Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Urwany katalizator - naprawiać, czy nie?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Urwany katalizator - naprawiać, czy nie?

Witam.
    Posiadam Hondę Civic Hatchback 5d z 2001 r. z silnikiem 1.6 V-TEC 110KM.
    Od jakiegoś czasu dzwonił mi katalizator, jednak nie odczuwałem, żadnych spadków mocy, kopcenia z wydechu, czy innych objawów.
    Ostatnio z racji tego, że mam autko zglebowane przy przejeżdżaniu przez garb uderzyłem w niego podwoziem.
    Od tego czasu z okolicy katalizatora dobiega straszne dzwonienie na wolnych obrotach (bez dodawania gazu, na postoju). Zajrzałem pod spód i widziałem, że w miejscu katalizatora obwiesiła się nieco rura wydechowa.
    Nie miałem jak na razie kiedy wjechać na kanał, ale za niedługo wybieram się do znajomego mechanika na zmianę rozrządu i wtedy obejrzę jak to wygląda. I teraz pytanie jeżeli okaże się, że kat rozwalony to czy lepiej wstawić strumienicę, czy naprawiać kata (może będzie dało się pospawać).
    Z tego co widziałem to strumienica kosztuje ok 60 - 100zł, katalizator znacznie więcej.
    Czy przez taką modyfikację stracę parę KM, czy może wręcz przeciwnie kilka przybędzie?
    Jeżeli to ma jakieś znaczenie to w bliżej nieokreślonej przyszłości planowałem wstawić zamiast środkowego tłumika przelot i sportowy wydech końcowy.
    Jeśli chodzi o lambdę to jestem w stanie sam zlutować emulator sondy (z wykształcenia technik elektronik).

Ależ mi długi post wyszedł...
    Jeżeli komuś będzie się chciało to czytać, to proszę o odpowiedź
    Było Honda Civic VII EU8 D16V1
    Jest Seat Leon Cupra R310

Ja bym go wywalił Przyrostu ani spadku mocy nie powinieneś odczuć, ja wywaliłem z poprzedniego autka (Nissana Almera N16) i nie odczułem żadnej różnicy w mocy a też wstawiłem strumienice, ale zamiast środkowego, kat był przelotem. Teraz nawet bym w strumienice nie inwestował tylko kawałek rury wspawał.
    Sądy nie emulowałem elektronicznie zrobiłem odsadzenie żeby w głąb nie wchodziła

Ps. Jeśli potrafisz zrobić emulator elektroniczny fajnie jak byś zrobił manuala dla potomnych, pewnie nie jednemu byś pomógł
    Moja ko-Hanka http://www.civicforum.pl/showthread....ck-Mój-TYPE-R

Szerszeń by grzes41gt https://www.civicforum.pl/showthread...�-by-grzes41gt
    sigpic

Comment

Zobaczymy, czy z tym katem jest tak zle. Chociaz wszyscy sie ogladaja jak stoje na swiatlach - tak dzwoni
      Widzialem, ze na allegro sa strumienice z tulejka do wkrecenia sondy, wiec jezeli to zadziala to nie bede robil emulatora (chociaz jest dosyc prosty, a i plytke tez potrafie sam wyprodukowac w warunkach domowych).
      Gdy mechanik powie, ze kat do niczego to wleci strumienica
      Było Honda Civic VII EU8 D16V1
      Jest Seat Leon Cupra R310

Comment

Jak nie masz Checka to znaczy ze kat jest sprawny, ale jak dzwoni to pewnie sie w srodku rozlecial i bedzie dzwonil i bedzie juz tylko gorzej. Owszem obudowe mozesz pospawac ale wszystko zalezy od tego jaki jest srodek.

Co do samej wymiany, mozesz zamiast zwyklej strumienicy wstawic tlumik przelotowy w obudowie katalizatora - ja kupowalem za ~150PLN z wysylka. Plus mozesz sprzedac katalizator i zakup przelotki Ci sie powinien zwrocic...

Jest jeszcze sprawa sondy... Nie wiem jak jest w VII ale u mnie po wywaleniu kata od razu ladowal CE i trzeba bylo sonde wkrecic w tulejke- jesli bys sie na to decydowal to polecam tulejke kątową - sama sonda jest wtedy dalej od budy - ale jak piszesz ze sobie zlutujesz to cacy

Co do spadku/przyrostu mocy to jesli katalizator byl - jest mocno juz zapchany to po zastapieniu go przelotka powinien sie wydech odetkac i cos tam poczujesz... Ale szalu nie bedzie.
        The 1st. - EJ9
        The 2nd. - ES7
        The 3rd. - FD7
        The 4th. - CU2
        ------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------

Comment

Lepiej sprawdź czy to przypadkiem nie osłona katalizatora dzwoni. U mnie były takie objawy i po prostu zardzewiała osłona. Kolega zadziałał 5 min gumóweczką w kanale i po sprawie (katalizator został).

Comment

Working...
          X