Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przejscie z 10W40 na 5W40 / 10W50-60

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Z obserwacji- świeży olej i trasa 900 km i ubytek 2setki może po jeździe autostradą, jazda do pracy 12 km w mieście, olej 5000 km od wymiany i dobre 700ml na tyś . Nie biorą chyba tylko świeże silniki. A przejście z 5w40 na np Valvoline max life 10w40 zmniejszy pobór? Lepkość ta sama więc nie wiem skąd są te zalecenia niektórych mechaników.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

Comment

Zamieszczone przez Dave Gahan Zobacz posta
      skąd są te zalecenia niektórych mechaników.
      Z porównawczych obserwacji gratów z rozebranych silników.
      Zamieszczone przez Dave Gahan Zobacz posta
      Nie biorą chyba tylko świeże silniki.
      Każdy jeden na świecie bierze
      Twój bierze zdecydowanie za dużo.
      Kilka dni temu kolega wymieniał w d16v1 ,przebieg ponad 240 tysi ,jazda powiedzmy 80% trasa w terenie górzystym,20 km dziennie w jedną stronę i 20 w drugą,LPG,gość 60 lat jazda ostrożna,ale dość dynamiczna (nie opierdziela się i nie jeździ 90km/h ,redukuje,wyprzedza)
      Na wymianę i dolewki kupił rok temu pięć litrów -teraz kupił 4 bo część z tej piątki wylał do wiadra razem ze spuszczonym z auta.
      Jedyne co mu w tym aucie robiłem to rozrząd i zawieszenie (wielokrotnie niestety)
      Może i nie do wiary,ale sprawna d seria nie różni się pod tym względem od innych aut,tylko jak ktoś kiedyś lał syf i to co 15 tysięcy i wypisywał że nic się nie dzieje to są teraz tego skutki.Teraz przejąłeś auto i pokutujesz za czyjeś olewatorstwo.Silnik trzeba traktować jak organizm,w nim tak samo jest najpierw zaraza a potem choroba.
      Dla dopełnienia dodam (sprawa niezwiązana,ale poruszana wielokrotnie nie tylko na tym forum) że skrzynia zalana od ponad 5-ciu lat ATF-em

Comment

Mogę śmiało stwierdzić, że przejście z Mobila 10w40 na Elfa 5w40 było bardzo dobrą decyzją. Pobór oleju spadł o niemal połowę, zapomniałem aż o tym wątku . Nie używałem żadnej płukanki, spuściłem dokładnie stary, wymieniłem filtr i zalałem nowy.
        Wydaje się, że i kultura pracy silnika uległa zmianie - pracuje ciszej i równiej . Aczkolwiek to może być tylko efekt placebo.

Comment

Zamieszczone przez Exeant Zobacz posta
          Wydaje się, że i kultura pracy silnika uległa zmianie - pracuje ciszej i równiej . Aczkolwiek to może być tylko efekt placebo.
          To nie efekt placebo,tak jest zawsze jak nalejesz nowego oleju,bo nowy nawet gnój jest zawsze lepszy niż stary nawet dobry,ale zużyty.
          Dobrze że coś o tym napisałeś,bo zawsze to jakaś zachęta do zmiany nawyków zakupowych dla tych którzy ślepo przepłacają dla samej nazwy.

Comment

Ja do d16v1 zalałem liqui moly 10w40 mos2 kupiłem 5 bo wcześniej brała ten co był 6k juz zrobione aż ta 5 bańke zaniosłem do domu noga bardzo ciężka

Comment

Mobil One 5W40. Od 40000 - 190000 km, co 10000 tys km. Ani grama dolewki. Silnik super. Po ostatniej wymianie rozrządu(185 000 km, wymianie tłumików, regulacji zaworów chodzi idealnie cicho). 5, 5 -6 l/100 km. Trasa Wadowice- Mosorny Groń, narty. Wlewam teraz 98. Nieco droższy, ale elastyczność silnika większa.

Comment

nie wlewaj 98 bo twój silnik nie ma strojenia na takie paliwo i nie ma żadnej elastyczności z tego paliwa.
                benzyna 98 czy 95

benzyna 95 czy 98 oktanów

Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
                X