Rok temu zakładałem taką blokadę bearlock ze stałym bolcem w salonie Hondy cena 450 z montażem.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Zabezpieczenie samochodu przed kradzieżą
Collapse
X
-
Z praktyki osoby która o mało co nie straciła auta:
Szybciutko opiszę co i jak zrobić, żeby jak najbardziej zminimalizować koszty naprawy.
Złodzieje włamali się do auta rozwalili mi zamki w drzwiach i stacyjce – stacyjka przez jakiś czas działała ale po pewnym czasie się rozsypała i trzeba było ją reanimować.
Koszty naprawy w firmie specjalizującej się w zamkach do samochodów, to 80zł za zamek w drzwiach i 100zł za stacyjkę.
Oczywiście demontaż i dostarczenie wkładek we własnym zakresie.
W moim przypadku nie opłacało się tego robić z AC bo zwyżka była by większa niż poniesione koszty.
Niżej wklejam filmy, na których widać jak wygląda demontaż i naprawa zamka. Niestety, ale do naprawy trzeba mieć dostęp do odpowiednich dźwigienek.
Na szczęście nie dostali mi się do komputera, bo doszły by koszty programowania kluczyków w ASO – o ile bym do nich dojechał. W innym przypadku trzeba by doliczyć koszty lawety.
Podsumowując, jeżeli nie ma jakiejś drastycznej demolki i nie chce się ruszać polisy, to nie ma potrzeby kupować nowych zamków np. na Allegro i jechać programować je w ASO (+ ewen. koszty lawety), tylko próbować samemu coś wymyślić.
I najważniejsze, niestandardowo zabezpieczyć samochód.
O ile z zamkami będzie ciężko to przynajmniej ochrona komputera ograniczy wydatki.
Comment
-
Czy zastanawiał się ktoś kiedyś nad tym, że w celu namierzenia w razie kradzieży samochodu montuje się GPS-a, czy to jest taki sam moduł GPS jak w nawigacji, bo na pewno namierzanie jest przez satelitę.
Przyszło mi do głowy, że w samochodach z oryginalną nawigacją jest zamontowany moduł GPS, więc może jest on w jakiś sposób namierzalny w razie kradzieży ( moje dziecko też jest namierzane po GPS-ie przez Google stąd taki pomysł).
Comment
-
GPS w aucie działa tylko na zasadzie odczytywania danych z satelity. Nie wysyła sygnału. Są urządzenia które są w stanie wysłać sygnał do satelity (telefony satelitarne itp), ale abonamenty z tego co wiem są bardzo drogie. Urządzenia w samochodach które potrafią lokalizować auto maja dodatkowo kartę sim która po odczytaniu lokalizacji poprzez GPS wysyła pozycję poprzez sieć komórkową.Front IC by FMIC, CG Motorsport Exclusive 8 Paddle Clutch Kit, CG Motorsport SMF kit, DPF out, front BBK K-Sport floating discs 330mm x8, rear BBK ARTMotorSport 280mm, Eibach Pro-Kit -25mm, Short Shifter, Poliuretany w zawieszeniu, forged wheels SSR-Type-C 17", a reszta to pierdoły
Comment
-
Nie spotkałem się jeszcze z nadajnikiem którego nie można uciszyć.Front IC by FMIC, CG Motorsport Exclusive 8 Paddle Clutch Kit, CG Motorsport SMF kit, DPF out, front BBK K-Sport floating discs 330mm x8, rear BBK ARTMotorSport 280mm, Eibach Pro-Kit -25mm, Short Shifter, Poliuretany w zawieszeniu, forged wheels SSR-Type-C 17", a reszta to pierdoły
Comment
-
Takie systemy korzystają z sieci GSM, prawda?
"Zagłuszyć" sygnał GSM jest zdaje się łatwo, wystarczy np fałszywy BTS który daje silniejszy sygnał niż pozostałe. Część technik można by pewnie obejść (np. korzystać zmiennie z przekaźników niezależnie od siły sygnału).
Ogólnie wydaje mi się, że na zdeterminowanych fachowców z prawdziwego zdarzenia nie ma rady. Ale tacy, to chyba jednak kradną luksusowe i naprawdę drogie auta. Na tych trochę mniej fachowych i zdeterminowanych często mogą wystarczyć niestandardowe zabezpieczenia, które wydłużą czas kradzieży (bo nie są rozpracowane), znacznie zwiększając ryzyko (a więc i prawdopodobieństwo, że złodziej zrezygnuje).
Nic odkrywczego. Z drugiej strony ojcu mojego kolegi ukradli dostawczaka za pomocą lawety..
Comment
-
Zamieszczone przez Butler Zobacz postaNie spotkałem się jeszcze z nadajnikiem którego nie można uciszyć.
