Pomijając nawet temat klimy dwustrefowej dobrze by było, żeby chociaż działało jako jedna. Czy taki problem może powodować jakoś częściowo zapchany filtr kabinowy?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Klima dwustrefowa
Collapse
X
-
Nie, to nie kwestia filtra kabinowego. Problem stanowi jakiś Janusz który to tak zmontował.Front IC by FMIC, CG Motorsport Exclusive 8 Paddle Clutch Kit, CG Motorsport SMF kit, DPF out, front BBK K-Sport floating discs 330mm x8, rear BBK ARTMotorSport 280mm, Eibach Pro-Kit -25mm, Short Shifter, Poliuretany w zawieszeniu, forged wheels SSR-Type-C 17", a reszta to pierdoły
Comment
-
Zamieszczone przez Ppyra Zobacz postaPomijając nawet temat klimy dwustrefowej dobrze by było, żeby chociaż działało jako jedna.
1. Czy patrząc pod światło, czasem widać przebijającą się grafikę wyświetlacza - czy tam widać ramkę dla temperatury po prawej stronie?
2. zdejmij panel z przyciskami z drzwi pasażera i sprawdź czy podłączone są kable od przycisku temp.
3. sprawdź cały kokpit - szpary i inne szczegóły czy są ślady demontażu?
4. nie odpowiedziałeś czy używając przycisków temp w drzwiach pasażera cokolwiek się zmienia ?
5. nie można wykluczyć że układ "widzi" panel dla 2giej strefy i ten panel sabotuje nastawy, i leci tam cieple tyko z powodu tego panela, możliwe że kalpy regulacji sa wspólne dla 2 i 1 strefowej A/C a dopiero elektronika decyduje o sterowaniu. Komp widzi panel ale nie potrafi wydać mu polecenia bo nie ma takiej opcji. Sprawdziłbym czy gdy podepnie się panel bez tego przyciski "Temp" może wszystko zacząć działać jak dla A/C 1 strefowej.
Zatem dopóki nie ustalisz co wymieniono? konsolę czy panel w drzwiach to tak będzie jak jest. Panele były wyjmowane i malowane to widać, więc ktoś sobie wstawił panel i myślał że sobie będzie pasażer regulował temp . a tu ni hu hu. Zatem ja bym najpierw zaczął od wymiany panela na standardowy i zobaczył co się zmieni, czy zacznie chłodzić prawą stronę?
Kokpit:
q3a.jpgq 1a.jpgq2a.jpgLast edited by rambo7; 12-07-2017, 07:20.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Sprawa wygląda o tyle dziwnie, że podczas ten przycisk do zmiany temperatury w drzwiach jest gdzieś podłączony, bo po zmierzchu jest podświetlany. Wnioskuję, że musi tam być jakiś przewód. I skąd jest zasilany skoro to klimatyzacja jednostrefowa?
Comment
-
rambo, masz rację, ale Ppyra chyba co innego ma na myśli, tzn. Jeżeli wcześniej tam nie było przycisku sterowania klimą, to nie powinno też być kabla z podświetleniem. Tak na logikę - ktoś sobie dostawił panel i specjalnie ciągnął kabel, żeby się świecił przycisk? Czy w jednostrefowej na ekranie radia też są wyświetlane 2 temperatury?
Comment
-
w 1 strefowej wyświetlana jest 1 ramka z temperaturą (zadaną).
Niby tak jak mówisz, ale możliwe że była tam kostka niewykorzystana, i ją po prostu podpiął do panelu z 2 strefowego, czasem jest instalacja a nie ma odbiornika. Może ktoś widząc kostkę wsadził panel bo sądził że to zadziała. Stąd i podświetlanie, lub po prostu połączył 2 kable szeregowo i podpiła pod klawisz, i świeci. 12v do podświetlenia w panelu jest, (nie trzeba ciągnąć) więc można wszystko.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Panowie, zarówno jeden jak i drugi może mieć racje. Dla wykluczenia podstawowych problemów odczytałem błedy DTC z komputera metodą opisaną https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2444358.html. Jako, że pierwszy raz odczytywano błedy z tego samochodu odkąd go posiadam (dziś mija 2 lata) zdaję sobie sprawę, ze częśc z tych błedów mogła być juz dawno zarejestrowana i same nie znikły. Oto błedy, które odczytałem:
PA10 B1008 - UTRATA ŁĄCZNOŚCI MODUŁU MICU Z MODUŁEM WSKAŹNIKÓW (KOMUNIKAT A/T)
PA50 DTC B1155 - Utrata komunikacji modułu zestawu wskaźników z MICU (komunikat HLSW)
PA50 DTC B1156 - Utrata komunikacji modułu zestawu wskaźników z MICU (komunikat WIPSW)
PA50 DTC B1157 - Wysokie napięcie linii czujnika A/F (Czujnik 1)
PA50 DTC B1159 - Utrata komunikacji modułu zestawu wskaźników z MICU (komunikat DOORSW)
PA50 DTC B1160 - Utrata komunikacji modułu zestawu wskaźników z MICU (komunikat DRLOCKSW)
PA50 DTC B1188 - Utrata komunikacji modułu zestawu wskaźników z MICU (komunikat RM)
PA96 DTC B1905 - Utrata komunikacji modułu zdalnego sterowania zamkami/immobilizera z MICU (komunikat DRLOCKSW)
B1235 - (PA51) - Usterka dźwigni, klapki lub silnika regulacji mieszania powietrza po stronie kierowcy. To jest prawdopodobnie błąd, który powodował problemy przy nawiewie prawej strony samochodu (latem grzało, a zimą chłodzi - uważam, ze nawiewy wpuszczają powietrze z otoczenia po prawej stronie nie grzejąc je gdy ustawiam i adekwatnie nie chłodząc latem) Lewa strona - kierwocy chłodzi i grzeje prawidłowo - adekwatnie do temperatury nastawianej.
