Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dmuchawa wentylator nawiewu w VIIIgen - usterki w działaniu

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

tak, tej metody trzeba spróbować.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Nawiew - Honda Civic VIII 2008

Witam.
      Mam problem z nawiewem w Hondzie Civic VIII rok 2008 silnik 2.2
      Problem polega na tym że czasami działa jak odpalę samochód, a czasami nie działa nawiew (włącznie ze sterowaniem i wyświetlaniem temp. zewnętrznej).
      Wydaje mi się że może być to jakiś sterownik/przekaźnik czy stycznik ale nie jestem pewien.
      posiadam ten samochód od 5 dni.
      Bardzo proszę o radę jeśli ktoś miał podobny problem lub zna rozwiązanie.

Proszę również o opisanie kodów błędów.
      Błędy DTC:
      PA50 DTC B1155
      PA50 DTC B1156
      PA50 DTC B1157
      PA50 DTC B1159
      PA50 DTC B1160
      PA50 DTC B1188
      PA51 DTC B1235
      PA51 DTC B2991
      PA74 DTC B2375
      PA96 DTC B1905

Pozdrawiam Woli

Comment

Problem z nawiewem = temat "Nawiew, dmuchawa w VIIIgen - usterki w działaniu"
        Przeniesienie w celu zapobieganiu defragmentyzacji zasobu forum. Bezcelowe jest otwieranie drugiego tematu z praktycznie takim samym tytułem mimo iż sedno problemu może być inne.
        Last edited by Butler; 08-08-2016, 05:24. Powód: ort
        Front IC by FMIC, CG Motorsport Exclusive 8 Paddle Clutch Kit, CG Motorsport SMF kit, DPF out, front BBK K-Sport floating discs 330mm x8, rear BBK ARTMotorSport 280mm, Eibach Pro-Kit -25mm, Short Shifter, Poliuretany w zawieszeniu, forged wheels SSR-Type-C 17", a reszta to pierdoły

Comment

Zamieszczone przez Woli Zobacz posta
          Proszę również o opisanie kodów błędów.
          Taki wątek też istnieje...https://www.civicforum.pl/showthread...ght=PA96+B1905

Comment

ostatnio w trasie spotkał mnie taki problem pojawiła mi się para z kratki środkowej nawiewu przy włączonej klimatyzacji tylko że to chwilowo było jak wyłączyłem i włączyłem na nowo było wszystko już dobrze . Jakie mogą być tego objawy ?

Comment

Witam, podłączę się do tematu gdyż, mam podobny problem a niestety nie mogę znaleźć rozwiązania w żadnych tematach, UFO 1.8b 2007r
              Mianowicie przy dłużej jeździe słabnie mi nawiew z kratek, tzn. słuchać szum, że nawiew działa coś tam chodzi ale z kratek nie leci powietrze ani ciepłe ani zimne, natomiast auto ostygnie pare godzin, odpalam i z kratek wieje i ciepłe i zimne.
              Jechałem na święta do Niemiec to po ok. 600km coraz słabiej wiało z kratek ale buczenie i szum było słychać, aż przestało całkiem wiać i zrobiło się zimno i zaczeło wszystko parować,
              Auto odstawione, po paru godzinach odpaliłem i chodziło normalnie więc stwierdziłem że działa, wracając do Polski ta sama sytuacja przejechałem ok 600km i znowu ogrzewanie i nawiew słabło, aż w końcu nic nie wiało i musiałem w czapce i kurtce jechać.
              Czy poprzednicy znaleźli jakieś rozwiązanie na ten temat?

Comment

temat w którym piszesz jest trafiony. a przeanalizowałeś zalecenia które były pisane gdy czytasz ten wątek od początku to pisze tam co zrobić i jak i co sprawdzić. Nie będziemy się powtarzać, co?? przeczytaj sprawdź to co sugerowano w kolejnych wpisach i daj odpowiedź.
                Kierownik Działu Diesla

Comment

Witam,

Czy mógłbym prosić o instrukcje wyjęcia dmuchawy nawiewu ? Mam już zdemontowane niemal wszystko, ale nie chce niczego uszkodzić. Mam tak, ze jak jest zimno, np na minusie wentylator wpada w duże wibracje i strasznie hałasuje, nie zależnie na jakim biegu pracuje. Kiedy się nagrzeje, cichnie, choć potrafi się odezwać na nierównościach. Wnioskuje ze coś jest luźno.

Znalazłem co prawda service manuala, w mdf'ie, tu na forum, ale nie jestem w stanie tego otworzyć. Nigdzie tez nie znalazłem jak wyjąc cały zestaw nawiewu.

