Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wymiana płynu chłodniczego w Civic VIII

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Niestety potrzebowałem na szybko kupic i tylko to było. Podobno IAT. Mogę to zalać?
    Dostałem numer do handlowca i powiedział że to IAT czy to możliwe? Jest na opakowaniu że wytrzymuje 5 lat a IAT wytrzymuje tylko 2. Czy mogę to zalać?
    Last edited by Nika_13; 16-03-2025, 08:27.

Comment

Zamieszczone przez Nika_13 Zobacz posta
      potrzebowałem na szybko kupic
      w takiej sytuacji to możesz nalać nawet wody z rowu melioracyjnego..

Zalej co masz pod ręką, ale ja znalazłbym trochę czasu późną wiosną i wymieniłbym wszystko w układzie. W zasadzie tak u siebie zrobiłem. Miałem kilka dolewek "czymkolwiek" i zdecydowałem się przy okazji prac przy aucie na wymianę płynu w całym układzie na jedyny "wybrany" .

Comment

Zamieszczone przez zadra Zobacz posta
        w takiej sytuacji to możesz nalać nawet wody z rowu melioracyjnego..

Zalej co masz pod ręką, ale ja znalazłbym trochę czasu późną wiosną i wymieniłbym wszystko w układzie. W zasadzie tak u siebie zrobiłem. Miałem kilka dolewek "czymkolwiek" i zdecydowałem się przy okazji prac przy aucie na wymianę płynu w całym układzie na jedyny "wybrany" .
        Inaczej; mialem kanal dzisiaj chcialem wszystko machnac

Weszlo tylko jakies 3.2l ale spuszczalem tym plastikowym kurkiem.

Zaraz po wymianie nowy plyn jest juz brazowo zolty takze bede i tak musial zmienic i uzyje borygo jako "plukanke"

Problem natomiast mam ze zbiorniczkiem, wiem ze jakos trzeba swiecic od dołu aby odczytac poziom, ale to zdejmowanie oslon z dolu, nie mozna jakos relatywnie do tego czarnego wezyka jako "bagnetu" tego ustawic? U mnie poziom w chlodnicy: max zbiornik wyrownawczy czarny wezyk ledwo wilgotny (co wydaje mi sie ze odpowiada max?)
        Last edited by Nika_13; 16-03-2025, 21:09.

Comment

Przejrzyj ten manual. Tam jest pokazane jak zaznaczyć na wężyku

Comment

W tym manualu co podeslales nie bylo, zerknalem na manual termostatu i tam jest

Comment

Dokładnie taki sam slajd jest w linku który podesłałem. Na ostatniej stronie

Comment

Kurcze, brakuje mi płynu w wyrównawczym(jest na dnie poniżej minimum, na zimnym silniku).

Rok temu wymieniałem w całym układzie, systematycznie sprawdzałem przez długi czas i było ok.
                Ostatni kwartał przez wzgląd na krótsze dni i chłody sprawdzałem mniej często i zazwyczaj wysiadając po jeździe z auta (a nie przed jazdą na zimnym silniku) i poziom był w normie.
                Jakoś 2 tyg temu w czasie jazdy wyczułem w kabinie charakterystyczny zapach wygrzanego glikolu i to było głównym powodem kontroli.
                Na razie w kabinie nie widzę wycieków, wykładzina jest sucha.
                Grzanie systematycznie kontroluję na max temperaturze i jest ok.
                Przy oststniej wymianie oleju, 10dni temu standardowo oblukałem silnik od spodu szukając nieprawidłowości, wycieków oleju czy płynu i nie stwierdziłem, że dzieje się coś nie tak.

Zmartwiłem się i o ile nie doszukuję się problemów z silnikiem a obejma dolnego węża rok temu wymieniona, o tyle zastanawiam się czy problemem nie będzie jakaś nieszczelność nagrzewnicy kabinowej (bo zapach był) .

Czy w civic VIII występowały problemy z nagrzewnicą które można by zaliczyć do "standardowych bolączek" ?
                Za jakiś czas będę wymieniał filtr kabinowy, dostęp okiem jest żaden, ale może jakoś kamerką inspekcyjną uda się podejrzeć (mam ostatnio problemy z aplikacją do kamerki - kolejny problem techniczny nowych czasów) .

Na razie robię dolewki i "jeździć - obserwować" ale zmartwiłem się tym banałem..
                Last edited by zadra; 23-03-2025, 11:56.

Comment

może być banał a może nie - dobrze że obserwujesz
                  z moich obserwacji wynika że każdy wyciek czuć, jak ktoś zna ten zapach od razu go rozpozna, czy to ulało się w komorze silnika czy w kabinie zapach przenika
                  wydaje mi się, że z tymi nagrzewnicami to raczej ostateczność...
                  dolej obserwuj - szczególnie wskazówkę temperatury
                  tyle pozostaje skoro nie widac wycieków

ps. auto nie dostało mocniej po garach ostatnio?
                  Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
                  Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

Nie bardziej niz zwykle.
                    Temperaturę obserwuję tez przez OBD2 bo kontrolowałem sobie temp przełączania lpg oraz korekty przy niskich temperaturach zewnętrznych.
                    Jeszcze tak jak sugerujesz, będę przyglądał się w komorze silnika a będzie okazja przy aucie posiedzieć bo przy hamulcach mam robotę.
                    No nic - może nie będzie tragedii..

Edyta:

Pojechałem do roboty i po zgaszeniu auta patrzyłem do zbiornika.
                    Na rozgrzanym poziom byl dokładnie w połowie między skrajnymi stanami w zbiorniczku wyrównawczym.
                    Tragedii zatem nie ma ale muszę być wyczulony.
                    Zwróciłem uwagę, że na plastiku pod chłodnicą są zaschnięte zacieki.
                    W koleiny weekend przyjrzę się jeszcze raz dolnemu przyłączu chłodnicy - może założona opaska popuszcza.
                    Last edited by zadra; 24-03-2025, 00:45.

Comment

Working...
                    X