Prawdopodobnie w tym tygodniu będę jechał na odgrzybianie to dopytam o wszelkie szczegóły. Nigdy nie miałem do czynienia z samochodami z klimą, więc jestem "zielony" w tym temacie...
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Klimatyzacja nie działa, nie chodzi - VIII gen
Collapse
X
-
za podłączenie maszyny biorą od 50-100zł w zakres technicznego przeglądu klimy nie wchodza takie rzeczy jak odgrzybianie, to się robi na osobnej maszynie.
Jeśli chodzi o sprawność techniczną klimy to powinieneś w usłudze otrzymać:
- podłączenie do maszyny 50-100zł.
- sprawdzenie szczelności klimy (próżnia 20min i wynik szczelności) - jeśli pozytywny to dalej:
- napełnienie czynnikiem 100g czynnika 8-10zł.
- napełnienie olejem 20g - 20zł.
- napełnienie "kontrastem" środek widoczny w miejscach nieszczelności / przy świetle UV i spec okularach, 40zł.
Generalnie jeśli uciekł czynnik i nie wiadomo co jest powodem - to pierwsza rzecz to załadowanie kontrastu, druga rzecz to napełnienie klimy a nie odwrotnie.
Do tego oględziny całej instalacji bo jak widać takie coś jak tu: https://www.civicforum.pl/showthread...9-klimatyzacji to w ogóle nie ma sensu nic dobijać tylko najpierw naprawić usterki.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Pierwszy problem, i chyba najważniejszy rozwiązany. Mianowicie zmieniłem serwis. Po napełnieniu dalej jest lipa, najpierw leci przyjemne chłodne powietrze, potem zamienia się na żar i w aucie jest tragedia.
Pojechałem jeszcze raz... facet stwierdził, że musiałbym przyjechać z problemem bo nie wie co jest konkretnie przyczyną. Pojechałem do innego... pokazałem mu wydruk z maszyny to powiedział od razu, że zostałem oszukany. Całość trwała 14 minut, gdzie nawet człowiek nie dał środka UV. Na jutro umówiłem się w innym serwisie i na początek spuści cały czynnik, zrobi tą próżnię, osuszy (o czym tamten nawet nie wspomniał), wpuści ponownie, tym razem z czynnikiem UV, zostawi samochód na placu na około godzinę i sprawdzi szczelność. Sam serwisant podejrzewa, że może być coś nie tak z osuszarką, nie wyklucza również chłodnicy. :/ Mówi, że przy dodaniu gazu, jest spadek ciśnienia lecz układ nie chce jakby wydmuchać tego całego powietrza, jakby gdzieś był zatkany.
Może nie do końca piszę 1:1 jak mówił, jak wspomniałem, nie do końca mam na ten temat jakieś pojęcie, ale będzie to coś na zasadzie tego co wyżej napisał @rambo7...
Mam nadzieje, że tym razem dojdziemy do tego co jest nie tak. :/
Comment
-
miałem wyrzuty sumienia że być może zbyt dosadnie napisałem wyżej, ale dobrze że wyciągnąłeś odpowiednie wnioski.
Dobrze że zmieniłeś serwis, warto na forum pytać co i jak powinno być zrobione, ewentualnie w serwisie pytać co wchodzi w zakres prac.
Widzę że gość do którego tym razem poszedłeś jest kumaty, jeśli stwierdził że układ się "przytyka" nie ma obiegu i podejrzewa o to osuszacz - to widać że logicznie myśli i ma doświadczenie. Osuszacz nie lubi powietrza atmosferycznego a takie dostaje się do układu po rozprężeniu (ucieczce czynnika). W powietrzu jest wilgoć a wilgoć - (X %)-woda jest zabójstwem osuszacza. Ktoś nie poradził sobie z naprawą lub ją olał bo ...dobijać czynnika co tydzień to za duże koszty, no to sprzedał auto - zamiast usunąć nieszczelność - po prostu użytkownik może to zrobił z premedytacją lub z niewiedzy jakie są konsekwencje przebywania powietrza w ukłądzie (powietrze zawsze zawiera H2O) jeśli się taki stan utrzymuje długo i nic z tym nie robi - klimę w całości szlag trafi po prostu wiele elementów będzie do wymiany jak osuszacz i sprężarka od razu lub po jakimś czasie - szlag ją trafi.