Comment

MDF to obraz płyty. Emuluj jakimś programem albo wypal na płytce CD. Otwiera się to później Internet Expl.
                    Front IC by FMIC, CG Motorsport Exclusive 8 Paddle Clutch Kit, CG Motorsport SMF kit, DPF out, front BBK K-Sport floating discs 330mm x8, rear BBK ARTMotorSport 280mm, Eibach Pro-Kit -25mm, Short Shifter, Poliuretany w zawieszeniu, forged wheels SSR-Type-C 17", a reszta to pierdoły

Comment

No ja wiem, emulowałem, ale nie jestem w stanie tego odpalić, nie wiem może dlatego ze mam win 10, odpala mi się to w przeglądarce, jest napis honda, pisze ze wczytuje i na tym stoi ...

edit

Ok, odpalił się, tak że szukam.

edit2

Z tego co widzę namul jest do wersji z kierownica po prawej, wiatrak od nawiewu jest od strony kierowcy, dostęp blokuje pedał gazu i kilka kostek elektrycznych. Można wymontować wiatrak bez wyjmowania całego modułu od ogrzewania i klimy ? bo wyjecie całości to jednak kawał roboty.
                      Last edited by Puklus; 16-01-2017, 13:57.

Comment

Zamieszczone przez Puklus Zobacz posta
                        Czy mógłbym prosić o instrukcje wyjęcia dmuchawy nawiewu ? Mam już zdemontowane niemal wszystko, ale nie chce niczego uszkodzić
                        Ja demontowałem w Sedanie. Nie wiem jaki jest Twój, może część info Ci się przyda, też hałasował w różny sposób, potem musiałem go już naprawić po naprawie "mechanika": https://www.civicforum.pl/showthread...VIII-gen-Sedan

Comment

Dzięki za link, ale jak już gada wydrę z kabiny to sobie z nim poradzę, a nie chce próbować go wyjmować jak się np nie da, bez rozbebeszenia wszystkiego. Ostukałem i ruszałem wszystkim na zewnątrz obudowy, wszystko wygląda ok, także na pewno to coś wewnątrz, może spory luz na łożysko albo coś.

Problem polega na rozbieżności instrukcji serwisować, która jest od anglika. Tam trzeba zdemontować pedał sprzęgła. Niestety w naszej wersji auta poza tym że trzeba by zdemontować pedał gazu, co nie jest wybitnie trudne, na drodze stoi także kolumna kierownicza ... i nie wiem czy to nie będzie przeszkadzać.

Edit

Niestety zdemontowanie pedału gazu jest trudniejsze niż mi się wydawało, ktoś może podpowiedzieć gdzie mam co podważyć lub nacisnąć ?
                          Last edited by Puklus; 16-01-2017, 17:50.

Comment

Powiedźcie mi czy też tak macie gdy włanczacie nawiew na nogi lub szyby to powietrze dmucha z dwóch przednich nawiewów na pasażera ?? Chodzi mi o ten z lewej i prawej ??

Comment

skomplikowane to co napisałeś:
                              Zamieszczone przez FlaczekTypeS Zobacz posta
                              dmucha z dwóch przednich nawiewów na pasażera ?? Chodzi mi o ten z lewej i prawej ??
                              jak może dmuchać na pasażera z lewej? ... z lewej dmucha na kierowcę lub szybę boczną lewą kierowcy.
                              Jak ustawisz "przednia szyba - nogi" to dmucha na przednią szybę wraz ze skrajnymi kratkami lewa/prawa i na nogi.
                              Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
                                skomplikowane to co napisałeś:

jak może dmuchać na pasażera z lewej? ... z lewej dmucha na kierowcę lub szybę boczną lewą kierowcy.
                                Jak ustawisz "przednia szyba - nogi" to dmucha na przednią szybę wraz ze skrajnymi kratkami lewa/prawa i na nogi.
                                Mniej skomplikowanie a więc gdy włanczam tryb nawiewu na same nogi to mimo tego ze dmucha na nogi to jeszcze dmucha z dwóch przednich kratek znajdujących się z lewej strony od kierownicy jak i z prawej strony od strony schowka. Jeśli ustawie tryb na nogi i szybę to wieje ze wszystkich nawiewów oprócz dwóch środkowych znajdujących się nad radiem. Czyli mówiąc pokrótce to z tych nawiewów dmucha w każdym trybie chyba ze je ręcznie zamknę.

Comment

Working...
                                X