Auto ma stały kontakt z operatorem,każda jego utrata to automatyczne powiadomienie operatora i info o ostatniej pozycji.
Systemy sprzężone są z alarmami i sieciami Can auta ,a w nich krążą nieustannie informacje o stanie różnych rzeczy (nawet na wyłączonej stacyjce)
Alarm niekonieczne daje znać o sobie syreną,ale inicjuje info przez gsm.Nadajnik jest tak skonfigurowany,że jakiekolwiek anomalie w aucie generują natychmiast
sygnał z danymi o ich harakterze i to na trzech zakresach jednocześnie..Tu najciekawsze: jak nie ma odpowiedzi od operatora,to zaczyna wysylać coraz silniejsze sygnały,aż do skutku ,sa one na tyle silne ze z tuneli,gdzie nawet nie ma zasięgu,wydostają się po żelastwiena zewnatrz i tak przez pół roku z wewnetrznego zasilania.
Montowałem takie wynalazki i tak naprawdę nawet znając zasadę działania i dokladne rozmieszczenie wszystkich podzespołów i przewodów,nie widzę sposobu na ominiecie tego.
Złodziej który ukradnie auto myśli że jak je zostawi na dwa dni i nikt po nie nie przyjdzie (bo tak robią z ostroznosci) to mu się udało,to niestety nie prawda w przypadku systemów obsługiwanych przez czołówkę.Oczywiście można auto zakopać,ale trzeba na to kilka metrów,a i tak wiadomo wtedy gdzie się urwał.Do tego jest jeszcze jedna ciekawa rzecz -zatrzymanie SMS-em w przypadku potwierdzenia przez wlaściciela kradzież.
Taka sobie np. firma Securitas (przyklad jeden z wielu) ma sieć na cały swiat i do tego grupy interwencyjne,jak dmuchniesz takie auto to się przekonasz na własnej skórze o ich skutecznosci i o tym jak szybko znajda się obok auta razem z policją.
Comment
-
A ile takie pewne zabawki kosztują + miesięczne utrzymanie?Front IC by FMIC, CG Motorsport Exclusive 8 Paddle Clutch Kit, CG Motorsport SMF kit, DPF out, front BBK K-Sport floating discs 330mm x8, rear BBK ARTMotorSport 280mm, Eibach Pro-Kit -25mm, Short Shifter, Poliuretany w zawieszeniu, forged wheels SSR-Type-C 17", a reszta to pierdoły
Comment
-
To jest ta jedyna wadaNie znam dzisiejszych cen ochrony,ale samo urządzenie to ok. 2000 + roczna opłata
Cena wysoka,ale to dlatego że to systemy głównie ratujące życie a funkcja antykradzieżowa to tylko dodatek.
Moduły zawierają liczne czujniki m.in. "g",temperatury,położenia pojazdu itd. Operator w niecałą sekundę (karta gsm z priorytetem)
po kolizji,zna jej siłę,wie czy auto się nie pali,wie jak i gdzie leży.Praktycznie już w chwili zdażenia ,system generuje raport gotowy do przekazania dalej,a osoba monitorująca powiadamia odpowiednie służby i nawiązuje kontakt głosowy z kierowcą .
To musi kosztować,ale wbrew pozorom trochę tego jeździ.Last edited by m26; 11-07-2016, 07:20.
Comment
-
Też ostatnio zacząłem zastanawiać się nad jakimś dodatkowym zabezpieczeniem antykradzieżowym. Wiadomo, że nic nie daje 100% skuteczności, ale przynajmniej może utrudnić życie potencjalnemu złodziejowi. Trochę mnie zmroziło, jak zobaczyłem post forumowego kolegi: https://www.civicforum.pl/showthread...FK27807U005513 Sam czasem parkuję samochód w okolicy ul. Zielnej...
Trochę czytałem o zabezpieczeniach, podobno urządzenia firmy Gannet Guard Systems do śledzenia samochodu są nie do zagłuszenia i w prawie wszystkich wypadkach doprowadzają do odnalezienia samochodu. Ale koszt pewnie niemały. Dlatego skłaniam się raczej ku tradycyjnej mechanicznej blokadzie skrzyni biegów. Może są jeszcze jakieś inne opcje warte rozważenia?
Comment
-
Blokada w aucie z przednim napędem niewiele daje,bo po otworzeniu klapy linki zostaja wypiete lub odcięte ,potem wrzuca się drugi bieg i jedzie do dziupli ew. ciągnie się na lawetę.Jak dla mnie to najlepszym zabezpieczeniem jest zestaw czujek ultradźwiękowych +przekaźnik+syrena za 10/15 zł .
Czujki ustawione tak,żeby można było po otworzeniu auta siegnąć do wyłącznika.Takie auto jest nie do rozbrojenia,tym bardziej że czujki można zamontować w miejscu niestandardowym.
Comment
Comment