Reasumując. Prosiłbym o wyjaśnienie czym jest to MICU oraz gdzie znajdę (jak się dokopać) silnika regulacji mieszania powietrza opisanego w błędzie B1235 - (PA51).
Na wyświetlaczy na wprost kierowcy wyświetlają się dwie litery A i B. Doczytałem, ze to mogą wyć błędy :
"A Przerwa w obwodzie czujnika temperatury wnętrza
B Zwarcie w obwodzie czujnika temperatury wnętrza "
Czy zaznaczone na zdjęciu pola odpowiadają za te błedy?IMG_20181106_230132353.jpg
Comment
-
nie, no zaznaczone na wyświetlaczu to są liczniki km licznik A i licznik B. a pod nimi 165770 to licznik całkowity. To nie są kody błędów.
Ty nie kasujesz tych liczników A i B? .. Ustaw na A i przytrzymaj przycisk reset. tak samo zrób z B.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
myślę że powinieneś to potraktować jako incydent i nie grzebać w silniku bo i tak nic tam nie ugrzebiesz, komunikat o błędzie mógł pochodzić nawet od słabego akumulatora. Bebechy są dość schowane i upchane.
Witam wszystkich mam do was pytanie a mianowicie mam problem z nawiewem. Mowiąc krótko nie działa ani klima ani nawiew. Najpierw z nawiewu było słychać buczenie a póżniej zdechł totalnie . Macie może jakieś sugestia co mogła się popsuć?
tu widać silnik regulacji:
Kierownik Działu Diesla
Comment
-
a w tym temacie ktoś pisał.. właśnie to pisał że w ustawieniu (na wprost i nogi) [chyba] - dokładnie tak wieje i jest to normalne, w innych ustawianiach dmucha ciepłem, do ASO nie ma poco jechać.
Poszukaj tematów chyba 9 gen? ...no teraz nie przypomnę sobie ale wczoraj to czytałem jeden z forumowiczów to napisał.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Witam,
Czytałem o podobnych problemach jednak żaden z proponowanych nie rozwiązał mojego problemu. Dalej klimatyzacja po lewej stronie (kierowcy) działa prawidłowo, a po stronie pasażera nie (w zimie chłodzi, latem grzeje). Podczas Sterowania obiegiem powietrza wewnątrz/zewnątrz mam wrażenie, ze słyszę ten silniczek. Odnoszę wrażenie jednak, ze lewa strona mocniej dmucha, ale mogę się mylić
Poniżej umieszczam link do filmu z diagnostyki klimatyzacji:
1. Samodiagnoza modułu sterującego klimatem https://drive.google.com/open?id=1sX...OOdjT2CMTutkWR
2. Diagnoza sygnałów wejściowych czujników https://drive.google.com/open?id=1B4...1XDEBMYo_2UDYC
3. Błędy DTC w załaczniku IMG_20190413_131020806.jpg
. Sprawdziłem bezpieczniki (19 pod maska i 36 pod kierownicą) - są ok
Czy macie jeszcze jakieś pomysły w czym moze tkwic problem?Last edited by Ppyra; 13-04-2019, 17:19.
Comment
-
Odwiedziłem ostatnio serwis klimatyzacji. Zapytałem o usługę sprawdzenia / naprawy usterki związanej z klapką jednak Panowie nie poinformowali mnie, ze się tym nie zajmują. To już 3 serwis gdzie pytałem o próbę naprawy uszkodzonej klimatyzacji. Klimę nabiłem jednak efektów w zasadzie nie widać. Wcześniej chłodziła z lewej, z prawej grzała teraz mam wrażenie że dmucha też ciepłym powietrzem lewej strony. Przy 20 stopniach na zewnątrz ciężko jest wytrzymać w środku. Nie mam pomysłu jak dostać się do tego silniczka mieszalnika powietrza. Proszę o radę
Comment
Comment