Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sprzęgło i kłopot z ruszaniem

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Sprzęgło i kłopot z ruszaniem

czesc!wlasnie zostałam zaopatrzona w Civic 1.7 CTDI 2004. Nigdy nie jezdzilam dieslem, a tym bardziej Hondą dieslem.No więc...jestem zupełnie zielona. Mam parę pytan i na początek problem: rusza płynnie przy dłuższym przytrzymaniu sprzegła na 1/4 głębokości przez jakies 7-8 sekund. jezeli zwolnie płynnie sprzęgło, nawet wolniutko, szarpie. czy to problem ze sprzęgłem czy moje braki w technice?Jak ruszać???

A długo masz prawo jazdy? Może za mało gazu dodajesz?

pozdrawiam.
    sigpic

Comment

Wybitnym kierowcą to ja nie jestem jezdze od 7 lat, ale niedużo i czesciej benzynką.A z tą Hanią tez próbowałam ruszać z mniejszym i większym gazem, ale szarpanie zostaje. jedynie to przytrzymywanie na sprzęgle i potem zwalnianie sprzegla pozwala w miarę płynnie ruszyc.

Comment

ile ma przejechane?? może dwumasówka się już kończy.

Comment

diesle przy ruszaniu lubią przymulić... moim zdaniem trzeba troche wprawy nabrać i szarpać nie będzie diesle są elastyczne więc przy ruszaniu spadają obroty do wartości kiedy już zaczyna szarpać ale w przeciwieństwie do benzyny nie zgaśnie
          wedlug mnie więcej w palnik przy ruszaniu i będzie git

Comment

Tez mialem problem z ruszaniem, a w domu same diesle wiec wiem jak nimi jezdzic. Dopiero po paru dniach (2-3) udalo mi sie ruszyc bez szarpnięcia. Nie wiem dlaczego tak to jest i myslalem ze tylko w moim aucie tak bylo, ale widze ze nie .

Comment

105 tys.

dzięki ! troche mnie to uspokoiło.Dzis juz jest troche lepiej, szarpie tylko przez 2 sekundy moze wreszcie się nauczę bez spalania sprzęgła
              Last edited by Gość; 29-07-2009, 23:37. Powód: edycja

Comment

Witam! Mam pytanko , może ktoś wie jakie jest sprzęgło w hondzie civic 1.4 z 2003 roku, hydrauliczne czy linka. Jestem laikiem w tym temacie , a mam problem ze sprzęgłem i nie chcę żeby mechanik mnie oszukał.

Comment

nagminnie w tych modelach skrzypi sprzęgło, może to powoduje że jak popuszczasz pedał to Ten porusza sie skokami i dlatego szarpie ?!
                  ja smaruje bolec środkiem do smarowania cz. rowerowych w sprayu z rureczką, WD40 slabo dziala. taka operację robię co 3 m/ce. masakra.
                  Kierownik Działu Diesla

Comment

witam mam honde civic 4- generacji i siedzi mi sprzegło jest to benzyna 1.4 czy taracza z dociskiem od hondy civic 4- generacji silnik 1.5 bedzie pasowac

Kolego jak bardzo się nudzisz, to sobie poszukaj a nie rób tu bałaganu !!!
                    Last edited by Gość; 30-09-2009, 10:15. Powód: regulamin

Comment

no to po to jest Tematy na Forum : IV (1987-1991) ażeby tam zadac to pytanie ! - bo ja już np nie pamiętam.
                      śmietnik sie robi.
                      Kierownik Działu Diesla

Comment

po co tak sprzęgło trzymasz chcesz popsuć? lepiej zredukuj do nautrala. może być że sprzęgło ma już dośc, diesel muli ale nie tak żeby szarpać. w porsze jakbyś tak się psrzęgłem posługiwała to od razu zjarane...

Comment

Zamieszczone przez agapop Zobacz posta
                          czesc!wlasnie zostałam zaopatrzona w Civic 1.7 CTDI 2004. Nigdy nie jezdzilam dieslem, a tym bardziej Hondą dieslem.No więc...jestem zupełnie zielona. Mam parę pytan i na początek problem: rusza płynnie przy dłuższym przytrzymaniu sprzegła na 1/4 głębokości przez jakies 7-8 sekund. jezeli zwolnie płynnie sprzęgło, nawet wolniutko, szarpie. czy to problem ze sprzęgłem czy moje braki w technice?Jak ruszać???
                          Założywszy, że samo sprzęgło jest ok to trochę dziwne. Mam CTDI z tego samego rocznika, które rusza gładko jak po masełku. Pomimo początkowych obaw o sprzęgło, bo auto ma zamontowany hak, na którym nie wiadomo tak naprawdę co było ciągane.
                          Chyba że mam wyćwiczoną nogę po kilku fiatach , które naprawdę potrafiły zaszarpać (baaardzo uciążliwe w korkach). Przy nich ruszanie i jazda Honda to jest poezja.
                          1,7 CTDI Sport 04'

Comment

Spróbuj na krótko przed zwolnieniem sprzęgła delikatnie przegazować, tak żeby auto zaczęło ruszać na spadających obrotach.

Comment

Working...
                            X