Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wskaźnik poziomu paliwa w VIIIgen - Błędy, zawieszanie

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Wskaźnik poziomu paliwa w VIIIgen - Błędy, zawieszanie

Moja Hania skończyła właśnie 10 miesięcy. Po zatankowaniu do pełna , przejechałem jakieś 230 km, a wskażnik paliwa obniżył się minimalnie. ( może o 2 kreski). Komputer pokazuje, że do następnego tankowania mogę przejechać jeszcze 570 km. Czyli na jednym baku ok 800 km. ( Nic tylko cieszyć się ).
    Ale niestety w to nie uwierzę. Zawsze po ok 250 km miałem wskazówkę już na połowie.
    Może ktoś w Was miał podobny przypadek?. Czy można coś zrobić samemu, czy trzeba jechać do serwisu.
    Silnik 1.8 5-cio drzwiowa Executive. Benzyna oczywiście.
    Pozdrawiam Wszystkich
    Last edited by Alix; 26-08-2013, 22:47.

omg to jedz dalej, jak sie okaze ze cos jest nie tak i sie komp zawiesil to bedziesz jechal do serwisu, a na teraz podejrzewam ze za chwile sie komputer zaktualizuje i im blizej rezerwy tym mniej bedzie km, przeciez to normalne?

ja rozumiem jakby Ci sie rezerwa swiecila, a komp pokazywal jeszcze 500 km do tankowania, ale nawet u mnie bez kompa wskazowka rusza dopiero jak walne 200km...
    sigpic

Comment

Chyba nie do końca mnie zrozumiałeś,
      Jeżdżę tym autem już 10 m-cy (prawie 18000km) i do tej pory po przejechaniu takiego dystansu ( ok 230 km ) wskazówka była gdzieś w połowie , a komputer pokazywał, że przejadę jeszcze ok 300-350 km.
      Więc jak widać coś jest nie tak.

Comment

no to moze nadzwyczaj ekonomicznie jezdziles? komp ma to do siebie, ze pokazuje dystans w zal od sposobu jazdy. oczywiscie ze w zwiazku z tym czasem moze glupiec.

ja na Twoim miejscu bym pojezdzil do konca baku, bo co bedziemy dzisiaj radzic jak potem sei okaze, ze w miare uplywu benzyny komp jednak postanowil pokazywac normalna wartosc. mialem taki sam problem jak ty w corolli, pugu 307, 308, aurisie i avensisie i tez czasem podawaly wartosci z dupy; np swiecila mi sie rezerwa a 307 pokazywalo jeszcze 250km do tankowania; po 10 min juz bylo 37km

uzbroj sie w cierpliwosc, a jak dalej bedzie dupa to ASO i po sprawie, 10 mcy to zdaje sie jeszcze gwarancja.
        sigpic

Comment

A jakie Ci pokazał średnie spalanie na tym dystansie? Jeżeli takie jak zwykle to może rzeczywiście coś się dziać - natomiast jeżeli udało Ci się pojechać ekonomicznie a teraz depniesz to przychylam się do przedmówcy - wkrótce wszystko wróci do normy. Mi w trasie przy spokojnej jezdzie pokazuje spalanie na poziomie ok 6l a jak tylko zaczynam śmigać po miescie to wzrasta znacznie i dystans pozostały do tankowania topnieje w oczach

Comment

Średnie spalanie pokazuje tak jak zwykle . Czyli ok 8,3 l

Comment

Twoje auto przecież jest na gwarancji - o ile dobrze rozumiem to co piszesz, Moim zdaniem powinieneś pojechać do serwisu i ich obowiazkiem jest rozwiązać Twój problem, bo co tu gdybać. Mam tylko prośbę jak już ustalisz co się stało daj znać.
              Mam nadzieję, że to nic poważnego. Powodzenia

Comment

Zamieszczone przez jawi Zobacz posta
                Komputer pokazuje, że do następnego tankowania mogę przejechać jeszcze 570 km.
                Prawdę mówiąc nie zwracałbym na Twoim miejscu uwagi na ten wskaźnik. Mam wrażenie, że on wylicza ten dystans z chwilowego spalania. Miałem juz kilkakrotnie absurdalne wskazania. Zasadniczo korzystam tylko ze średniego spalania w połączeniu z głównym wskaźnikiem paliwa i to mi wystarcza. Przykładowo mając do przejechania do stacji dystans 0 według mojej Hondy, w baku miałem jeszcze 5 litrów paliwa.
                h16v
                Civic i-CTDi
                średnie spalanie

Comment

Prawdę mówiąc nie zwracałbym na Twoim miejscu uwagi na ten wskaźnik
                  Na ten wskażnik nigdy nie zwracam uwagi, ale przecież napisałem, że wskazówka poziomu paliwa praktycznie prawie się nie obniżyła. A powinna być w połowie skali.
                  A to jest już niepokojące.

