Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Łożysko w sprzęgle

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Łożysko w sprzęgle

Witam,

To mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość. Przeczytałem wszystkie posty dotyczące skrzypiącego sprzęgła lub "dziwnych" dźwięków wydobywających się podczas wciskania / puszczania sprzęgła. Jestem informatykiem, a na samochodach znam się tyle, żeby dojechać z pkt. A do pkt. B. Nic poza tym. Jakoś tydzień temu znajomy powiedział mi, że słyszy jakieś dźwięki spod maski w moim Civic-u i że dobrzy byłoby gdybym to dokładnie zdiagnozował u jakiegoś fachowca. Przejechałem się po warsztatach i większość mechaników stwierdziła, że to łożysko gdzieś w sprzęgle (już nie pamiętam gdzie i jak się ono nazywa). Ponadto jedni z nich mówią, że można na tym spokojnie jeździć, a inni, że trzeba się zastanowić nad wymianą kompletu sprzęgła. I teraz pytanie, którzy mają rację... Czy mieliście u siebie takie zdarzenie? I co wtedy zrobiliście? Wybieram się w sierpniu nad morze i nie chcę, żeby gdzieś po drodze mi się auto rozkraczyło, a wiadomo jak się ma coś zepsuć to się zepsuje w najgorszym momencie...:/ Ka$e mam ale wiadomo, taka wymiana kosztuje około 1k, więc mieć, a nie mieć 1k w kieszeni to jest różnica... Proszę o podpowiedź i dziękuję z góry. Pozdrawiam, ŁF.

Zamieszczone przez lukas0816 Zobacz posta
    Witam,

Ponadto jedni z nich mówią, że można na tym spokojnie jeździć, a inni, że trzeba się zastanowić nad wymianą kompletu sprzęgła. I teraz pytanie, którzy mają rację... Czy mieliście u siebie takie zdarzenie?
    - ja się zaliczę do tych pierwszych,
    - zastanawiać się warto jak będzie do roboty coś jescze np. skończy się tarcza sprzęgła a to może szybko nie nastąpić
    - to się czesto zdarza w róznych samochodach w civicach dość czesto w różnych modelach, wszystko zależy kto ma jakie czułe ucho jak go to męczy i czy jest drobiazgowym perfekcjonistą,

mówimy o civic VII 1,4 lub 1,6 benzyna?
    spotykane są najczęściej 2 rodzaje "odgłosów" dla potwierdzenia, na swoje ucho to:
    1. to tzw. "tyrkotka" w skrzyni biegów - słychać to ewidentnie jadąc samochodem nawet jak leci muzyka, wytrzymać z tym jeździć dłużej sie nie da zamęczy człowieka - tego chyba nie masz...
    2. szum łożyska oporowego w skrzyni biegów - słychać to raczej jako subtelny szum słyszalny lepiej w jakimś garażu gdzie cicho,(nie może być zgiełku ulicznego) na wolnych obrotach jak wciskasz i puszczasz sprzęgło (uchyl drzwi albo szybę w aucie) podczas wciskania cicho....podczas puszczania pedału...szum ...tak jak by rolka się obracałą bez smarowania, po prostu szum, (powciskaj i puszczaj kilka razy - nasłuchuj czy to usłyszysz).

Generalnie nie można powiedzieć że coś się na pewno rozleci, myślę że znajomy ma za czułe ucho, a mechanicy zawsze robiorą co się da a najlepiej wszsytko wymienią.
    W moim VIgen łozysko (ja słyszałem, moja żona nie) jeździło 11 lat sprzęgło działało b.db ja nie wymianiałem łożyska tylko dlatego że huczało, nie było sensu wydawać kasy, natomiast rozbierając już skrzynię by je wymienić to można wtedy rozważyć wymianę całego sprzegła - moim zdaniem możesz sobie darować, woź tego znajomego na tylnej kanapie i bedzie ok.
    Co do tyrkotki to inna sprawa, w każdym razie zasada jest taka że jak to będzie tak tyrkotać albo tak huczeć że już to sam usłyszysz ba będzie tak uciążliwe - to wtedy pomyślisz co zrobić, na dziś masz tałzena wkieszeni więcej na wakacje i bujaj spokojnie na wakacje.
    Last edited by rambo7; 29-06-2011, 11:29.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Witam,

Dzięki za szybka odpowiedź. Tak jak piszesz w opcji drugiej, czyli taki słabo słyszalny szum podczas wciskania albo puszczania sprzęgła, teraz nie pamiętam w którym momencie Także myślę, że daruję sobie tą nieco kosztowną zabawę w sprzęgło... A mówimy tak jak piszesz, o Civic VII 1,4. A znajomego raz na jakiś czas posadzę z przodu w formie "podsłuchu technicznego"

Jeśli ktoś z Was miał jeszcze podobny przypadek to piszcie co z tym fantem zrobiliście... Na pewno przyda się innym forumowiczom jeśli rzeczywiście to jest jakiś standardowy mankament Civic-ów. Pozdrawiam, ŁF
      Last edited by Gość; 29-06-2011, 16:55.

