Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nakrętki do felg stalowych i aluminiowych

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Nakrętki do felg stalowych i aluminiowych

Witam
    Czy śruby do felg aluminiowych fabrycznych można także stosowac do felg stalowych, wyczytałem na necie że są rożnice w budowie śrub alusy - stalowe. Moze ktoś coś wie więcej na ten temat?
    Hania 4d
    Pozdrawiam
    Last edited by Alix; 02-09-2013, 00:14.

Niestety nie
    odwrotnie można, tzn. nakrętki do felg stalowych można stosować do oryginalnych hondowskich felg aluminiowych, nakrętek do alu nie można stosować do stalówek, a to dlatego że nakrętki do alusów będą za płytkie do stalówek.
    Honda Civic MB2 2000r. liftback 5D. D16W4

http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=20077

Comment

A gdzie mogę dostać takie nakrętki?, czy tylko serwis mnie ratuje?

Comment

Do starszych genów bez problemu można dostać używki, nie wiem tylko czy podejdą do VIII gena.https://allegro.pl/oryginalne-nakret...220351644.html
        Last edited by Tomo1; 14-09-2010, 23:13.
        Honda Civic MB2 2000r. liftback 5D. D16W4

http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=20077

Comment

Dzieki przedzwonie i zapytam

Comment

Zamieszczone przez rafalsky76 Zobacz posta
            Witam
            Czy śruby do felg aluminiowych fabrycznych można także stosowac do felg stalowych, wyczytałem na necie że są rożnice w budowie śrub alusy - stalowe. Moze ktoś coś wie więcej na ten temat?
            Hania 4d
            Pozdrawiam
            Są różnice,niestety.Ja śruby dostałem wraz z alusami które kupiłem w salonie.Są inne niż te do stalówek.Ale pamiętaj aby, jak jeżdzisz na alusach mieć śruby do koła zapasowego.Jak masz je stalowe.Bo go nie przykręcisz śrubami od alusów.Pozdrawiam.

Comment

witam
              nakretki do stalowek i alusow hondowskich sa takie same ,uzywam juz 2 lata te same nakretki latem do alusow i zima do stalowek,w aso sami powiedzieli ze nie ma sensu kupowac innych bo tylko wyrzucanie kasy,wiadomo ze ladniej wygladaja te zamkniete nakretki do alusow,hania 5d.pozdrawiam

koledzy maja racje sorry nie doczytalem ja kupowalem autko na stalowkach dlatego podeszly mi nakretki
              Last edited by Tomo1; 15-09-2010, 23:00.

Comment

A w mojej 5d zakupionej na alusach 17" (letnie opony) panowie przy wymianie kół nie zmieniali nakrętek - pasowały do stalówek 16" na których zamontowałem zimówki. Prawdopodobnie mam takie nakrętki w których długość gwintu jest wystarczająca do stalówek.

Comment

Witaj Krispi
                  Mam pytanie. Jakie masz stalówki 16"? Chodzi mi o rozmiary bo chciałbym kupić, a nie bardzo się znam na tym. Czy z innych samochodów/modeli będą pasowały felgi stalowe 16". Proszę o odpowiedź. Z góry dziękuje za podpowiedź.
                  Pozdrawiam.

Comment

Ja kupiłem takie felgi do opon na zime (205/55R16):
                    Rozmiar: 6.5Jx16
                    Rozstaw śrub: 5x114.3
                    ET (odsadzenie): 55
                    CH (otwór centralny): 64

Kupiłem je na allegro jako felgi do nissana (po 100zł za sztuke), używam tych samych śrub co do aluminiowych 17.
                    Za pierwszym razem chciałem kupić śruby bo wyczytałem, że potrzebne są kuliste a do alufelg są stożkowe. W serwisie mnie uświadomili że te co mam są kuliste i będą git i tak już jeżdżę 3 zimę.
                    Nie wszystkie hondy civic 06- maja takie same koła, więc chyba lepiej się upewnić jakie mamy śruby.
                    Pozdrawiam.

