Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pojemność bagażnika jak to jest?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Bierz wozek pod pache i podjedz do salonu. Na pewno maja jakiegos 8 gen na stanie to wlozysz i sprawdzisz. I wszystko bedzie jasne
    Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

Cześć.
      Mateusz, uwierz w to co pisze Alix Jeśli jest na rynku jakiś 5d bardziej "przyjazny wózkowi", to chciałbym wiedzieć jaki.
      Być może Kolega Glosima miał wyjątkowy model wózka i stąd wynikały problemy? Normalne gondole ze stelażem wchodzą z luzem

Comment

Zamieszczone przez Glosima Zobacz posta
        Bierz wozek pod pache i podjedz do salonu. Na pewno maja jakiegos 8 gen na stanie to wlozysz i sprawdzisz. I wszystko bedzie jasne
        To jest zdecydowanie najlepsze rozwiązanie, jeżeli wózek już masz. I nie musisz szukać 8gen, pakuj do obecnie sprzedawanego w salonach 9gen 5D - to jest dokładnie identyczne auto wszystkimi wymiarami wnętrza (no poza nieco inną deską rozdzielczą), w tym bagażnikiem Jak tam wejdzie to 8gen kupuj spokojnie. Pamiętaj też o schowku pod podłogą jako dodatkowej pojemności jakby co - jak wejdzie głębiej to i więcej miejsca na półkę będzie.

Ale tak jak syriuszteam pisze, jak nie wejdzie do Civic, to już masz tylko opcję kombi albo duży (raczej nie kompaktowy) van. Bo nawet jak Octavia ma większy bagażnik w papierach, to jest on węższy, a przede wszystkim znacznie niższy. Wszystkie pozostałe kompakty i mniejsze auta (rozumiem, że większe tym bardziej nie wchodzi w grę z uwagi na koszty i ubezpieczenie) są mniej pojemne, nie znajdziesz też w nich rzeczy wspomagających sytuację typu Magic Seats.
        ............................C I V I C
        .. generacje . wersje usportowione ..silniki
        . .
        Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
          Panowie, ale to zależy jaki wózek. Moja klasyczna 4-kołowa gondola + stelaż wchodziły bezproblemowo bez zdejmowania kół - wystarcza złożyć stelaż i odsłonić górę (dwa ruchy) zostawiając miejsca na co nieco bo bokach, a bagażnik włącznie z półką się spokojnie zamyka. Z gondolą jeździsz tak naprawdę efektywnie niewiele razy (podróże z noworodkiem/młodym niemowlakiem nie są zbyt fajne) i przez max. 4-6 miesięcy. Dodatkowo, w erze wózków 3-funcyjnych my gondolę braliśmy tylko na dalsze wyjazdy, normalnie do stelaża wpinaliśmy fotelik a w bagażniku podróżował sam stelaż i tyle. Praktycznie w żadnym normalnym aucie nie mieści się wiele poza wózkiem i gondolą, bo one są po prostu ogromne. Zaraz potem masz spacerówkę, która jeśli kupisz normalną "parasolkę" a nie modnego trzykołowego mastodonta, to już miejsca jest masa (u mnie parasolka spokojnie mieści się w poprzek i zajmuje 1/3 głębokości i 1/2 wysokości bagażnika - 5/6 jest więc wciąż do dyspozycji - ostatnio spokojnie wyjechaliśmy tak na weekend, wszystko się zmieściło tylko w bagażniku (łącznie z kołem zapasowym w komorze głównej bagażnika, bo u mnie we wnęce na zapas jest system audio)... Z siadaniem z tyłu żony też jakoś problemów nie mamy, nawet jak są wpięte dwa foteliki. Siedzenie na kanapie nie przeszkadza też w użytkowaniu przestrzeni pod nią.

Żeby nie być gołosłownym - ja miałem ten model wózka (trzyfunkcyjny, na foto w wersji max - z gondolą):

Jak widzisz, jeden zapakuje się z dwójką i psem i zadowolony, a drugi z jednym dzieckiem ma ciasno, zależy od podejścia Ja jestem zadowolony z Civica jako rodzinnego auta, tym bardziej, że 95% czasu jeżdżę z bagażnikiem praktycznie pustym, no ewentualnie z wózkiem. Jestem szczęśliwy, że dzięki temu, że Civic jest wystarczający mogę śmigać zgrabnym 4,3 metrowym kompaktem a nie muszę wozić "trumny" czy nie daj boże bujać się vanem
          Kolego a miałbyś możliwość podania wymiarów wózka?

Wysłane z mojego LT30p przy użyciu Tapatalka
          Using Tapatalk

Comment

Wózek akurat stoi u teściów, ale wymiary mojego wózka w sumie na niewiele Ci się przydadzą... Tutaj masz za to podane wymiary wnętrza bagażnika https://www.civicforum.pl/showthread...534#post203534 - złóż wózek, weź miarkę i możesz przynajmniej z grubsza zorientować się, o co chodzi. Jak będzie na styk - najlepiej jednak podjechać do salonu i spróbować.

Dzisiaj masa ludzi pozbywa się używanych wózków, jeśli Twój byłby jakiś niewydarzony i wielki, to może prościej zmienić koncepcję wózka niż auta jakby co? A kupowanie auta pod max. klika miesięcy jeżdżenia z takim wózkiem... to jak już cytowałem Clarkson ujął w Top Gear S20E05 około 36 minuty porównując Civic i CRV - "jest jak chodzenie w butach narciarskich cały rok, bo w ferie jedziesz na narty".
            . .
            Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Zgadzam się. Niestety wózka jeszcze nie mam wiec trudno w tej chwili to sprawdzić... Jednak na pewno tak zrobię.

