Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nakrętki do felg stalowych i aluminiowych

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Może się przyda małe podsumowanie:
    Felgi OEM stalowe lub aluminiowe lub zapas / dojazdówka Hondy - nakrętki półkoliste. OEM innych marek (np. wspomniany Nissan) - to już różnie, trzeba patrzeć - to widać.
    Felgi akcesoryjne/aftermarketowe - niemal zawsze będą potrzebne nakrętki stożkowe. Wtedy należy pamiętać o wożeniu półkolistych dla koła zapasowego.
    Wszystkie nakrętki są M12, skok gwintu to 1,5. Wszystkie można dostać bezproblemowo i za niewielkie sumy jako nowe w sklepach motoryzacyjnych i internetowych.
    Dodatkowo można kupić nakrętki zabezpieczające przed kradzieżą - patrz tu: https://www.civicforum.pl/showthread...-k%C3%B3%C5%82
    ............................C I V I C
    .. generacje . wersje usportowione ..silniki
    . .
    Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Mam problem, ponieważ kupiłem kołpaki przykręcane jak w poprzednich genach np. VI i oczywiście miałem śruby z VI gena z kołnierzem. Jak się okazało przy wymianie kół nakrętki nie dokręcały do felg kołpaków i się po prostu ruszały. Moje pytanie jest czy do kołpaków były specjalne nakrętki o innym stożku, czy po prostu średnica nakrętki gena VIII ma większą średnicę niż do VI ?

Comment

Nakrętki kuliste, a nie stożkowe, nakrętki mają kołnierz z jakiegoś tworzywa - ten kołnierz trzyma kołpak. Miałem taki OEM'owy komplecik (felgi+kołpaki+nakrętki), ale się go pozbyłem.

Tak to wyglądało (to jest z mojego samochodu)
        OLX.pl to darmowe ogłoszenia lokalne w kategoriach: Praca, Dom i Ogród, Elektronika, Moda, Rolnictwo, Zwierzęta. Dla Dzieci, Sport i Hobby, Muzyka i Edukacja, Usługi i Firmy. Szybko znajdziesz tu ciekawe ogłoszenia i łatwo skontaktujesz się z ogłoszeniodawcą. Na OLX.pl czeka na Ciebie m.in. praca biurowa, mieszkania, pokoje, samochody. Jeśli chcesz coś sprzedać - w prosty sposób dodasz ogłoszenia. Chcesz coś kupić - tutaj znajdziesz ciekawe okazje, taniej niż w sklepie. A wszystkie te ogłoszenia bez konieczności zakładania konta. Sprzedawaj po sąsiedzku na OLX.pl

Last edited by Alix; 17-11-2013, 20:32. Powód: Żeby obrazek był w trwałej formie :)

Comment

Jak dobrać nakrętki do szpilek?

N nowych felgach enkei nakrętki które dostałem do felg mają średnicę przy górnej części stożka 24 mm. Chciałem kupić nakrętki, które mają 20 mm i sprzedający powiedział, że nie będą pasować? https://allegro.pl/nakretki-aluminiow...298764981.html
          Miał rację?

Comment

Ostatnio miałem podobny dylemat kupując nakrętki do dojazdówki (choć tam akurat idą półkoliste). Dla bezpieczeństwa wziąłem dłuższy gwint - ja znalazłem wersje 34mm, normalnie na Allegro. Stożków jest wybór dużo większy niż półkolistych, nie powinieneś mieć problemu z zakupem dłuższych. Za długie być nogą, za krótkie - w żadnym wypadku, bo nie dokręcisz felgi jak należy. Zwróć też uwagę, czy Twoje felgi, jak rozumiem aftermarketowe, nie wymagają przypadkiem nakrętek wąskootworowych (najprościej przymierzyć seryjny klucz czy wchodzi bez problemów w otwór w feldze) - bo wtedy musisz jeszcze to wziąć pod uwagę przy zakupie.
            . .
            Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Chodzi mi o średnicę nakrętki a nie długość. Ori klucz wchodzi i nakrętka ma średnicę stożka 24. To czy nakrętki do waskootworowych podejdą jeśli średnica stożka ma 20 mm w swoim najszerszym punkcie? Dokładnie o te nakrętki mi chodzi: https://allegro.pl/nakretki-waskootw...298764935.html Tu średnica 20 mm a moje obecne pasujące mają 24 mm.
              Last edited by mareckiabc; 09-06-2014, 00:19.