Comment

Witam. Mam tego samego civica i ten sam problem. Generalnie na luzie, w garażu, po wciśnięciu sprzęgła szum ustaje. Jężdżę tak już kilkanaście tysięcy kilometrów. Trochę mi to przeszkadza , no ale ten tysiąc..... . Mam 108 tys. km na liczniku i jak będę wymieniał sprzęgło to łożysko wymienię. Pozdrawiam anbe.

Comment

Wymiana łożyska oporowego nic nie da jeżeli szum ustaje po wciśnięciu pedału sprzęgła, bo to nie ono szumi tylko łożyska w skrzyni. Kiedy ludzie się wreszcie tego nauczą?

Comment

Zamieszczone przez mirasek Zobacz posta
            Wymiana łożyska oporowego nic nie da jeżeli szum ustaje po wciśnięciu pedału sprzęgła, bo to nie ono szumi tylko łożyska w skrzyni. Kiedy ludzie się wreszcie tego nauczą?
            Ilu mechaników tyle zdań... Sam byłem chyba w 6 warsztatach i każdy mówił co innego... Jakbym chciał to wtedy naprawiać to pół samochodu bym musiał chyba wymienić:/ Pozdrawiam, Ł

Comment

Zamieszczone przez mirasek Zobacz posta
              Mnie się zdaje, ze gość pisze o wciskaniu-puszczanie a nie o jeździe. Jeśli to łożyska w skrzyni to byłoby je słychać podczas jazdy....
              pozdrawiam
              Nie wierzcie zegarom, czas wymyślił je dla zabawy!

Civic HB 2001r, 1.6 VTEC, 110kM, D16V1

Comment

Przy puszczonym pedale sprzęgła napęd z silnika przenoszony jest na wałek sprzęgłowy w skrzyni nawet kiedy auto stoi na luzie. Z kolei łożysko oporowe (wyciskowe) sprzęgła zaczyna pracować kiedy wciska się pedał sprzęgła, naciskając "słoneczko" docisku. Przy puszczonym pedale sprzęgła łożysko oporowe nie pracuje. To są trywialne podstawy...

Comment

Witam,
                  Widzę, że rozmowa nabiera rumieńców... Może dzięki temu znajdzie się jedno konkretne rozwiązanie problemu, które pomoże wszystkim właścicielom tego modelu. Ponoć jest to częsty przypadek. Jeśli rzeczywiście jest to problem ze skrzynią to jak ten problem usunąć? Ewentualnie czy jest to groźne dla innych podzespołów i czy trzeba coś z tym koniecznie robić?

Comment

tak, precyzuje się, ale wymagana jest trafna diagnoza a do tego nie miałeś przekaonaia lukas0816 pisałeś że każdy mechanik mówił co innego.
                    Czyli temat odchodzi od problemu "łożysko sprzęgła" na "łozyska skrzyni" to baaaardzo rozpoznany temat w eenzyniakach VII-generacji (wersji diesla - nie dotyczy inna skrzynia) i przerobiony dokładnie na Forum.
                    Z łożyskiem sprzęgła też sprawa w civicach nie jest tajemnicą.
                    tylko musisz rozpoznać, zdiagnozować - bo mam wrażenie że nie wiesz jak rozpoznać szum łozyska sprzęgła a rzęzienie łożysk skrzyni, po jakimś czasie użytkownicy wiedzą co jest co? który hałas, komu przypisać, co go generuje.
                    Last edited by rambo7; 16-09-2011, 09:06.
                    Kierownik Działu Diesla

Comment

Ok, przejrzę w takim razie forum pod tym kątem i wtedy jeszcze raz przejadę się po "mechanikach" na mieście.

Comment

jak poczytasz Forum to po opisach użytkowików będziesz wiedział więcej niż nie jeden mechanik.
                        Jak sam to później osłuchasz (po tym co jest napisane - i opisane) to lepiej to zdiagnozujesz niż nie jeden mechanik.
                        Do mechanika pojedziesz na robote a nie po wiedze, buraki oni, umieją tylko WV osłuchiwać
                        Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
                        X