Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

d14z6 panewki korbowodowe

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Zamieszczone przez gkill Zobacz posta
    Na innych forach poświęconych hondzie piszą, że się da. Będę również główne wymieniał.
    Główne tak nie padają jak korbowodowe. A poza tym to dużo roboty. Będzie potrzebny ktoś do pomocy, bo od dołu ktoś odkręca, inny trzyma wał. I dobrze kluczem dynamometryczym trzeba dokręcić. Uszczelniacze po obu stronach wymienić, chyba nawet skrzynie demontować, bo nie ma miejsca.
    Last edited by marcin19883; 28-10-2019, 13:08.

Comment

Zamieszczone przez marcin19883 Zobacz posta
      Będzie potrzebny ktoś do pomocy, bo od dołu ktoś odkręca, inny trzyma wał. I dobrze kluczem dynamometryczym trzeba dokręcić. Uszczelniacze po obu stronach wymienić, chyba nawet skrzynie demontować, bo nie ma miejsca
      Jak wymienię główne bez demontażu wału to dam znać, nie zamierzam skrzyni w jakikolwiek sposób odstawiać czy nawet popuszczać.

Przyczyną całego problemu okazał się opiłek stali wysokowęglowej o długości około 5mm i średnicy około 1,5mm. Wygląda to tak, że najprawdopodobniej uszczerbiło się coś w pompie olejowej, opiłek przeszedł przez otwór w pierwszym czopie głównym przez szczelinę pomiędzy półpanewkami rysując wał w miejscu nieroboczym, następnie przez otwór w dolnej panewce głównej dostał się do podpory wału(te właśnie dwie panewki główne powinny być wymienione, choć jeszcze te 100tyś km powinny wytrzymać).

Gkill... proszę nie pisać postów jeden po drugim w krótkim odstępie czasu.. możesz używać opcji -edytuj- dla ostatniego posta.
      Last edited by Grzechu; 28-10-2019, 13:37. Powód: posty pisane jeden po drugim w krótkim odstępie czasu / scaliłem

Comment

Panewki główne wychodzą bez problemów po demontażu pompy oleju.

Comment

Wsuwasz je po partyzancku?

Comment

Wsuwasz je po partyzancku?
            Ta najbliżej skrzyni wchodzi "Tak jak nazwałeś po partyzancku" lecz bez oporu.

Comment

Jak masz pompe oleju na wierzchu to ją sprawdź. Rysy, przetarcia, luzy.

Comment

Jak masz pompe oleju na wierzchu to ją sprawdź. Rysy, przetarcia, luzy.
                Wiem, taki miałem zamiar, być może coś się w niej ukruszyło.

Comment

Zamieszczone przez gkill Zobacz posta
                  Wiem, taki miałem zamiar, być może coś się w niej ukruszyło.
                  Raczej jakiś brud uruchomił machinę destrukcji [emoji55]

Comment

Zakupione i zamontowane panewki to:
                    główne Federal Mogul - 6699M - 79 zł
                    korbowodowe TDC - R971A - 168 zł
                    w tym sklepie:
                    Tłoki do silników Kubota, pierścienie tłokowe Hatz i wiele innych niezbędnych części do silników rolniczych renomowanych marek.

Oczywiście to nie reklama
                    Last edited by gkill; 19-11-2019, 06:56.

Comment

Working...
                    X