Comment

Ja musiałem kupić komplet śrub do stalówek ze względu na kołpaki (oryginalne hondy). Problem w tym, że kołpaki trzymane są przez plastikowy pierścień w śrubie, a nie samą śrubę. Nie ma też zatrzasków do felgi.

Pozdro

Comment

Jakie stosowano nakrętki do felg stalowych?

Sprawa taka, patrzę na koła w UFO i widzę że felgi przykręcone są nakrętkami tzw. przelotowymi.
                        Do tej pory w VI i VII gen do felg stalowych miałem i spotykałem tzw nakrętki kryte z plastikowym pierścieniem które zresztą trzymały kołpak.

Z uwagi że kołpaki do UFO są takie jak na załączonym Foto to rozumiem że nakrętki noga być przelotowe, ponieważ i tak kołpak nie jest przez nie trzymany.
                        Jednak nie mam pewności czy ktoś nie zamienił nakrętek, bo sprzedawca nie potrafi powiedzieć jak było fabrycznie - nie pamięta.

nabrałem podejrzeń gdyż widzę że niektóre felgi stalowe przykręcone są nakrętkami pełnymi! czy to może oznaczać że ci co zmieniają koła podwędzili nakrętki?!?!!?!

Zatem pytanie:
                        - czy koło stalowe było normalnie przykręcone nakrętkami przelotowymi i na to przychodził kołpak jak w załączniku?
                        (znalazłem rożne ufo na sprzedaż i nawet walnięte mają pełne ale nie wiem jakie były kołpaki, może inne? widzę ze były też kołpaki przykręcane na nakrętki ...
                        generalnie coś mi to nie gra i proszę o podpowiedź jak ktoś ma doświadczenie)
                        - jakie bywały kołpaki? i jakie były możliwe nakrętki?
                        Znalazłem chyba wszystkie możliwe opcje ale jaka jest prawda nie wiem?
                        Załączone pliki
                        Last edited by Alix; 29-08-2013, 00:34.
                        Kierownik Działu Diesla

Comment

Ja powiem tak: nakrętki raczej były pełne. Ja sam wyjechałem na aucie na alusach, więc na 100% nie powiem. Ale potem sprzedawałem moje ori felgi i podjechał gość na stalowych. Okazało się, że moje ori nakrętki zostawiłem niestety w ASO przy zamianie kół (w akcesoryjnych mam stożek a nie półkole jak w Hondowskich) więc powstał problem czy te od stalówek podejdą pod alu - generalnie pasowały idealnie i wyglądały tak samo jak te od alu - tj. były pełne... O ile gość miał oryginalne od stalówek Ale chyba tak. Co wiem to napisałem, chociaż może lepiej niech się wypowie ktoś, kto wyjechał z salonu na stalówkach...

Kołpaki natomiast widziałem przez całą karierę ufoka tylko w jednym wzorze - takim jak powyżej (tj. bez przelotu na nakrętki). .
                          ............................C I V I C
                          .. generacje . wersje usportowione ..silniki
                          . .
                          Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

no i właśnie, kto z szanownych forumowiczów w UFO wyjechał z salonu na 100% z nakrętkami przelotowymi? jest ktoś ? kto może potwierdzić że miał takie od zakupu w salonie?
                            Kierownik Działu Diesla

Comment

Muszę się sam poprawić - były jednak 2 wzory kołpaków - powyżej pokazane są te przedliftowe ( https://www.google.pl/imgres?client=...9&tx=131&ty=42 ), a od 2009 od liftu były takie co pokazywały więcej felgi i miały przelotowe dziury na śruby ( https://www.google.pl/imgres?client=...3&tx=83&ty=106 ) - widziałem to na aucie, śruby były pełne. Nadal do końca nie wiem jak śruby w przedliftach, trzeba by podejść do takiego i zapytać "przepraszam, mogę na chwilę zdjąć Pani/Panu kołpak?" - mina pewnie bezcenna
                              ............................C I V I C
                              .. generacje . wersje usportowione ..silniki
                              . .
                              Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Working...
                              X