Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zakup Civic VIII

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zakup Civic VIII

Witam
    Mam zamiar kupić używane autko i mam kilka pytań mając nadzieję na sensowne odpowiedzi doświadczonych forumowiczów.
    1.Czy po nr VIN - POLICJA może udzielić informacji czy auto jest kradzione? (zdaję sobie sprawę, że pytanie raczej mniej sensowne ale może ktoś miał doświadczenie lub posiada na ten temat wiedzę - to, że istnieją płatne dekodery VIN to wiem - nawiasem - który najlepszy?)

2. Czy w ASO jak podam VIN potwierdzą mi dane z książki serwisowej, np. przez telefon, czy jak pójdę do nich? - korzystałem już z usługi w ASO ale zapłaciłem 250 zł razem z badaniem na stacji diagnostycznej a nie spytałem czy potwierdzenie danych z książki serwisowej też wchodziło w opłatę czy było free.

3. Badanie takie robiłem po raz pierwszy i jedna sprawa tez mi uleciała (w sumie po tym co wykrył diagnosta-to było zbędne, ale...). Przy potwierdzeniu wpisów w książce serwisowej, zgadzał się przegląd -data i stan licznika, ale z ostatniego wpisu - konkretnie z 09.2011, teraz w lipcu miał przebieg o 1 tys. większy (1 tys. km w 10 miesięcy-auto niby w sprzedaży od czerwca). No i do "brzegu" czy diagnosta może stwierdzić czy stan licznika jest rzeczywisty.
    Proszę wybaczyć, ale jestem laikiem w tych sprawach i oczekuję konkretnych odpowiedzi.

Ad 1. Może udzielić takiej informacji, ale to nie niczego nie gwarantuje. Numer VIN może nie figurować w bazie, a auto może być kradzione. Co do dekoderów VIN to nie wiem który lepszy bo nigdy z nich nie korzystałem. Na forum z tego co pamiętam jest informacja jak odczytać dane pojazdu na podstawie VIN.

Ad 2. ASO potwierdzą stan pod warunkiem, że w tym konkretnym serwisie auto było naprawiane. Honda nie ma centralnej bazy. Musisz udać się do serwisu z właścicielem, telefonicznie raczej nie dostaniesz żadnych informacji.

Ad 3. Diagnosta raczej nie sprawdzi czy stan licznika jest rzeczywisty, generalnie trudno to sprawdzić. Jedyną metodą jest potwierdzenie wpisów w książce z wpisami w serwisie.

Comment

To czy auto jest kradzione czy nie można sprawdzić za darmo na policji, mają bazę z Europy. Wcześniej trzeba się z nimi skontaktować to powiedzą jakie dokumenty trzeba przywieść. Na ogół wystarczy dowód rejestracyjny i właściciel z dowodem osobistym, ale czasem mogą chcieć też kartę pojazdu.
      Warto zapytać też o archiwalne polisy AC, tam są wpisane rzeczywiste przebiegi, tym bardziej jeżeli ktoś ma dokumenty z paru lat wstecz (samemu też warto je trzymać na przyszłość), ubezpieczycieli raczej się nie oszukuje...

Comment

Working...
      X