Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zacieki na przedniej szybie - potrzebna pomoc :(

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zacieki na przedniej szybie - potrzebna pomoc :(

Siemka. Mam pewien problem i potrzebuję porady jak się z nim uporać.

Ostatnio nie było mnie parę dni w domu (delegejszyn) i autko stało na dworze przez jakiś czas. Po moim powrocie zauważyłem że na całym aucie jest sporo dziwnych zacieków i plamek. Takie białe cholerstwo, poniżej wrzucę zdjęcie to będzie wiadomo o co chodzi. I o ile udało mi się to bez problemu zmyć z lakieru, o tyle z szyby za cholerę się nie da. Kombinowałem już z różnymi płynami do okien (w tym chemią przemysłową co dostałem od ziomka co ma firmę myjącą okna w dużych biurowcach) i nic, jak tylko wyschnie to plamy wychodzą tak jak były. Już mnie coś przy tym trafia bo nie mam pomysłu czym to ogarnąć.

Szczerze to nie wiem skąd to się wzięło. Jedyne co mi przychodzi do głowy to że jakiś pył się osypał z sąsiedniego budynku (na którym robotnicy robią ocieplenie), później popadał deszcz, słońce przygrzało i takie się porobiły. Bo inne przyczyny mi nie przychodzą do głowy, zawsze auto stoi w tym miejscu i czasami są różne ubrudzenia (głównie od dzikich zwierząt) ale nigdy nic takiego czego nie mógłbym ogarnać zwykłą myjnią + podstawowe detergenty.

Jakieś pomysły co mozna by było jeszcze spróbować? Szczerze to nie wychodziłem poza detergenty typowo do okien bo nie wiem jak szyba czy uszczelki zareagują na coś ostrzejszego. Chyba że nie ma się czego bać i próbować?

Wszelakie rady bardzo mile widziane bo o ile nie przeszkadza to podczas samej jazdy to po prostu wk**ia.

Poniżej zdjęcie poglądowe, ciężko to uchwycić na zdjęciu ale chyba wiadomo w czym rzecz

229970906_657262282344517_1520366746917141142_n.jpg

Zmywacz starych powłok lakierniczych 0,5 l Środek do usuwania starych farb i lakierów z powierzchni takich jak drewno, metal, beton, szkło, glazura itp. Po wycofaniu z rynku wyrobów na bazie chlorku metylenu, jeden z najbardziej skutecznych produktów, w s

Nalane na szmatkę powinno wystarczyć,a jak nie zadziała to normalna polerka szyby na pewno pomoże.

Comment

Od tego jest preparat o taki:

www.shop.rrcustoms.com | Car detailing products | car cosmetics | BadBoys | detailing accessories | cleaners | wax

Comment

Ok, dzięki wielkie za info. Tylko pytanie czy zaryzykować najpierw z tańszym i jak nie wyjdzie to iść w ten droższy z drugiego posta czy od razu iśc w WSR.

Comment

To są dwa różne środki.Jak dla mnie to na szybie jest jakaś rozcieńczona farba albo grunt.

Comment

No ja stawiam na jakieś odpady z sąsiadującej budowy, dlatego w pierwszej kolejności zamówiłem ten środek który Ty zalinkowałeś. Spróbuję delikatnie przeczyścić i zobaczmy co się stanie.

Comment

Na początek glinkowanie zrób (glinka kosztuje 20-30 zł). Bardzo bezpieczna sprawa. Odkurz z lakierowania elegancko usuwa. Jak nie pomoże to taka pasta i polerowanie

Porady Monka są bardzo rzeczowe i na 100% działają.
              Auto kierownika: Honda Civic VIII gen (FD7) Comfort, R18A2, 2011r. Był Civic VI 1.4 MB2 1995r., Accord VI 1.8 CH6 2001r.
              Auto kierowniczki: Honda Civic VII gen (EU8) LS, Hatchback 5d, D16V1 2004r.

Comment

To jest kamień. Krople wody wysuszone przez słońce. Lucas Ci dobrze radzi. Od siebie mogę polecić Shiny Garage water spot remover. Działa znakomicie. Aplikujesz go na aplikator gąbkowy np. tricolor i wypracowujesz, następnie zmywasz.

Wysłane z mojego SM-G988B przy użyciu Tapatalka

Comment

To może na początek spróbować zwykłym octem.

Comment

Dzięki za porady Panowie. Jak na razie zamówiłem oba preparaty polecone przez m26 i Lucasa. Jutro maja przyjść to w sobotę będę testował na spokojnie. Po weekendzie dam znać jaki efekt

Tymczasem jeszcze raz dzięki.

Comment

Ok, spróbowałem zmywaczem i WSR i oba specyfiki niewiele dały. Jak tylko szyba wyschła, tak szybko plamy i zacieki wróciły na swoje miejsce. Próbowałem dwukrotnie i nic.

Chyba po prostu skocze do jakiegoś car detailingu i spróbuje się umówić na polerowanie szyby. Sam niestety nie mam na to czasu, sprzętu i miejsca a chyba to jedyne co w tym momencie może pomoc.

Mimo to dzięki za rady, warto było spróbować

Comment

A jak użytkowałeś tego WSR?

Wysłane z mojego SM-G988B przy użyciu Tapatalka

Comment

Dokładnie tak jak było w instrukcji. Umyłem szybę zwykłym płynem, jak trochę przeschła to wymylem ja dokładnie gąbka do polerki i tym żelem, po czym splukalem bieżąca woda i wytarłem do sucha. Starałem się to robić dokładnie ale w miarę szybko bo na etykiecie było napisane ze może zmatowić szybę ale samo czyszczenie starałem się przeprowadzić dokładnie. Póki szyba była wilgotna to wydawało się ze problem zniknął ale teraz jest sucha i zacieki dalej są.

Comment

Może to jakieś wżery.Szybę można trzeć zwyczajnym Tempem przy użyciu szmaty,może chociaż spróbuj na jednej plamie.

Comment

Working...
                            X