Wysłane z mojego LT30p przy użyciu Tapatalka
              Using Tapatalk

Comment

Witam!

Mam VIII gena w wersji Type-S, czyli trzydrzwiowej. Do bagażnika bez problemu mieści mi się złożony stelaż Mutsy Evo plus gondola, pomimo że mam koło zapasowe. Zostaje nawet miejsce na jedną mniejszą walizkę i mnóstwo drobiazgów. Jak jechałem na wakacje, zdjąłem górną półkę i postawiłem gondolę plus stelaż w pionie - wtedy zostało mi jeszcze ponad pół pustego bagażnika i wszystko zmieściło się bez problemu. Dla rodziny 2+1 Civic VIII gen zupełnie wystarcza. Pamiętaj, że masz też miejsce pod tylną kanapą na mniejsze pakunki. Ogólnie nie znajdziesz kompaktowego hatchbacka z większym bagażnikiem

Pozdrawiam,
                Sartek
                Sartek

Były: Honda Civic Type-S Plus 1.8 MT 2010 (VIII gen); Honda CR-V 2.0 MT Lifestyle 2013 (IV gen)
                Jest: Honda Civic 1.5T MT Sport Plus 2018 (X gen)

Comment

ja przesiadłam sie z Grand Scenic-a gdzie bagażnik był naprawdę przepastny. W hondzie do tej pory jestem pod mega wrażeniem wielkości bagażnika i sposobu składania tylnej kanapy? bez problemu wpakowalem duża spalinowa kosiare np. Przy wózku zostanie jeszcze miejsce na mały bagaż a co ważniejsze miejsca na tylnej kanapie nie powinno zabraknąć. konkurent w klasie czyli np Corolla nie ma czego szukać porównując wielkość bagażnika i miejsce z tylu. Auto naprawdę z zewnątrz daje złudne wrażenie ciasnoty wew.

Comment

Pierwsze pytanie wszystkich, którym mówię, że kupiliśmy Civic'a: "Nie za mały?". A ja już dawno tak spokojny nie byłem, czy uda nam się spakować na wyjazd na urlop do kraju. I to bez potrzeby upychania czegokolwiek jeszcze w kabinie. A niby ostatnio "duże" i przyjazne rodzinie auto miałem - Mazda5. A my rodzina 2+1 i był problem zawsze. Musiałem nawet wymienić walizki na torby, które są bardziej "plastyczne". Dla mnie duże znaczenie miała wielkość bagażnika przy kupnie. A to, że przy deficycie miejsc parkingowych zauważyłem teraz więcej dostępnych opcji to dodatkowy bonus od mojego Sokoła Millenium

Wózek? Ponad trzy lata temu to przerabialiśmy. Kryteria: ma być wygodny dla dziecka i dla nas, ma się składać do najmniejszych możliwych wymiarów, czyli parasolka, ma mieć nosidełko z bazą instalowaną w aucie. Padło na Graco Mosaic Travel System a podobnych od groma, od koloru do wyboru. Podpisuję się pod stwierdzeniem, że lepiej zmienić koncepcję kupna wózka a nie auta (czyli Civic'a).

Comment

To moze i ja sie pochwale ładownością civia 5d:
                      3 dorosłe osoby
                      + nowa pralka w opakowaniu
                      + nowy piekarnik elektryczny do zabudowy w opakowaniu
                      + Płyta grzewcza w opakowaniu

Jak podjechałem autem pod magazyn sklepu to na początku mnie wyśmiali. Potem jak juz wszystkich i wszystko zapakowałem to przyszli i zaczeli podziwiać ładownosc ufo

Comment

Ja też nie narzekam, pisałem tu: https://www.civicforum.pl/showthread...158#post215158 a dokładniej:

Zamieszczone przez Alix
                        I już po feriach Autko doprowadzone do stanu przyzwoitego Znakomicie się sprawiło, rodziną 2+2 z wózkiem dziecięcym, nartami, kołem zapasowym (u mnie jedzie dodatkowo bo jego domyślne miejsce zajmuje audio), kompresorem, łańcuchami, saperką oraz masą innych rzeczy jak to z dzieciakami i... po raz kolejny bez bagażnika dachowego! Okazało się, że dzięki składanej "w podłogę" na płask kanapie fotelik może spokojnie zahaczać o złożoną część (inaczej się nie da z dwoma fotelikami obok siebie), czego nie spotkałem dotąd w żadnym innym aucie, więc spokojnie można wrzucić i przypiąć tam narty Kolejną miłą rzeczą, co zauważyłem już wcześniej, że auto na Eibachach znacznie mniej "siada" po załadowaniu niż na serii, dzięki czemu jest wtedy istotnie większy (!!!) prześwit i nie zahaczałem o znajome rzeczy, o które załadowanym autem wcześniej zahaczałem (znane progi, znana górska miejscowość) Znowu na parkingu pod ośrodkiem stało niemal samotnie jako normalny kompakt w hatchbacku (jeszcze tylko jeden Peugeot 308 był) - wszystko prawie miało "autobusy", kombi albo SUVy. Ale nic to Tym bardziej podobały mi się miny gościa z Sharana obok jak spokojnie wypakowalem dwójkę dzieci, narty, rzeczy, etc. - bezcenne
                        . .

Comment

Ja mam pytanie o Civica sedana. Nigdzie nie mogę znaleźć wymiarów bagażnika, jedynie ogólną pojemność. Byłby ktoś tak miły i podał jakie są wymiary (szer. dł. wys.)? Dodatkowo jeszcze fajnie byłoby znać wielkość otworu po podniesieniu klapy bagażnika. Pytam również pod kątem wpakowania wózka lub większych bagaży. Pozdrawiam

Comment

Working...
                          X