Witajcie. Podczas wymiany oleju w skrzyni biegów zauważyłem, że w zbiorniczku wyrównawczym gdzie powinien znajdować się płyn chłodniczy praktycznie go nie było. Odkręciłem korek z chłodnicy (za późno się dowiedziałem, że tego się nie robi) by sprawdzić czy jest w niej woda i było ok czyli po sam korek. Kupiłem płyn, dolałem (przelało mi się i było trochę ponad max). Po kilku dniach i kilkunastu (bardzo mało) przejechanych kilometrach sprawdzam ten zbiorniczek a tam znowu praktycznie płynu brak. Nigdzie nie zaobserwowałem wycieku lub jakiejkolwiek nieszczelności. Czy macie pomysł co może być przyczyną jego "wyparowywania"?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Znikający płyn chłodniczy ze zbiorniczka wyrównawczego
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Dizzy Zobacz postaOdkręciłem korek z chłodnicy (za późno się dowiedziałem, że tego się nie robi)
Szukaj osadów po wycieku,sprawdź przy jakim ciśnieniu otwiera się korek.
Traci plyn jak jest gorący,bo tylko wtedy jest ciśnienie,więc plam noie znajdziesz bo od razu wyparowuje zostawiajac biały osad.
Pooglądaj również wokoł zbiornika czy nie ma białych kropek,a najlepiej przepałuj auto sumiennie (mocno rozgrzane) i sprawdź czy nie przelało zbiornika.
-
Ja już po jeździe próbnej [emoji6] dałem hondzie w palnik (20 km prędkość 150 - 180) ale chyba za mało, bo nie doprowadziłem do włączenia się wentylatora. Przed jazdą uzupełniłem zbiornik do poziomu max. Po jeździe otwarłem maskę by sprawdzić ewentualny wyciek i poziom płynu chłodniczego. Poziom wzrósł trochę ponad podziałkę max i nie zauważyłem żadnego wycieku. Więc chyba jest ok? Będę dalej bacznie obserwował ten płyn w zbiorniku. Jedna rzecz mnie jeszcze zastanawia, mianowicie wskaźnik temperatury płynu wewnątrz auta, kreska praktycznie cały czas jest na takim samym poziomie, czy jest ciepło czy zimno miej więcej przed połowa skali.
Comment
-
Zamieszczone przez Dizzy Zobacz postaPoziom wzrósł trochę ponad podziałkę max i nie zauważyłem żadnego wycieku.
Jedna rzecz mnie jeszcze zastanawia, mianowicie wskaźnik temperatury płynu... miej więcej przed połowa skali.
Comment
-
Zamieszczone przez Dizzy Zobacz postadałem hondzie w palnik (20 km prędkość 150 - 180)
Rozgrzej solidnie i przyśpesz kilka/kilkanascie razy od zera a na na każdym biegu drzyj z pedałem w podłodze jak byś w ćwiartce startował albo w innej ustawce.
Potrzebne jest cisnienie w cylindrach a nie kawałek trasy,więc podejdź do tematu uczciwie i wycisnij soki.
Nie żałuj,krzywdy silnikowi nie zrobisz żadnej,on tak może przez lata.
Comment
-
Zamieszczone przez mabead Zobacz postaPytanie
Kolego Dizzy a byłeś po autem zaglądałeś pod spód ?
Może jest mały wyciek na łączeniach ?
Może kapie na dole chłodnicy ?
Szyby nie parują ?Szyby nie parują.
Comment
-
Witam.
Mam takie pytanie. Rok temu nabylem civica 1.8 i wtedy dolalem jakies 200 ml płynu chłodzacego do poziomu pod max w zbiorniczku okolo 27 cm wezyka. Dziś po 17 tyś km zauważylem ze poziom lekko spadl wiec dolalem okolo 50 ml. I znowu mam stan sprzed roku. Pytanie czy takie 50 ml na 17 tyś to coś niepokojacego? Bo myśle ze tak malego wycieku czy cos to nie zauwarze. Mechanik z ASO twierdzi ze oni na przegladach również dolewaja i że to norma.
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Comment
-
Comment