Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

D14Z6 podczas jazdy "odcina" silnik na 1-2sec

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• D14Z6 podczas jazdy "odcina" silnik na 1-2sec

Jakiś miesiąc temu nagle zaczęło odcinać silnik objawia się to tak, iż podczas jazdy nagle odcina silnik na 1 do 2sec czuć wtedy jak BARDZO mocno szarpie całym autem. Słychać kliknięcie przekaźnika w okolicy komputera i silnik zaczyna pracować normalnie. Zdarza się i tak, że to "odcinanie" występuje jedno po drugim w bardzo krótkim odstępie czasowym. Kiedy się to pojawia: jazda na wprost po równym, pod i z wzniesienia, podczas skrętu o 90 stopni, ruszania na skrzyżowaniu czy przy przejściach dla pieszych. Na paliwie jak i LPG. Do tej pory wymieniłem komputer, przekaźniki główne od pompy paliwa niebieski (stary jak i zamiennik strasznie się nagrzewają mimo jazdy na LPG) i brązowy chyba od komputera bez efektu. Komputery po szarpaniach pokazywały check, ale zanim zdążyłem się połączyć z komputerem to było kolejne szarpnięcie silnika i znikały.
    Nabyłem kompletną przepustnice i będę chciał ją podmienić. Tak dla spokoju wykręcić świece i je sprawdzić, chociaż jakieś 2-3 miesiące temu był regulowany luz zaworowy i wtedy też wyczyściłem EGR (jak na prawie 290kkm to nie był zawalony brudem). Fajkocewki po pomiarach mają zbliżone wartości między sobą.
    Będę chciał sprawdzić czujnik położenia wału i walka, czujnik temperatury zasysanego powietrza.
    Może ktoś miał podobne problemy albo ma pomysł co to może być? Każdy trop, sugestia mile widziana.

A dobre umasowienie silnika sprawdzałeś? Nie masz czasem już "zielonych" przewodów masowych?

Comment

Przewód masowy silnika kiedyś już wymieniałem i był dobry, ale dziś wymieniłem tak profilaktycznie. Co nowego zauważyłem to jak się skończy LPG i komputer LPG sam się "wyłączy" to auto na benzynie tak często nie przerywa. Wcześniej wyłączanie LPG przyciskiem jak jeszcze w butli był gaz nie zmniejszało tak częstotliwości występowania "odcinek" jadąc na benzynie. Dziś na trasie ok 8 km w jedną stronę odcięło tylko po razie na skrętach w lewo o 90 stopni. Żonie na podobnym dystansie też po razie zaraz za progami zwalniającymi.

Comment

Takie objawy (jak dla mnie) to coś nie tak z elektryką.
        Poprzeglądaj wszystkie wtyczki czy nie popękane, przewody czy ktoś tam czasem kiedyś sond nie wkłuwał i przez to zrobiły się zielone.
        Przewody gumowe czy nie spękane, może gdzieś przy wstrząsie któryś się otwiera i masz zalew lewego powietrza na moment w układzie...

Comment

Working...
        X