Naciskając przycisk set/reset, oprócz zużycia paliwa, ilości przejechanych kilometrów, mogę jeszcze odczytać temperaturę zewnętrzną. Dziwne, ale brak jest informacji o temperaturze wewnętrznej. A może jest jakiś myk?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Temperatura wewnątrz pojazdu ?
Collapse
X
-
Zamieszczone przez PPMaks Zobacz postaNaciskając przycisk set/reset, oprócz zużycia paliwa, ilości przejechanych kilometrów, mogę jeszcze odczytać temperaturę zewnętrzną. Dziwne, ale brak jest informacji o temperaturze wewnętrznej. A może jest jakiś myk?
raczej nie ma. Klimatyzacja utrzymuje zadaną temperaturę wewnątrz i jej ustawieniom musimy zaufać. U mnie czujnik temperatury zewnętrznej ma takie opóźnienie, że po przejechaniu kilku kilometrów zaczyna pokazywać w miarę poprawną (+ - 2 stopnie) temperaturę.
-
a ja odkryłem coś takiego:
gdy rano wyjeżdżam, jest na zewnątrz ok 0 stopni, daje wtedy na 26 stopni grzanie no i wiadomo po kilku minutach jest cieplutko...
Natomiast kiedy wracam, na zewnątrz jest ok 15 stopni ustawiam to samo - czyli 26 stopni, ale caly czas dmucha zimnym powietrzem.... czyli wniosek taki: ustawiona przez nas temperatura jest utrzymywana caly czas, czyli jesli czujnik stwierdzi, ze w samochodzie jest powyzej 26 stopni, wtedy dmucha zimnym, zeby wyrownac temperature do 26 stopni. Teraz są cieplejsze dni, wiec moglem to sprawdzic... pewnie tak samo jest u was
Comment
-
-
jesli nacisne auto to samochod sam powinien utrzymywac ustawiona temp poprzez zwiekszanie sily nadmuchu lud przeciwnie?
poza tym czy klima w hondzie sama zmienia kierunki nawiewu np
szyba nogi
twarz noki itp
u mnie jest tak:
dzis po pracy wsiadlem do autka i wlaczylem ogrzewanie na jakies 25 st; na zew ok 16
w samochodzie ok 21
dmuchawa po jakims czasie zaczela tloczyc cieple powietrze tak by osiagnac te ustawione 25
droga do domu zajmuje mi jakies 20 min
po uplywie tego czasu w aucie juz bylo, moim zdaniem te 25 st,
a powietrze caly czas bylo tloczone z ta sama predkoscia
postalem jeszcze chwilke pod domem i nic, predkosc nadmuchu taka sama a ja zaczynalem sie juz pocic, czy tak dlugo mu zajmuje nagrzanie kabiny do zadanej temp? czy tak ma byc czy czasem cos jest niezbyt z czujnikiem temp
poza tym gdy nastepnie zmniejszylem temp do 20 st sila nadmuchu spadla i zaczelo leciec juz chlodne powietrze
dzis odkrylem cos takiego
1 wlaczylem ogrzewanie(auto)na 20 st i jak zwykle po dwudziestu min nic ta sama predkosc nadmuchu i w aucie dosc goraco
2 nastepnie zaczalem zmieniac kierunki nadmuchu
3 najpierw szyba nogi i tak samo jak na auto- predkosc nadmuch ta sama
4 zmiana na twarz i nogi, predkosc nadmuchu sie zmniejszyla
tak samo jak puscilem nawiew na sama twarz
5 nawiew na same nogi predkosc nadmuchu jak w punkcie 1
wszystkie czynnosci byly wykonywane przy tej samej niezmiennej temp 20 st
moze mi to ktos jakos wytlumaczyc
Kolego używaj funkcji edit i dopisuj, nie pisz swoich postów jeden pod drugim.Last edited by Tomo1; 24-10-2009, 13:57.
Comment
-
Nie jestem pewien, bo nie jestem posiadaczem takiego bajeru, ale myślę że chodzi o umiejscowienie czujnika...Pozdrawiam wszystkich cieplutko!
Jakby jakiś link przeze mnie zamieszczony nie działał (z moich wstawek) proszę o prywatną wiadomość. Wrzucę ponownie.
Comment
-
wlasnie bylem na przejazdzce i wlaczylem ogrzewanie na 20 st jak poprzednio oczywiscie na auto
i co?
system zaczal tloczyc wolniutko powietrze ale za to zimne tak jakby probowal schlodzic do temp 20 st a przeciez jakies 20 min temu sytuacja byla zupelnie dowrotna kiedy wracalem z pracy
zglupialem normalnie
Comment
-
Czujniki są dwa (wg. instrukcji). Czujnik temperatury umieszczony po lewej stronie, obok kolumny kierowniczej i czujnik na podszybiu (wypukła, czarna kuleczka), która według instrukcji reaguje na słonce. No chyba, ze ja coś źle zrozumiałem, wiec posiadacze instrukcji po polsku proszeni są o weryfikacje.