Comment

Kąt pochylenia stożka jest identyczny zarówno dla zwykłych jak i wąskootworowych nakrętek.
                Po prostu powierzchnia przylegania tych drugich do felgi będzie mniejsza ale to z zasady tak jest bo w końcu mają mniejszą średnicę.
                Za to wzrasta nacisk miejscowy na gniazdo nakrętki w feldze bo siła dokręcenia rozłoży się na mniejszej powierzchni.
                Reasumując wszystko będzie ok.
                Front IC by FMIC, CG Motorsport Exclusive 8 Paddle Clutch Kit, CG Motorsport SMF kit, DPF out, front BBK K-Sport floating discs 330mm x8, rear BBK ARTMotorSport 280mm, Eibach Pro-Kit -25mm, Short Shifter, Poliuretany w zawieszeniu, forged wheels SSR-Type-C 17", a reszta to pierdoły

Comment

Aha no to fajnie. Tyle że te 20 mm to nie jest średnica powierzchni przylegania tylko nad powierzchnią czyli średnica tego pierścienia nad stożkiem.

Comment

Nie będzie żadnego problemu, ja dokładnie takie nakrętki mam i pasują OK
                    . .

Comment

Nakrętka przylega całą swoja stożkową powierzchnią do felgi. Jeśli kończy się ona na średnicy 20mm pierścieniem to do tej wielkości przylega do gniazda w feldze.
                      Bez obaw
                      Front IC by FMIC, CG Motorsport Exclusive 8 Paddle Clutch Kit, CG Motorsport SMF kit, DPF out, front BBK K-Sport floating discs 330mm x8, rear BBK ARTMotorSport 280mm, Eibach Pro-Kit -25mm, Short Shifter, Poliuretany w zawieszeniu, forged wheels SSR-Type-C 17", a reszta to pierdoły

Comment

W takim razie dziękuję bardzo za pomoc. A pytam dlatego bo "zwykłych" stożkowych aluminiowych tych tpi o średnicy 24 niestety w Polsce nie dostanę, tzn są tylko żółte, czerwone i niebieskie. Info od jedynego importera w Polsce.

Comment

Też mi się tak wydaje jak piszecie a jedyny importer na Polskę cały czas pisze, że nie będą pasowały.

Comment

A czym to argumentuje że nie będą pasować? Przecież to niedorzeczne że w gniazdo felgi mające 24mm nie wejdzie nakrętka 20mm.

Comment

Alix już mi potwierdził właśnie, że ma felgi wąskootworowe i zwykłe i te nakrętki pasują.
                              A importer pisał, że będą za wąski. Nie wiem co miał na myśli. Ale już wszystko wiadome.
                              Teraz jeszcze dylemat czy czarne czy srebrne. Auto jest srebrne.
                              Bo na lato mam felgi w kolorze gunmetal a na zimę srebrne i myślę który kolor nakrętek wybrać.
                              Last edited by mareckiabc; 10-06-2014, 14:30.

Comment

Mam srebrne i wybrał bym srebrne ze względu na estetykę. Czarne będą na początku piękne, ale po kilku odkręceniach zaczną szpecić swym wyglądem bo miejscami się powycierają od klucza.
                                Chyba że będziesz mega ostrożny i np. przed odkręceniem koła je DOKŁADNIE oczyścisz.

Comment

Working...
                                X