Wydaje mi się ze był juz poruszany ten temat ale nie moge nigdzie poszukać tego wątku, chodzi mi o to ile wchodzi płynu do układu chłodzenia a konkretnie ile musze mieć na wymiane,
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wymiana płynu chłodniczego w Civic VIII
Collapse
X
-
Zamieszczone przez pep Zobacz postaWydaje mi się ze był juz poruszany ten temat ale nie moge nigdzie poszukać tego wątku, chodzi mi o to ile wchodzi płynu do układu chłodzenia a konkretnie ile musze mieć na wymiane,
Jasne że był poruszany.....tylko napisz jaki silnik chyba że to Twoja słodka tajemnicaビートル ジョン
Comment
-
Zamieszczone przez BeatleJohn Zobacz postaJasne że był poruszany.....tylko napisz jaki silnik chyba że to Twoja słodka tajemnica
1,8 lub 2,0 albo 2,2 z tego co wiem to wszystkie te silniki mają sam układ chłodzenia w litrach
Zamieszczone przez wojtek9972 Zobacz postaJest to dokładnie opisane w instrukcji obsługi auta.Last edited by BeatleJohn; 26-11-2009, 19:28.
Comment
-
UWAGA:
Należy używać oryginalnego wielosezonowego płynu do chłodnic Honda Long Life Antifreeze/Coolant Type 2. Używanie płynów do chłodnic wyprodukowanych przez innych producentów może spowodować korozję, wadliwe działanie układu chłodzenia lub jego awarię.
Oryginalny płyn Honda Long Life Antifreeze/Coolant typ 2 jest mieszaniną składającą się z 50 % środka niezamarzającego i 50 % wody. Nie rozcieńczać wodą.
Ilość płynu chłodzącego (z uwzględnieniem zbiornika wyrównawczego o pojemności 0,4 l): Po wymianie płynu chłodzącego:
4,0 l
Po naprawie silnika:
5,6 lsigpic
Comment
-
Płyn chłodniczy
Jaki płyn chłodzący można dolewać do tego fabrycznego Hondy?Czy ktoś wie?Pytam tak z ciekawości bo poziom u mnie jest o'k.Po prostu takiego płynu nie widziałem w sprzedaży.I w razie czego, zanim się dojedzie do serwisu warto by coś dolać.Pozdrawiam.Last edited by Alix; 26-08-2013, 20:30.
Comment
-
•Należy używać oryginalnego wielosezonowego płynu do chłodnic Honda Long Life Antifreeze/Coolant Type 2. Używanie płynów do chłodnic wyprodukowanych przez innych producentów może spowodować korozję, wadliwe działanie układu chłodzenia lub jego awarię.
•Oryginalny płyn Honda Long Life Antifreeze/Coolant typ 2 jest mieszaniną składającą się z 50 % środka niezamarzającego i 50 % wody. Nie rozcieńczać wodą.
Mam wrazenie, ze to nic specjalnego ten plyn i w razie potrzeby dolalbym ogolnodostepnego o podobnych proporcjach.sigpic
Comment
-
Z tego co szukałem to podobną nazwę ma płyn Shella.I też jest niebieski jak w moim aucie.Podejrzewam że ten niby hondowski to może być właśnie od Shella.Tylko wyprodukowany dla Hondy.Ostatecznie z tego co słyszałem to Honda współpracuje z Shellem .Leją przecież w ASO ich olej.Pozdrawiam.
Comment
-
Na pewno nie z motulem, nie wiem jak z tym płynem ale niedawno wymieniałem olej i wszędzie zalecali Shella, ale to wszyscy wiedzą, koleś w ASO gada że Honda preferuje właśnie Shella, Castrola i Honda Motor Oil. Dzwoniłem do 4 ASO w okolicy i oczywiście nie ma problemu ale na moją odpowiedzialność, jak coś się stanie z silnikiem to gwarancja przepada na silnik, tak więc zadzwoniłem do Honda Poland i marka raczej mniej istotna jak właściwości oleju zgodne ze specyfikacją (wymaganiami) jakie są w instrukcji (muszą spełniać minimalne wymagania: ACEA A1/B1, ACEA A3/B3 lub ACEA A5/B5).
Tak więc ASO na to skoro Honda sie zgadza na Motula to jak się coś stanie to wszelkie roszczenia odnośnie awarii to tylko z HONDA Poland.
Comment
-
Wydaje mi się że najlepiej lać płyny zalecane przez producenta w instrukcji.Szczególnie podczas okresu gwarancji.Bo pózniej w razie czego to do wszystkiego się ASO doczepi.Zresztą wymianę oleju i tak robi się na przeglądach.Więc niech leją co uważają za odpowiednie.Po co póżniej mieć problemy.
Comment
-
Zamieszczone przez Carno Zobacz postaTak więc ASO na to skoro Honda sie zgadza na Motula to jak się coś stanie to wszelkie roszczenia odnośnie awarii to tylko z HONDA Poland.
Olej moze byc i Kujawski byleby spelnial normy, ktore producent okeslil w instrukcjisigpic
Comment
-
Bez pszesady z ta korozja i trzymaniem sie koloru i producenta. Plyny bazuja na czyms i teraz wiekszosc jest na glikolu, sa nieudane produkty ,ale zadko mozna sie naciac i nawet ELF wypuscil kiedys bubla bo zalatwil wiele Renowek ( byla nota techniczna jak jeszcze w serwisie pracowalem) ,ale plyny na glikolu sa mieszalne, kolor to tylko wybor producenta i jest po to zeby odroznic rozne produkty z jednej linii np plyn do starszych aut i nowszych lub jakis tam o przedluzonej trwalosci lub ekologiczny i takie tam bzdury i zeby w zbiorniku byl widoczny. Prestone robi plyn bezbarwny i mieszalny ze wszystkimi (tymi na glikolu). Ja sobie dolalem rozowego, a jest niebieski i tylko kolor kiepski wyszedl ,to jedyny problem. Co moze byc w plynie nadzwyczajnego jak baza jest ta sama to bedzie oki.Last edited by Gość; 26-06-2010, 11:33.
Comment
Comment