór ok ? - Nadmienie 1,8 140 - 2009

Dzięki !
                  Last edited by michalos; 03-08-2015, 21:57.

Comment

• Zamieszczone przez michalos Zobacz posta
                    Co polecicie na zimę - profil 17 chyba raczej nie duży
                    Profil 17... chyba piszesz o średnicy felgi?

Zamieszczone przez michalos Zobacz posta
                    - chciałbym oczywiście kupić do tego stalowe felgi
                    A czemuż to takie oczywiste?

Zamieszczone przez michalos Zobacz posta
                    więc raczej felga 16 no i opona, jaki polecicie profil ?
                    Najlepiej będący zamiennikiem, np 205/55R16. Skorzystaj sobie z dostępnych w necie kalkulatorów..

A o firmach, zaletach i wadach... to forum szczególnie traktuje w tym temacie.. Miłej lektury.

PS...Nie witamy się w każdym poście.. Od tego jest pierwszy post w Dziale Powitań.. No... i na Forum mamy też Panie

Comment

• Najlepszym wyborem na zimówki są 17 na seryjnych alu. 225/45R17 jak w serii albo 205/50R17 jak chcesz kupic tańsze zimowe z mniejszym indeksem. Ewentualnie 205/55R16 byle na przyzwoitym aluminium - jeśli chcesz mieć koniecznie drugi komplet kół - wyjdzie taniej niż komplet 17. Przynajmniej jak chcesz parę lat pojeździć i żeby to jakoś wyglądało, aluminiowe są dużo lepsze w obyciu jako zimówki.

Rozważanie dziś zakupu do ufo 15'' na stalówkach to dla mnie raczej pomyłka - polecam lekturę m.in. : https://www.civicforum.pl/showthread.php?t=38295
                      Last edited by Alix; 04-08-2015, 12:15.
                      ............................C I V I C
                      .. generacje . wersje usportowione ..silniki
                      . .
                      Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• A może oponkę 215/55r 16 założyć ... Auto trochę wyższe ... Jako zamiennik pasuje

Comment

• Mysle, ze można by, te 5mm na pewno sie zmieści. Pytanie jak z opcją łańcuchów śnieżnych, bo dołożenie jeszcze takowych na za dużą oponę może przebrać miarkę... swoją drogą, jak masz obecnie łańcuchy to i tak nie będą na tem rozmiar pasowac. 5mm zwiekszy Ci przeswit zupełnie niezauważalnie (jakieś 3%) i zaplacisz drożej za nietypowy wymiar opony oraz bedziesz miał okrojony ich wybór. W każdym razie, czy to ma glebszy sens? Tak sobie...
                          Last edited by Alix; 18-08-2015, 19:21.
                          . .
                          Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Ciekawe czy większe pole powierzchni kontaktu opony z podłożem zwiększy przyczepność, czy nie będzie to miało wpływu bo nacisk na podłoże sie nie zmieni ????? ... ... ... ...

Comment

• Zamieszczone przez gigi8 Zobacz posta
                              Ciekawe czy większe pole powierzchni kontaktu opony z podłożem zwiększy przyczepność,
                              Zapraszam do dyskusji na temat doboru rozmiaru opony do warunków panujących w różnych porach roku. Głównie chodzi o zmianę lato-zima. Według mnie to: Ogólnie rzecz biorąc to dobrze jest na zimę zakładać węższe opony. Węższa opona to większy nacisk na mniejszą powierzchnię (w sensie nacisk ten sam, ale na mniejszą powierzchnię daje większą siłę), więc auto lepiej się "wgryza" w śnieg i przez to daje lepszą przyczepność. Jak jest ciepło to się zakłada szersze opony, bo większa powierzchnia

Oczywiście, w zdrowych granicach
                              . .

Comment

• To sprawdź sobie tą oponą: https://www.motointegrator.pl/produk...6-20570r15-95q
                                Przyczepność z pewnością jest większa, ale większe jest też zużycie paliwa. Wiadomo, że taka opona stawia trochę większy opór - potrzeba więcej energii aby ją przemieścić. Coś za coś. Bezpieczeństwo nie zawsze idzie w parze z niską ceną.

Comment

Working...
                                X