Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

chlapacze? zakup autka i wyposażenia

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• chlapacze? zakup autka i wyposażenia

Witam szczęśliwych użytkowników gen 8.
    Przymierzam się do kupna hondy 5d w najbliższych miesiącach i stanąłem przed dylematem wyboru wersji i wyposażenia. Idę w silnik 1,8 i wydawało mi się, że wersja comfort będzie odpowiednia, bo tańsza niż sport, a parę niezbędnych rzeczy można dokupić lub utargować jako gratisy. Tymczasem po wstępnych rozmowach z dealerami okazuje się, że progi cenowe wersji comfort i sport są tak skonstruowane, że jeśli wybiorę comfort + czujniki cofania, alufelgi, autoalarm, odcięcie zapłonu i opony zimowe, to cena właściwie przekracza wersję sport. Sprytnie, bo to nakłania do kupna sportu.
    Do tego chcę listwy ochronne na drzwi i zastanawiam się nad sensem dołożenia chlapaczy. Nie wspominam o dywanikach i tym podobnych drobnych rzeczach, bo to za 1/3 ceny można kupić gdziekolwiek przez internet lub wytargować u dealera.

Czy WY doświadczeni użytkownicy gen 8 uważacie, że jest sens założenia chlapaczy ? Większość hanek, które widzę na ulicach ich nie ma, chociaż czytałem opinię, że po paru latach użytkowania auta bez chlapaczy można się dorobić wypiaskowanej karoserii za kołami :/ Z drugiej strony zawieszenie jest tak niskie, że chlapacze zawadzają przy każdej nadarzającej się okazji.
    Co radzicie ?
    -------------------------------------------------------------------------------------
    civic VI 1.4 1996 > civic hatchback VIII 1.8 2011 > civic tourer IX 1.8 2016

Zamieszczone przez jaro76 Zobacz posta
    Do tego chcę listwy ochronne na drzwi...
    Też się nad tym zastanawiam, ale niedawno zrobili mi wgniecenia parkingowe w miejscach których listwy i tak by nie uratowały, i chwilowo przestałem się zastanawiać... :/

Comment

Oryginalne chlapacze są tak sztywne, że przy naszych dziurawych drogach i wysokich krawężnikach i tak się pourywają.

Comment

Czy nie oryginalne bywają bardziej gumowe ?
        -------------------------------------------------------------------------------------

Comment

Niestety ja jeszcze nie spotkałem zamienników. Poszukaj w necie może coś wymyślili.

Comment

Bierz "Sporta" choćby dla samych przeciwmgielnych i tempomatu, do tego podgrzewane siedzenia i alusy w standardzie...
            Co najwyżej przyjdzie ci targować zimówki i czujniki parkowania.

Comment

W zasadzie tak, chociaż przeciwmgielnych używa się tak rzadko, że można się bez nich obejść, przy ilości autostrad w Polsce tempomat też ma mierne zastosowanie, podgrzewane siedzenia wydają mi się zbędnym bajerem... ale pewnie lepiej mieć niż nie mieć. alu i czujniki są w standardzie. Trafo, rozumiem, że nie polecasz brać chlapaczy ?
              Tak przy okazji, czy ktoś wie czy we wrześniu bywają większe promocje ?

Comment

Napisałem to co wyżej w przypadku gdybyś miał dylemat; dopłacać do Komforta czy w podobnych pieniądzach mieć Sporta...
                Co do reszty to całkowicie się z tobą zgadzam, rzadko się je używa ale cieszą
                Chlapaczy nie mam ale z tego co dawniej czytałem w starszych postach nie zdecyduje się na orginalne plastikowe.
                Oprócz tego co pisał "wojtek9972" przy zjeżdżaniu z krawężników zrywają się spinki, co powoduje odstawanie plastików. Pół biedy jak to tylko spinka, wymieniasz i już, gorzej jak popękają plastiki do kórych te chlapacze są przymocowane. Wątpią żeby ci to na gwarancji naprawili. Jeżeli pojawią się gumowe to pewnie w nie zainwestuję, kwestia ceny...
                Co do listew bocznych (osłon na drzwi i zderzaki) to wg mnie dodają "pazur" do wyglądu auta. Nie ważne czy spełniają swoją rolę, jak dla mnie wyglądają super (zależy oczywiście od koloru auta).
                Jak dla mnie bomba, ale wiadomo, wszystko kwestia gustu i portfela

Comment

Jeżeli chodzi o chlapacze to koleś z ASO (balcharstwo - lakiernictwo) powiedział mi, że jeżeli chcę mieć całe nadkola po zimie to żebym się nie ważył zakładać chlapaczy. Powiedział, że są sztywne i montowane są w taki sposób, że w przypadku zjazdu z krawężnika, uderzenia bryły lodu itp. chlapacz wyłamuje nadkole wewnętrzne, a nawet plastykową listwę na błotniku. (nadkole)

Comment

Ja nie mam chlapaczy choć akurat mam wersję sedan.I nie mam uszkodzonej karoserii. W poprzednim aucie też nie miałem.Chlapacze to chyba stosowano w "dawnych" czasach jak byly duże fiaty czy polonezy.Obecnie to raczej tylko mają je cieżarówki i inne wieksze auta.

Comment

Dzięki za odpowiedzi, sprawa zamknięta, wziąłem bez chlapaczy

Comment

Working...
                      X