Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

D14Z6- Generalny remont silnika i problem z doborem panewek

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• D14Z6- Generalny remont silnika i problem z doborem panewek

Witam,
    Jestem w trakcie remontu generalnego silnika podanego w tytule i powili mam już go dość :/

Problem pojawił się przy wymianie panewek korbowodowych. Zamówiłem Panewki z aukcji do tego silnika ale jej szerokość okazała się większa (nowa ma 18.5mm) od oryginalnej (16mm).

Czy ktoś wie jak sobie z tym problemem poradzić? Gdzie mogę dostać pasujące panewki?

Szlifować nowe panewki, czy może zakładać z powrotem stare.

Mam nadzieję, że tutaj ktoś mi pomoże.

Pozdrawiam

Też jestem na etapie poszukiwania panewek i na to wygląda że chyba tylko ori. Są dostępne panewki king o wymiarze czopu 40mm i szerokości 18,5mm a widzę że Karollo94 miał 16mm. Czy ktoś przerabiał panewki w tym silniku? Czy są 2 szerokości?

Comment

Panewek nie udało mi się znaleźć, więc je przyszlifowałem. Wszystko pracuje na ten moment jak należy :P

Comment

Panewki korbowodowe nominał mają rozmiar pod czop 45mm, natomiast szerokość 15,49mm.
        Zamiennik panewek chociażby King Bearings, nr producenta CR4512SI
        Zamieszczone przez Karollo94 Zobacz posta
        Panewek nie udało mi się znaleźć, więc je przyszlifowałem. Wszystko pracuje na ten moment jak należy :P
        Sprawdzałeś czy na pewno masz słupek D14Z6?

Comment

JarkoCivic coś wiesz na temat panewek korbowodowych TDC? Mnie udało się dostać właśnie dedykowane tego producenta do d14z6 i wiem że to podobno z Tajlandii. Do tej pory przejechały około 1000 km.

Comment

Zamieszczone przez gkill Zobacz posta
            JarkoCivic coś wiesz na temat panewek korbowodowych TDC? Mnie udało się dostać właśnie dedykowane tego producenta do d14z6 i wiem że to podobno z Tajlandii. Do tej pory przejechały około 1000 km.
            Nie montowałem, nie wypowiem się. Ja stosuję ACL, TAIHO i KING.

Comment

Zamieszczone przez JarkoCivic Zobacz posta
              Zaznacz i odpowiedz Odpowiedz z cytatem Dziękuję
              Ale te trzeba szlifować bo za szerokie.

Comment

Zamieszczone przez gkill Zobacz posta
                Ale te trzeba szlifować bo za szerokie.
                Bardzo kiepski pomysł na szlifowania, otwór pod kanał olejowy niesymetryczny

Comment

Panewki korbowodowe nominał mają rozmiar pod czop 45mm, natomiast szerokość 15,49mm.
                  Zamiennik panewek chociażby King Bearings, nr producenta CR4512SI

Sprawdzałeś czy na pewno masz słupek D14Z6?
                  Mam nadzieję, że to pytanie retoryczne

Słupek oczywiście, że sprawdzałem i dzwoniłem po wielu firmach i każdy był niezwykle zaskoczony, że nie mają panewek do tego silnika i, że nigdzie się nie da dostać.
                  W końcu przyszlifowalem sam. Jak sienorzekreca to mówi się trudno.

Trochę utopie $ ale za późno się dowiedziałem o fakcie jaki jest ich dostęp.

Gdyby nie to, że kupiłem wsyzdtko do generalnego remontu to kupił bym słupek i miał bym wszytko w nosie.

Comment

Słupek oczywiście, że sprawdzałem i dzwoniłem po wielu firmach i każdy był niezwykle zaskoczony, że nie mają panewek do tego silnika i, że nigdzie się nie da dostać.
                    Słabo szukałeś, ja dostałem tu:
                    Tłoki do silników Kubota, pierścienie tłokowe Hatz i wiele innych niezbędnych części do silników rolniczych renomowanych marek.

główne Federal Mogul(glyco) - 6699M - 79 zł
                    korbowodowe TDC - R971A - 168 zł

Bardzo kiepski pomysł na szlifowania, otwór pod kanał olejowy niesymetryczny
                    Powiedz to koledze Karollo94.
                    Last edited by gkill; 17-12-2019, 06:56.

Comment

Dziwne, ze wysylasz mi zestaw panewek do silnika 1.7 , ja potrzebuje do d14z6 a tam srednica cos kolo 16,5mm.

Comment

Dziękowano 0 razy w 0 postach Dziwne, ze wysylasz mi zestaw panewek do silnika 1.7 , ja potrzebuje do d14z6 a tam srednica cos kolo 16,5mm.
                        Ja mam ten zestaw a panewki korbowodowe mają około 15 mm, dobrany do d14z6, nie wiem skąd masz informację że to do d17, z tego co wiem to one nie pasują do tego silnika, ma on większe średnice czopów zarówno korbowodowych jak i głównych.

Comment

Przepraszam, że piszę w kilku tematach ale chyba ten będzie najbardziej odpowiedni.
                          Wybrałem więc
                          pierścienie - https://jdmshop.eu/pierscienie-tloko...iken-16040-STD
                          panewki - https://jdmshop.eu/panewki-korbowodo...g0gP_449czszjo

no i te panewki mają wymiary właśnie czop-45.0mm, szer.15.49mm, i są niby do D17 ja mam d14z6. Czy będą pasowały? Wedle tego co piszesz @gkill to nie?
                          No i do remontu będę potrzebował jeszcze panewek głównych? Jak będe robił tuleje to potrzebuję nadwymiarowych?

Comment

Zamieszczone przez are2k Zobacz posta
                            pierścienie - https://jdmshop.eu/pierscienie-tloko...iken-16040-STD
                            panewki - https://jdmshop.eu/panewki-korbowodo...g0gP_449czszjo

no i te panewki mają wymiary właśnie czop-45.0mm, szer.15.49mm, i są niby do D17 ja mam d14z6. Czy będą pasowały? Wedle tego co piszesz @gkill to nie?
                            No i do remontu będę potrzebował jeszcze panewek głównych? Jak będe robił tuleje to potrzebuję nadwymiarowych?
                            Pierścienie tłokowe mam takie same zamontowane. Panewki muszą być pod średnicę czopa 40mm.

Comment

Working...
                            X