Kolejną rzeczą są sprawne elementy całego układu: chłodnica pod kątem uszkodzeń mechanicznych (kamieni) jak pokazałem w linku, sprężarka pracująca bez oleju z małą ilością czynnika, oraz układ pracujący z nadmierną ilością czynnika. Często tacy fachowcy (jak byłeś wcześniej) dobijają układ ponad zalecaną ilość i układ ma tendencję do zatykania się.
Widać żę klimatyzacja była traktowana po macoszemu, długo nie była utrzymywana w odpowiedniej formie technicznej.
Trudno powiedzieć co tam jest grane w układzie, ale podejście mechanika jest właściwe i powinien dojść gdzie jest problem?
Dla skomentowania powyższego dodam że (jak pokazują przypadki forum) jest sporo przypadków usterek kompresora klimy, moim zdaniem związane jest to z tym że układ zarządzania klimatem jest przez fabrykę zaprojektowany zbyt "kosmicznie" - normalny użytkownik a często i po studiach ma problem ze zrozumieniem instrukcji obsługi w zakresie obsługi klimy - czytałeś?... sam dla siebie pisał to ten, co to pisał
.
Zasada praca układu zarządzanego Panelem klimy jest również dyskusyjny i to rodzi właśnie kłopoty, dlaczego?
Moim zdaniem automatyka układu sterowania jest "przerośnięta" mówi się potocznie że: "teraz to się z ustawieniem A/C jeździ cały czas przez cały rok, mam ustawione AUTO i klima sama wie kiedy się włączyć" - moim zdaniem to jest niewłaściwe podejście i to prowadzi do usterek.
Przeciętny użytkownik przecież nie sprawdza co 3mce stanu napełnienia czynnikiem układu A/C nie sprawdza czy chłodnica jest wypiaskowana, więc jeśli ma cały czas ustawione A/C na AUTO to nieświadomie demoluje: sprężarkę bo ta pracuje trzeba, czy nie trzeba, system ją załącza, wyłącza kiedy mu pasuje, jak jest mało czynnika i oleju w układzie to dopiero na wiosnę czujemy że chłodek nie leci ...a sprężarka napieprzała przez pół roku w trybie loteryjnym - po co?
Wydaje się zatem że coś te sprężarki w VIII gen siadają za często, czemu? - no nie dlatego że są falernie zrobione przez fabrykę a dlatego że ma przepracowaną zdecydowanie większą liczbę godzin niż sprężarka np w VII czy w VI gen - tam się układ załącza tylko wtedy gdy jest to potrzebne. W VIII (UFO) w nastawieniu na AUTO napieprza poza kontrolą użytkownika bo....jest użytkownik wygodny
, niech sie automat martwi bo po to on jest
...no oczywiście
no i dlatego taka sprężarka wytrzymuje 3-4 razy krócej niż starsze modele
, pracując często w bardzo trudnych warunkach - które nie zapewniają jej odpowiednich warunków, mała ilość czynnika, mała ilość oleju, praca non stop gdy brakuje czynnika - przegrzewanie się sprężarki aż następuje kaplica.
Widać to po tym że przegrzewają się przekaźniki, wyją łożyska wentylatorów chłodnicy, sprężarki wyją lub padają sprzęgła lub puszczają czynnik, z powodu nieszczelności koroduje od wenątrz do tego wypiaskowana chłodnica (skraplacz) wciąganie przez cały czas pracy w AUTO w układ powietrza dorzyna osuszacz = kłopoty całego układu = wydatki + problemy mechaników bo nie wiedzą czego się wziąć ? bo klient najlepiej chciałby by za 50 zł naprawić wszystko
Tak się nie dataki układ w UFO gdy pracował przez 5 lat w AUTO jest tak dorżnięty jak po 12 latach w VII gen. to słychać jak się stoi obok takiego auta ...aż tam wszystko jęczy z przemęczenia
.
To nie koniec, przychodzi jesień i słota i się zaczyna kolejny problem parowania szyb i wnętrza. Jak mówię pozycja AUTO jest wygodna, ale trzeba sobie zdawać sprawę konsekwencji - nie ma nic z darmo.
