Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wskaźnik poziomu paliwa w VIIIgen - Błędy, zawieszanie

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Małe pytanie odnośnie testu diagnostycznego.
    Widzę, że kilkakrotnie wymieniasz włączanie lub wyłączanie świateł. Czy jeżeli mam ustawione automatyczne włączanie się świateł, ten test mimo wszystko spełni swoją funkcję?

wielkie dzięki za odpowiedź
    pozdrawiam
    Kuba

Comment

Tego nie wiem.
      Proponuję przełączyć wyłącznik światła na OFF i od tego zacząć test.
      Wystarczy włączenie świateł pozycyjnych, nie ma potrzeba włączać reflektorów...

PS
      Trochę z innej beczki. Jak masz starsze autko tzn min. 4 lata i jeszcze orginalny akumulator to na wyjazd weź ze sobą kable rozruchowe.
      Mnie w zeszłym tygodniu się posypał, na szczęście miałem kable i dobrzy ludzie pomogli
      Last edited by TRAFO; 13-08-2011, 10:54.

Comment

Podstawowe pytanie do tego problemu - za jaką kwotę zatankowałeś ?

Comment

nie wiem czy do dobry trop ale...
          zawsze gdy dolewam sobie paliwo z kanisterka to mam podobny przypadek.
          podejrzewam ze w hani jest jakis czujnik, który wyłapuje ze sie tankuje.
          w tym moim kanisterku wlew paliwa jest krótki i podejrzewam ze nie siega do tego czujnika.
          operacja wyglada nastepujaco
          1.widze ze mam mało paliwa, a wole żeby nie zassało brudów, czy jak kto woli zeby przed cpn sie nie zatrzymać
          2.nalewam 5l do kanisterka
          3.nalewam do hani z kanisterka
          4.odpalam, wskazowka ani drgnela
          5.nalewam na stacji jeszcze np 10l
          6.odpalam,wskazowka pokazuje ze nalane 15l (oczywiscie wiem ze 15 doswiadczalnie)

moze u Ciebie cos z tym czujnikiem...

Comment

To nie czujnik. Tylko sam pływak nie wykrywa tak małej zmiany (czytaj, że możesz stać na górce, z górki). Tak samo jest jak się doleje na stacji za kwotę 20 zł to też nie wykrywa

Comment

Witam,
              mam pytania do Kuby. Czy udało Ci się samodzielnie usunąć usterkę wskaźnika paliwa? Mam dokładnie ten sam przypadek gdzie po zatankowaniu mojej Hondy wskaźnik nie drgną, a komputer pokazuje że mogę jeszcze przejechać 0 km.
              Pozdrawiam

Comment

Zamieszczone przez Żyfcia Zobacz posta
                Witam,
                mam pytania do Kuby. Czy udało Ci się samodzielnie usunąć usterkę wskaźnika paliwa? Mam dokładnie ten sam przypadek gdzie po zatankowaniu mojej Hondy wskaźnik nie drgną, a komputer pokazuje że mogę jeszcze przejechać 0 km.
                Pozdrawiam
                Cześć Żyfcia
                Tak, udało mi się usunąć usterkę. Tak jak forumowicze doradzali, zatankowałem auto do pełna, co widocznie odblokowało pływak. Bogu dzięki, bo następnego dnia wyjeżdżałem do Chorwacji
                Auto też podłączałem pod komputer. Nie znaleziono jednak żadnej usterki w elektryce. Dlatego proponuję zatankować przynajmniej 3/4 baku (a najlepiej do pełna) i zobaczyć czy wskaźnik ruszy.

pozdrawiam
                Kuba

Comment

W poście Ciekawy trick https://www.civicforum.pl/showthread...wy-trick/page4 kolega forumowicz Paluch zamieścił piękna ilustrację - filmik test wskaźników deski rozdzielczej, wcześniejsze wpisy tego Posta zawierają instrukcję jak to sie robi!

"Na dowód proszę to:

sam nakręcałem"

Warto spróbować przetestować czy to wskaźnik paliwa (wskazówka) nie działa czy sie po prostu zawiesił.
                  Trików jest ci więcej w tym poście bo zaczęło się od wspomagania na które podano bezpośrednio napięcie akumulatora i spokojnie da się kręcić.
                  Kierownik Działu Diesla

Comment

Witam.
                    Udało się .
                    Wprawdzie po pierwszym tankowaniu do pełna wskaźnik ani drgną i umówiłam się na poniedziałek w ASO. Jednak dziś dałam mu drugą szansę i po ponownym zatankowaniu do pełna udało się. Wszystko wróciło do normy.
                    Bardzo dziękuję za pomoc.
                    Pozdrawiam Beata

Comment

Zepsuty wskaźnik paliwa?

Witam mam taki problem że prawie cały czas wskaźnik paliwa pokazuje mi zero i świeci się kontrolka.. czasem wskoczy na prawidłowy poziom paliwa ale tylko czasem,. paliwa jest dużo a pokazuje zero... może to coś ma wspólnego z gazem, tzn że auto jeździ na gazie a nie na benie?

BO mój kolega ma też ufo z gazem i ma taki sam problem.... proszę o pomoc

Comment

Temat znany i dotyczy 1.8 - komputer nie patrzy co spala bo - w wielkim skrócie - działa na zasadzie przepływu paliwa bez względu na to czy to benzyna czy LPG. Wskaźnik pokazuje prawdę jeżeli zbiornik benzyny jest zatankowany powyżej połowy. Żeby wskazanie za każdym razem było prawidłowe trzeba zamontować emulator, albo odpiąć na chwilę akumulator.

Comment

Czyli za pewne odłączenie aku pomaga tylko na chwilę tak? a emulator na zawsze?

Comment

Tak emulator jak będzie założony będzie ok przerabiałem tez to
                            MOJA CZARNULA - http://www.civicforum.pl/showthread....455#post240455

Comment

Odpięcie aku pozwoli wrócić do realnego wskazania, ale potem wskazówka dalej będzie opadać.
                              Na opadanie wskazówki nie ma mocnych, chyba że paliwa jest ponad pół zbiornika - tak jest u mnie.
                              Emulator to też nie jest cud, on tylko przywraca rzeczywisty stan podczas przekręcenia kluczyka na II.
                              Emulator nie powoduje zatrzymania wskazówki. Podczas jazdy (najczęściej długiej - bo wtedy najlepiej widać) wskazówka i tak będzie opadać, ale po wyłączeniu i ponownym włączeniu silnika znowu wróci na swoje miejsce itd.

Comment

Za dużo ta honda ma takich badziewi..skrzypiące pedały, problemy ze wskaźnikami, skrzypiący pulpit, odpadające klamki, szybkie wycieranie plastików, opadanie obrotów, poszarpywanie, cieniutki lakier, głośne wnętrze.. jak na honde to na prawdę dużo rzeczy... myślałem że to honda, a nie kia...

Comment

Working...
                                X