Co do parowania, to sprawdź filtr kabinowy. Może pora na wymianę.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Sterowanie klimatyzacją
Collapse
X
-
No jak od klimy Ci nie odparowywuje szyba, to jest coś nie tak. U mnie po wymianie od razu łatwiej odparowywało bez użycia klimy. Czasem nawet przedmuchanie filtra daj efekty, ale ja wolę wymienić na nowy + odgrzybianie klimy po wymianie
Comment
-
Zamieszczone przez Banzaj Zobacz postaFiltr powodowałby, że potrzebuję ustawiać mocniejszy nawiew na szybę?
Zamieszczone przez Banzaj Zobacz postaFajną rzeczą jest tryb pół-automatyczny, wciskam AC-OFF, system zaczyna sobie sam dobierać siłę nawiewu i kierunek, przestaje też dostarczać chłodziwo. Wszystko spoko, temp. się trzyma ale powietrze jak dla mnie jest jakby "duszne"/"ciężkie", nie ma poczucia tej świeżości co przy klimie.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez ti247 Zobacz postaNo jak od klimy Ci nie odparowywuje szyba, to jest coś nie tak. U mnie po wymianie od razu łatwiej odparowywało bez użycia klimy. Czasem nawet przedmuchanie filtra daj efekty, ale ja wolę wymienić na nowy + odgrzybianie klimy po wymianie
Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka
Comment
-
Wiem, że to głupio zabrzmi, ale nawiew na szybę w celu odparowania masz ustawiony na obieg zewnętrzny czy wewnętrzny?
Ogólnie dziwna sprawa, bo u mnie wystarczy, że klima pochodzi 10sekund i szyba odparowana.
Co do tego akumulatora, to może było tak, że po zastosowaniu pianki, gdy klima miała trochę popracować, może miałeś wyłączony silnik, ale AC ustawione na ON i to Ci rozładowało akumulator. Właściwie chyba tylko takie rozwiązanie widzę.
Comment
-
Obieg mam ustawiony na zewnętrzny. Potem szyby zostają odparowywane, ale nie do końca, szczególnie na tych bocznych. Tak miałem wyłączony silnik, tak zalecał producent tego specyfiku. I nic nie było w tym czasie ustawiane. Po prostu miałem odczekać 5 minut i dopiero wtedy włączyć dmuchawe. Ale nie mogłem tego uczynić, bo aku już umarł... A co z tym osuszaczem? Zawsze mogę wymienić to chyba nic nie zaszkodzi?
Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka
Comment
-
Zamieszczone przez TheMarius1986 Zobacz postaw miejscu gdzie jest numer vin zbiera się woda w postaci kropelek. A może wymiana filtra osuszacza by pomogła żeby tak te szyby nie parowały?
Woda w postaci kropelek to normalna i fizycznie naturalna sytuacja gdzie różnica potencjału temperatur dwóch ośrodków jest różna i przekracza ona granice tzw. punktu rosy. Taka sama sytuacja dzieje się na ściankach twojej lodówki w domu, więc czemu nie wymieniasz filtra osuszacza?.
Filtr osuszacza? masz na myśli osuszacz tę cylindryczną część w instalacji obiegu klimatyzacji? - to zamknięty odrębny obszar szczelny i całkowicie niezależny od warunków zewnętrznych.
To co się skrapla na szybie to dokładnie ta sama skroplona para wodna która skrapla się na parowaczu w obudowie nagrzewnicy. To że ona się znalazła na szybie świadczy o tym że masz dużą "nad wydajność" chłodzenia i skropliny przedostały się kanałami wentylacyjnymi od parowacza aż po szybę - na szybę. Sama szyba jak zawsze ma inną temperaturę zazwyczaj niższą i to sprzyja skraplaniu się H2o. Tak samo można zauważyć że w zimę mamy na polu np +3stC a tylko szyba czasem jest zamrożona - trzeba ją drapać a reszta karoserii w skroplinach wody.
Zamieszczone przez TheMarius1986 Zobacz postaCzy ta zalegająca pianka w tym czasie mogła coś zablokować w układzie i czy ma to związek z obecną sytuacją?
Zamieszczone przez TheMarius1986 Zobacz postaZero reakcji na desce rozdzielczej. Dopiero po wymianie akumulatora (po ok. 2 dniach) wszystko wróciło do normy.
Powtarzam się zawsze lepiej 2 -3 razy w roku wymienić filtr klimatyzacji niż wydawać kasę na środki grzybobójcze i całą operację czyszczenia kanałów po których nadal śmierdzi.
Zapobieganie taniej i skuteczniej wychodzi niż wszelkiego rodzaju odgrzybianie nieserwisowanej części kanałów wentylacyjnych.