Ja zalecam poczytać wątki na temat prawidłowej pracy klimatyzacji w UFO dowiedzieć co się dzieje kiedy się ustawi manual , AUTO, itd i samemu przemyśleć sposób nastawiania wg własnego uznania.Last edited by rambo7; 24-07-2015, 11:07.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Właśnie odebrałem samochód z serwisu. Cóż... jest lepiej. Znaczenie. Klimatyzacja jest niedrożna, możliwe, że to się wszystko ustabilizuje w trasie. Ciśnienia są trochę za niskie. Wszystko na razie działa jak należy, temperatura jaka wylatuje z nawiewu to około 5-6", w porywach do 3. W samochodzie jest chłodno i przyjemnie. Serwisant zalecił wymianę osuszacza, obowiązkowo. Dodatkowo chłodnica też jest w kiepskim stanie. Może ona polecieć jeszcze rok, a może strzelić zaraz, dlatego warto już się przymierzać do wymiany. Rura z klimatyzatora pod maską w końcu jest ZIMNA, nie chłodna czy lekko-ciepła, lekko-zimna. Porządny serwis klimy w miarę załagodził sprawę. Prawdopodobnie zdecyduję się na wymianę chłodnicy, w komplecie z osuszaczem. Za około miesiąc-dwa czeka mnie wymiana oleju i filtrów, więc wszystko zrobię "za jednym zamachem".
Za tydzień zalecono kontrolę w serwisie w celu sprawdzenia ciśnień.
Comment
-
Zamieszczone przez d3zet Zobacz postaPrawdopodobnie zdecyduję się na wymianę chłodnicy, w komplecie z osuszaczem.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Trochę nie w temacie, wczoraj na trasie miałem miałem dziwną sytuację, przycisnąłem na 4 biegu pod górkę do 5 tys. obrotów i nagle przestała klimatyzacja działać... Odstawiłem samochód na 10 minut, odpalam i klimatyzacja działa. Na dworze było około 30 stopni.
Był to jednorazowy wybryk klimatyzacji, czy zanosi się na coś większego??
Comment
-
trudno jednoznacznie odpowiedzieć, trzeba by powtórzyć te sytuację kilka razy. Zakręcenie silnikiem benzynowym do 5tys obr/.min to nie jest nic szczególnego, na pewno nie jest to jakaś anomalna sytuacja to normalne obroty przy wyprzedzaniu. Na tym etapie pozostaje prowokowanie takiej sytuacji i obserwacja czy problem się powtórzy.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
.... aaa ok, ale co do zasady to i tak 4000 to nie to co 6800obr/min, więc tym bardziej to nic szczególnego. Nie słyszałem o systemie który "przewiduje odcięcie klimy" po dojściu do prawie max obrotów silnika. Musisz to potestować.
Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez rderbis Zobacz postaTrochę nie w temacie, wczoraj na trasie miałem miałem dziwną sytuację, przycisnąłem na 4 biegu pod górkę do 5 tys. obrotów i nagle przestała klimatyzacja działać... Odstawiłem samochód na 10 minut, odpalam i klimatyzacja działa. Na dworze było około 30 stopni.............................C I V I C
.. generacje . wersje usportowione ..silniki
.
.
Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO
Comment
-
A propos działania/nie działania klimatyzacji, to niedawno miałem przygodę z przekaźnikiem sprężarki.
Z klimy najpierw zaczęło wiać letnim powietrzem a potem to już buchało gorącem (na zewnątrz było ze 30 stopni). Na szczęście kiedyś jak klima nie do końca chłodziła kupiłem sobie przekaźnik który do tego czasu robił za rezerwę - wtedy przyczyną była zbyt duża szczelina na sprzęgle sprężarki. Po wymianie przekaźnika znowu wszystko zaczęło działać.
Pisze ten post po to, żeby zachęcić tych którzy mają auta z większym przebiegiem i orginalnym przekaźnikiem, żeby do kompletu żarówek/bezpieczników w schowku dorzucić sobie jeszcze taki przekaźniczek.
Nie bawiłem się w żadne drogie orginały bo w sumie okazało się, że tańszy zamiennik doskonale daje sobie rady. A to czy na długo dopiero się okaże
Comment
-
Przetestowalem czy klime odlacza przy wysokich obrotach. Moim zdaniem jednak nie. Co mi sie wydawalo to raczej charakterystyka silnika.............................C I V I C
.. generacje . wersje usportowione ..silniki
.
.
Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO
Comment
-
Zamieszczone przez Hayabusa Zobacz postaWczoraj byłem na serwisie klimatyzacji.
Ostatni raż klima była nabita dwa lata temu, dziś brakowało 60 g czynnika.
Comment
Comment