Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spryskiwacze reflektorów i przedniej szyby w VIIIgen

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Dzięki za fotki !
    No właśnie sam nie wiem co o tym myśleć i jak to naprawić. Zrobiłem dokładniejsze zdjęcia, zamieszczam poniżej.

20170607_171407.jpg20170607_171416.jpg20170607_171427.jpg

Comment

Wyłączenie spryskiwaczy reflektorów XENON

Czy jest możliwość wyłączenia spryskiwaczy reflektorów XENON w HC VIII 1.8 ? przez program HDS czy może wystarczy bezpiecznik ?

Comment

Czyli tylko wtyczki od pompek można wypiąć ?

Comment

Ja też to próbowałem w innym miejscu na forum ale nikt nie potrafił pomóc.
          W Foresterze miałem rozłączone przewody przy włączniku spryskiwaczy w manetce z kierownicy. Manetką tylko szyba a reflektory z dodatkowego przycisku w desce.
          Ale tam były dwie osobne pompki. W Hondzie nie wiem czy jest jedna wspólna czy osobne.
          Nikt też nie potrafił mi podać połączeń elektrycznych dla manetki.
          Może wspólnymi siłami nam się uda to rozkminić bo wylewanie, często bez sensu, wiadra płynu jest bez sensu.
          A nadchodzi plucha i spryskiwacz często będzie używany.

Comment

Ktoś tam wcześniej pisał o wtyczkach przy pompkach... można je wypiąć, chyba

Comment

No tak ale czy to są dwie wtyczki do tej samej pompy czy do osobnych pompek.
              Ale na logikę to jeśli reflektory są spryskiwane tylko za pierwszym psikiem to chyba są dwie pompki.
              Bo może zamiast grzebać przy kierownicy to podpiąć się bezpośrednio do pompki.

Comment

Pompki są osobne,ta do reflektorów zawsze jest dużej wydajności i ma grube przewody od płynu,przeważnie gumowe w oplocie.
                W Twoim aucie to ta od przodu.

Odpięcie przy kierze nic nie da,bo sterowanie realizuje moduł kabinowy po wykryciu sygnału dla pompy szyby.
                P wypięciu kości trzeba w nie napchać wazeliny techn. bo zgniją.
                Czas pracy to tyle co na piwo.
                Last edited by m26; 25-10-2017, 13:57.

Comment

Piwo i zakup wyłącznika. A mam akurat wolne miejsce :-)
                  Dzięki, czas to zrobić.

Ale, ale. Przecież w sedanie jest dodatkowy, dedykowany klawisz do sprysków reflektorów.
                  Zatem czy nie jest tak, że to są dwa odrębne obwody i tylko od wiązki z kierownicy (ze sterownika) idzie dodatkowy kabel z wtyczką do silniczka reflektorów?
                  Last edited by eror; 25-10-2017, 15:28.

Comment

Nie mam schematu,więc nie podam niczego konkretnie z kolorami włącznie,wiem za to jak to działa w autach gdzie są tego typu wynalazki.
                    Obwody są zaopatrzone w przekaźniki lub końcówkęi mocy,które to z kolei wysterowywane są z klawisza, lub elektroniki.
                    Jeśli jest tylko klawisz,to przeważnie niczego więcej tam nie ma,ale jeśli jest na takiej zasadzie jak u Ciebie,to jest przekaźnik i elektronika
                    a dodatkowy klawisz steruje przekaźnikiem. Tak jest nie tylko ze spryskiwaczem,ale ze wszystkim,bo styki mogą być wtedy mizerne,nigdy się nie spalą,w wiązce jest mniej przewodów,są cieńsze i nie ma strat bo prąd płynie krótszą drogą.

Comment

• W połowie działające wycieraczki

Wsiadam dziś do samochodu, szybka uwalona przez naszą przyniebną zwierzynę. No to co? Wycieraczki w ruch. Coś tam pokapało i koniec. Yhy. Moje szczęście, płyn się skończył. Szybko do sklepu, kupujemy 3 litry, wlewamy. Odpalamy wycieraczki. Pompka pracuje, reflektory pryska, szyba nadal sucha. Może się coś nie zassał. No ale trzymam, trzymam, próbuje kilkukrotnie. LIPA! :O Jest taka możliwość, że pompka padła? Czy może płynu za mało? Ale wtedy powinna nie działać od reflektorów, a nie przednia? Zapowietrzony układ?

@edit

Ok. Do spryskiwaczy są dwa bezpieczniki, wieczorem to sprawdzę.
                      Last edited by d3zet; 28-10-2017, 19:47.

Comment

• Do reflektorów jest osobna pompa (większa).Nawet gdyby płynu nie sięgała to i tak powinno być ją słychać.
                        Jak niczego nie znajdziesz, to srawdź czy sama wtyczka nie zgniła,bo to częsta przypadłość że plastik siedzi na miejscu a w środku pusto.

Comment

• Problem zażegnany. Nie wiem co było przyczyną. Sprawdziłem bezpiecznik, OK. Nadal nie działało. Odpaliłem silnik, przejechałem dosłownie 2 metry i wszystko wróciło do normy... Może faktycznie musiało się zassać, zapowietrzyło coś albo kaprys.

Comment

• Nie wiem z jakich regionów jesteś, ale jeśli masz letni płyn to płyn mógł po prostu... przymarznąć.
                            Front IC by FMIC, CG Motorsport Exclusive 8 Paddle Clutch Kit, CG Motorsport SMF kit, DPF out, front BBK K-Sport floating discs 330mm x8, rear BBK ARTMotorSport 280mm, Eibach Pro-Kit -25mm, Short Shifter, Poliuretany w zawieszeniu, forged wheels SSR-Type-C 17", a reszta to pierdoły

Comment

• Przeszukałem wątek i nie znalazłem odpowiedzi, czy ktoś miał problem z niechowajacymi się spryskiwaczami lamp? Dziś zauważyłem, że spryskiwacze się wysunęły ale już nie wróciły na swoje miejsce. Przy delikatnej pomocy z mojej strony wróciły do zderzaka, gdzie ich miejsce.

Comment

• Są przytarte od piachu.Przeważnie kończy się na wymianie.
                                To bolączka każdej marki i tego rozwiązania.

Comment

Working...
                                X