Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sterowanie klimatyzacją

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

czy zwykły mpowietrzem od mechanika idzie to przepchać?

Comment

masz na myśli sprężarkę powietrza? ok, da się ale od góry - od str. parowacza będzie to kłopotliwe. Najlepiej od spodu/podwozia, odnajdź rurkę spustową skroplin wody z grodzi silnika i tam wsadź(cie) dyszę sprężarki powietrza.
      Kierownik Działu Diesla

Comment

Wetnę się odrobinę w dyskusję. Wymieniłem 3 dni temu filtr kabinowy i dzisiaj była pierwsza okazja do testu odparowywania. Niestety, ale mimo wszystko nie udało mi się utrzymać przejrzystej szyby bez korzystania z klimatyzacji. Nawet ustawiając nawiew na szybę (nie za pomocą Mode tylko tego drugiego przycisku) przy AC OFF i 20st, szyba po kilku minutach robiła się "mleczna" (w stopniu raczej niskim, nie utrudniało to jazdy, jednak sama świadomość jest uciążliwa). Oczywiście z AC ON wszystko jest ok.

Może źle ustawiam cały system, w starym Punto, którym jeździłem wystarczyło zwiększyć nawiew i ew. podnieść temperaturę. W Hani zauważyłem, że ustawienie Hi i mocnego nawiewu tylko na szybę powodowało raczej efekt odwrotny do zamierzonego.

Jak to właściwie powinno działać wzorcowo? Potrzebuję przy deszczowej pogodzie włączać na stałe nawiew na szybę czy powinno wystarczyć wybranie trybu "nogi + szyba" przy AC OFF?

Comment

Zamieszczone przez Banzaj Zobacz posta
          Jak to właściwie powinno działać wzorcowo? (...) przy deszczowej pogodzie
          niestety, przy obecnych warunkach atmosferycznych (leje w całej Polsce) bez załączonej klimy A/C nic nie zrobisz. Może pomóc (przy A/C OFF) uchylenie okien, ale deszcz leci do środka i jest jeszcze gorzej bo więcej wilgoci. Punto nie było/ nie jest tak szczelne jak UFO. Włącz A/C i nie ma co się męczyć, to raczej niebezpieczne jeździć gdy przez szyby nic nie widać lub widać słabo. Filtr nowy tu nawet nie poradzi, po prostu warunki są, jakie są.
          Kierownik Działu Diesla

Comment

Ok, dzięki wielkie, Nie będę kopał się z koniem, skoro tak to zasadniczo działa to się dostosuje. Spodziewałem się po prostu innego zachowania po przesiądnięciu się do Hondy, ale jeżeli standardem jest używanie klimatyzacji w trakcie deszczu to wszystko jest ok.

Comment

Zamieszczone przez Banzaj Zobacz posta
              ale jeżeli standardem jest używanie klimatyzacji w trakcie deszczu to wszystko jest ok.
              tak właśnie jest, ale jeszcze weź pod uwagę (w obecnej chwili) czynnikiem potęgującym parowanie jest wilgoć w powietrzu, mamy tzw. "parówkę" to że poopadało to jedno, do tego parowanie ciepłej wody to tak jak byś jeździł w saunie. Nie ma siły wciągasz saunę do kabiny, klime musisz załączyć.
              Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
              X