Zamieszczone przez TheMarius1986 Zobacz postaszyby zostają odparowywane, ale nie do końca, szczególnie na tych bocznych.
Zamieszczone przez TheMarius1986 Zobacz postaTak miałem wyłączony silnik, tak zalecał producent tego specyfiku. I nic nie było w tym czasie ustawiane. Po prostu miałem odczekać 5 minut i dopiero wtedy włączyć dmuchawe. Ale nie mogłem tego uczynić, bo aku już umarł...
Zamieszczone przez TheMarius1986 Zobacz postaA co z tym osuszaczem? Zawsze mogę wymienić to chyba nic nie zaszkodzi?
odpowiedź zawarłem wyżej. Może nie zaszkodzi ... ale na pewno nie pomoże, pomysł całkowicie bez sensu.
Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postaFiltr osuszacza? masz na myśli osuszacz tę cylindryczną część w instalacji obiegu klimatyzacji?
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postaPytanie inne kiedy ostatnio wietrzyłeś całę wnętrze samochodu? czy nie jest tak że lata jest non stop zamknięte a klima chodzi? wsiadanie - wysianie to jedyny moment gdy jest wnętrze wietrzone ?
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postaniewykluczone że zrobiłeś jakieś zwarcie.
Dzięki za udzielone odpowiedzi!
Comment
-
Zamieszczone przez TheMarius1986 Zobacz postaTo jest taki podłużny aluminiowy filtr, który jak się nie mylę znajduję się obok chłodnicy
Zauważ że ten osuszacz, ma na wieczku szklane "oczko" - te oczko to wizjer pozwalający stwierdzić poziom zawilgocenia obiegu czynnika chłodzącego krążącego w rurkach. Jak tam się zaczną pojawiać bąbelki powietrza - w postaci piany - (taka pianka, pienienie się jak w wannie) to świadczy że układ wciągnął w obieg H2O i wtedy wymiana takiego osuszacza ma sens inaczej jeśli się nie pieni, nie ma sensu.
Zamieszczone przez TheMarius1986 Zobacz postaNajczęściej auto jest wietrzone podczas sprzątania (przynajmniej raz w miesiącu, 1-2 godz., miesiąc (30 dni) ma 720godzin, z tego 2 godz to wietrzenie czyli jest to czasowo ułamek %. Warto częściej, szczególnie gdy jeździ się samemu co nie przeszkadza innym podróżującym, otwierać / uchylać okno a A/C ustawiać w tryb OFF.
Zamieszczone przez TheMarius1986 Zobacz postale to chyba takie tylko chwilowe.Last edited by rambo7; 16-06-2016, 13:27.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Niedawno kleiłem podszybie.
Ostatnio przyjechałem z trasy gdzie ostro padał deszcz.
W miejscu gdzie znajdują się nogi pasażera wiozłem tuner sat.
Po przyjeździe był on zamoknięty.
Okazało się że woda wypływała z filtra kabinowego.
Jak myślicie którędy się tam dostała?
Podszybie czy wydostawanie się skroplin pod samochodem?
To ostatnie chyba nie bo często na parkingu widzę wodę pod samochodem.Last edited by irlandczyk007; 08-07-2016, 15:17.
Comment
-
Sprawdził bym jednak drożność tego spustu, to że leci z niego woda pod samochodem (jak powinna) nie oznacza że jest w pełni wydajny.Front IC by FMIC, CG Motorsport Exclusive 8 Paddle Clutch Kit, CG Motorsport SMF kit, DPF out, front BBK K-Sport floating discs 330mm x8, rear BBK ARTMotorSport 280mm, Eibach Pro-Kit -25mm, Short Shifter, Poliuretany w zawieszeniu, forged wheels SSR-Type-C 17", a reszta to pierdoły
Comment
-
Juz tam mechnaik zaglądał.
W pewnym momencie już nic dalej nie da sie wepchać.
Tam jest jakiś opór
Ewentualnie czym to przepchać?Drutem? Czy wystarczy sprężonym powietrzem u mechanika?
Przypomniałem sobie o tym że próbowałem tam wsadzić sondę podczas czyszczenia klimatyzacji.Preparat wurthz.
Dokładnie jak wyzej poszła do pewnego momentu a dalej już poczułem opórLast edited by irlandczyk007; 08-07-2016, 15:53.
Comment
-
ten opór wynika z zagięcia rurki spustowej, musisz mieć jakiś "przetykacz penetrator" ale nie możesz tam pchać na siłę jakiegoś prostego drutu, bo uszkodzisz rurkę spustową. Jak chcesz czymś przetykać to musi to mieć możliwość możliwość penetrowania ciasnych zagiętych w 90st gumowych rurek.Kierownik Działu Diesla
Comment
Comment