Comment

Podjedź na stację benzynową i zatankuj do pełna - zobaczysz ile wejdzie. Jeśli (za) dużo, a w dalszym ciągu według wskaźnika ci nie ubywa, to jedź do ASO.

Comment

m oże twoja hondzina po prostu zaczęła być ekonomiczna

Comment

powtarzam przejedz ten bak i bedziesz wiedzial czy cos jest nie tak.
                        sigpic

Comment

Informuję wszystkich, że po następnym tankowaniu wszystko wróciło do normy. Przynajmniej tak to na razie wygląda.

Comment

Nie działający wskaźnik paliwa (Kod błędu B1175)

Witam

Zwracam się do Was z prośbą o pomoc.
                            Dziś, po zatankowaniu samochodu, wskaźnik paliwa ani drgnął. Przed wjazdem na stację kontrolka wskazywała 40km do kolejnego tankowania. Jak wielkie było moje zdziwienie, gdy po opuszczeniu stacji zauważyłem, że nic się nie zmieniło. Zdziwiony wróciłem na stację i poprosiłem o sprawdzenie dystrybutora. Okazało się, że wszystko z nim ok. Zatankowałem więc dla upewnienia się jeszcze raz, potem na innej stacji po raz trzeci (jaki człowiek jest naiwny) i niestety sytuacja się nie zmieniła.
                            Paliwa wg wskaźnika cały czas ubywa. Jeździłem tak długo, aż kontrolka pokazała 0km (choć z tego co czytam na forum nie jest to żaden wyznacznik poziomu paliwa w baku).

Sytuacja ta jest dla mnie o tyle kłopotliwa, iż w niedzielę wyjeżdżam na wakacje. Czy ktokolwiek z Was miał może podobna sytuację? Jeśli tak, proszę Was bardzo o pomoc. Czym może być to spowodowane? Zawieszony pływak, elektryka? Czy taka naprawa jest bardzo czasochłonna? Jestem trochę w sytuacji bez wyjścia i muszę to naprawić jutro.

wszystkim z góry dziękuję za pomoc
                            pozdrawiam
                            Kuba

Comment

Trudno powiedzieć co z tym zrobić.
                              Nie wiem czy to pomoże ale proponuję zatankować powyżej połowy zbiornika i przejechać szybko po progach zwalniających, parę szybszych zakrętów, szybkich przyspieszeń i hamowań tak żeby zakołysało autem. Jak paliwo pochlupocze w zbiorniku to może być szansa, że wiszący pływak się odklei.

Kolejna sprawa to spróbuj zrobić test diagnostyczny wskaźników, zobaczysz wtedy czy wskazówka działa.
                              W wer. UFO robi się to tak:

1. Przekręcić kluczyk w stacyjce w pozycję 0,
                              2. Nacisnąć i cały czas trzymać wciśnięty przycisk Sel/Reset na kierownicy;
                              - włączyć światła,
                              - przekręcić kluczyk do pozycji II
                              - w ciągu 5 sekund:
                              -- wyłączyć światła,
                              -- włączyć światła,
                              -- wyłączyć światła,
                              3. W ciągu 5 sekund:
                              - zwolnić przycisk Sel/Reset
                              - nacisnąć i zwolnić 3 razy przycisk Sel/Reset
                              GOTOWE
                              Żeby zakończyć, należy przekręcić kluczyk w stacyjce w pozycję 0.

Jeżeli jest to wina komputera, to czasem w tym aucie lekarstwem na komputer jest odpięcie akumulatora. Odepnij go na godzinkę potem sprawdź. Jedyne straty to skasowana godzina i czasem stacje w radiu.
                              Last edited by TRAFO; 15-08-2011, 15:08.

Comment

Working...
                              X