Ktoś wie jaka funkcje pełni ten na podszybiu?
W instrukcji nic o tym nie piszą, wspominanie jest jedynie o jego obecności.
Ja tez nie mogę dojść do ładu z automatyczna klimatyzacja. Na zewnątrz jest np 13st. Ustawiam temp w środku na 24st a układ zaczyna dmuchać zimnym powietrzem i to pomimo tego, ze w środku na pewno tych 24st jeszcze nie ma.
Denerwuje mnie to bo nadmuch z wentylacji nad radiem wali lodowatym powietrzem na ręce na kierownicy.
Osobiście preferuje układ kiedy na nogi jest nadmuchiwane cieplejsze powietrze a na twarz chłodniejsze, ale według instrukcji takiego ustawienia nie ma....
W dodatku dmuchawa jest denerwująco głośna na każdym ustawieniu powyżej drugiego.
Comment
-
Zamieszczone przez zabada to na podszybiu tez nie wiem do czego sluzy
Comment
-
Zamieszczone przez marcinus Zobacz postaZ tego co mi wiadomo to na podszybiu to czujnik nasłonecznienia który ma współdziałać z czujnikiem temperatury wewnętrznej, gdyż samo określenie temp. wewnątrz to za mało bo zwłaszcza jak sie jedzie w lato w pochmurny dzień a w słoneczny to przy słonecznym w środku szybciej sie nagrzewa a i same promienie słoneczne świecące na nas w samochodzie potęgują uczucie ciepła i wtedy mocniej schładza klima itd...
Comment
-
Zamieszczone przez zabad Zobacz postajesli nacisne auto to samochod sam powinien utrzymywac ustawiona temp poprzez zwiekszanie sily nadmuchu lud przeciwnie?
poza tym czy klima w hondzie sama zmienia kierunki nawiewu np
szyba nogi
twarz noki itp
u mnie jest tak:
dzis po pracy wsiadlem do autka i wlaczylem ogrzewanie na jakies 25 st; na zew ok 16
w samochodzie ok 21
dmuchawa po jakims czasie zaczela tloczyc cieple powietrze tak by osiagnac te ustawione 25
droga do domu zajmuje mi jakies 20 min
po uplywie tego czasu w aucie juz bylo, moim zdaniem te 25 st,
a powietrze caly czas bylo tloczone z ta sama predkoscia
postalem jeszcze chwilke pod domem i nic, predkosc nadmuchu taka sama a ja zaczynalem sie juz pocic, czy tak dlugo mu zajmuje nagrzanie kabiny do zadanej temp? czy tak ma byc czy czasem cos jest niezbyt z czujnikiem temp
poza tym gdy nastepnie zmniejszylem temp do 20 st sila nadmuchu spadla i zaczelo leciec juz chlodne powietrze
dzis odkrylem cos takiego
1 wlaczylem ogrzewanie(auto)na 20 st i jak zwykle po dwudziestu min nic ta sama predkosc nadmuchu i w aucie dosc goraco
2 nastepnie zaczalem zmieniac kierunki nadmuchu
3 najpierw szyba nogi i tak samo jak na auto- predkosc nadmuch ta sama
4 zmiana na twarz i nogi, predkosc nadmuchu sie zmniejszyla
tak samo jak puscilem nawiew na sama twarz
5 nawiew na same nogi predkosc nadmuchu jak w punkcie 1
wszystkie czynnosci byly wykonywane przy tej samej niezmiennej temp 20 st
moze mi to ktos jakos wytlumaczyc
czy jest ktos w stanie mnie ta sytuacje wytlumaczyc?
i juz wszystko wiadomo
wszystkiemu byl winien czujnik temp na zew
po wymianie wszystko wrocilo do normyLast edited by Tomo1; 09-11-2009, 18:26.
Comment
-
Zamieszczone przez zabadi juz wszystko wiadomo
wszystkiemu byl winien czujnik temp na zew
po wymianie wszystko wrocilo do normy
Comment
-
z tego co opisałeś to możesz mieć także jakąś awarię,bo nie powinno tak być,klima na auto oczywiście po chwili ,gdy już schłodzi temp wewnątrz uspokaja się i praktycznie nie czuć jej nawiewu,natomiast ustawienia ręczne nie ma możliwości praktycznie ustawienia temp ,bo wtedy daję tylko zimnym powietrzem,bo nic tego nie kontroluje
Comment
-
Zamieszczone przez zyga502 Zobacz postaz tego co opisałeś to możesz mieć także jakąś awarię,bo nie powinno tak być,klima na auto oczywiście po chwili ,gdy już schłodzi temp wewnątrz uspokaja się i praktycznie nie czuć jej nawiewu,natomiast ustawienia ręczne nie ma możliwości praktycznie ustawienia temp ,bo wtedy daję tylko zimnym powietrzem,bo nic tego nie kontroluje
Tak mi się przynajmniej wydaje, ale w poprzednim autku nie miałem klimy więc nie wiem jak to w innych wygląda, może sie myle, albo oczekuje zbyt wiele...?
Comment
Comment